A Parks egy nagyszerű játék, bámulatos tálalással, de talán kevésbé a tematikához illő játékmenettel, amit természetesen nem mindenki szeret vagy kezel egyformán, de ahogyan például az Everdell esetében, itt sem lehet elvárni, hogy más is ugyanúgy gondoljon rá, mint az, akit a külső és a belső egyformán megfogott. Merthogy alapvetően parkokat látogatni elég jó és kellemes élmény, a kirándulással egybekötött nyersanyag-gyűjtögetés pedig hozott némi interakciót és minimális konfrontációt az egyébként nagyon laza, nyugodt koncepcióba. A Keymaster Games a komponensek terén abszolút kitett magáért, letéve az asztalra egy olyan közösségi gyűjtős sztenderdet, amit a mai napig mindenki igyekszik megugrani, aki maradandót alkotna. Ez bővült később a Nightfall képében, ami kicsit kibővítette a játékmenetet is, nemcsak a tartalmat, most pedig eljutottunk a Wildlife-ig, ami láthatóan igyekszik megszerezni “a játékcsalád legkisebb dobozos résztvevője” címet. Persze, mind tudjuk, hogy nem a méret a lényeg. 

Parks: Wildlife

  • Hazai partner: Vagabund
  • Kiadó: Keymaster Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 40-70 perc 
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,33/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Vagabund webshopjából 8990 forint, alapjáték szükséges mellé

Azt le kell szögezni már a legelején, hogy a Parks: Wildlife-hoz szükséges az alapjáték megléte (méghozzá az újabb kiadás, mivel a kártyakialakításban a kiadó eszközölt némi változtatást). A Nightfall kiegészítő nem, de akár azzal együtt is be lehet vetni, ezzel még jobban megnövelve a Parks változatosságát. Lényegében ugyanis a Nightfall által behozott újításokat kapjuk megint, csak éppen új összetevők képében, amik többek között egy egyedi dizájn formájában elevenednek meg.

Kiránduljunk tovább!

A Parks ugye tényleg nem szól másról, mint a kirándulásról, túrázásról, a minél több park felfedezéséről. Ehhez pedig annyit tehetünk, hogy a saját körünkben az egyik túrázónkat tetszőleges helyre helyezzük, majd ott begyűjtjük a rendelkezésre álló nyersanyagokat, illetve, ha van extra hatás, annak megfelelően cselekszünk. Emellett, ha az aktuális ösvény végére eljutottunk, parkokat látogathatunk, közben még fényképezgethetünk is, illetve, ha úgy adódik, utunk során tábort verhetünk. A Nightfallal ehhez a recepthez jött be a számos összetevőn túl néhány apróság, mint mondjuk, az azonnali hatás egy-egy kártyán, vagy a bármilyen nyersanyag kiváltását jelentő barna ikon, ami sok esetben megkönnyíti a helyzetet.

A Wildlife ezt bővíti tovább, méghozzá 12 kulaccsal, 16 eszközzel, 10 évszakkal, 16 parkkal és néhány ösvény-lapkával, valamint néhány kis fa állatkával, egészen pontosan néggyel, köztük végre a hiánypótló mókussal, aki eddig kimondottan hiányzott a repertoárból. Sőt, egy bölénnyel is gazdagodunk, aki jóformán a csomag legnagyobb újdonsága: ő kerül a bal oldalon lévő park fölé, aki pedig ezt a parkot meglátogatja/elviszi, elvehet egy fa állatkát. A bölény jobbra vándorol, a park helye pedig szokás szerint feltöltésre kerül. És lényegében ennyi az érdemi újítás, miközben az új lapkák új akciókat hoznak (akár egy állatunkat is beválthatjuk két napért és két vízért, vagy egy képünket minden a négy nyersanyagból egyért), az eszközök további új lehetőséget, a parkok között pedig egy új sorozat darabjai is megtalálhatók, amik színes, kicsit talán art deco festményként hoznak változatosságot az egyébként mindig gyönyörű, nagyobb méretű kártyák közé.

Mondd, te melyiket választanád?

A Nightfall ennek egy részét már kínálta korábban, eredetileg a Wildlife jelenlegi áráért, bár most már felment 11 990 forintra, avagy valamivel drágább az új kiegészítőnél. Hozzáteszem, hogy bár a táborhelyekkel és az új évkártyákkal a Nightfall többet nyújt, eszközöket, évszakokat és kulacsokat már nem tartalmaz. Éppen ezért lenne nehéz döntés, ha választanom kéne a két kiegészítő közül, amik alapvetően minden esetben mélyítik a normál Parks könnyed játékmenetét és élményét, de azt gondolom, hogy a Nightfall ebből talán jobban kiveszi a részét, míg a Wildlife már egy kicsit kevésbé, és inkább olyan időhúzásnak érződik valami komolyabb tartalmi újítás, esetleg egy folytatás előtt, ami hozzáad az alapjátékhoz, ha valaki már unja, de olyan hatalmas változásokat nem hoz. Legalábbis nem a Nightfall mellett. Más kérdés, hogy nálam például a mókus jelenléte miatt eleve kihagyhatatlan, de ez személyes preferencia, így erre a pozitívumok között komolyabban nem alapoznék. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Összességében tehát a Parks maga még mindig egy nagyon minőségű, nagyon mutatós, kifejezetten könnyed és kellemes élményt nyújtó családi játék, ami ráadásul szóló móddal is rendelkezik, miközben pároknak is ideális. Beszerzése kiegészítővel és kiegészítő nélkül is javasolt, és bár kimondottan magyar kiadása nem létezik, a Vagabundtól rendelve egy kinyomtatott, magyar nyelvű szabályfüzet is jár mellé. Emellé ajánlott legalább egy kiegészítő begyűjtése, bár azzal sem járunk rosszul, ha egyszerre mindkettőt behúzzuk. Más kérdés, hogy egyéni preferenciák alapján simán sorrendbe lehet tenni a két bővítést, amik közül akár az egyik is elég lehet. A Wildlife ellen szól kicsit az is, hogy ehhez nem jár magyar szabályfüzet, emellett kisebb méretével, kevés illusztrációjával, rengeteg utalásával a Nightfallra, maga az angol verzió is elég összecsapottnak, de minimum megúszósnak érződik. A helyzet az, hogy én emiatt kicsit csalódott vagyok a Wildlife kapcsán, a régi vásárlók pedig a megváltozott kártyák miatt háborodhatnak fel jogosan (nem beszélve arról a furcsa anomáliáról, hogy a 16 új parkból csak 10 képviseli az új dizájnt, 6 a régi), de a Parks ettől függetlenül is van olyan jó és szerethető, hogy ajánljam, bármelyik kiegészítővel. Csak lehetett volna kicsit több is, amit a Keymaster Games belepakol és hozzáad. De ezt egy laza séta a parkban képes bármikor jóvátenni. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Vagabundnak! Bár a Parks: Wildlife főleg ikonokkal kommunikál, de szabályai és egy-egy kártyája okán igényel egy minimális angol nyelvtudást. Készült hozzá rajongói fordítás, ami privát fordítói Facebook-csoportból érhető el.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát