Habár a legutóbbi frissítés halloween alkalmából érkezett, a Team Fortress 2 új nagygenerálja nem kötődik egy ünnephez sem, hiába köszönt be hamarosan az Egyesült Államokban a hálaadás. Jelentősége és nagysága ennek ellenére nem éppen elhanyagolható: ekkora bővítményt idén még nem kapott a Team Fortress 2!

Team Fortress 2: Two Cities

A The Two Cities, azaz "A két város" néven futó frissítés végre nem az alapjátékot, hanem a tavaly augusztusban debütált Mann vs. Machine játékmódot hivatott kibővíteni, márpedig a eleddig kizárólag három pályát (és azok nehézségi szint alapján átformált mutációit) tartalmazó hordamódra nagyon ráfért már a frissítés.

A csomag gerincét éppen ezért két pálya adja. A Mannhattan a keleti part egy ipari központja, ahol a Saxton Hale-birodalom egy gyártelepét kellene megvédeni a robotok támadásától. A csavar? Az eddigi szabályrendszer már nem teljesen van érvényben: a robotok képesek előrébb tolni a spawn-pontjukat, sőt, új bombákat is behozhatnak menet közben, így teljesen más módon kell föléjük kerekedni.

Nem ez a játékmenet egyetlen újítása: a részletes, az összes gyógyítást, sebzést, a megszerzett pénzt összegző statisztikaképernyő már több, különféle modokat futtató szerveren is látható volt, de most már hivatalos támogatást is élvez. Ennél jóval izgalmasabb és látványosabb a kissé átszervezett fejlődési rendszer, amely lehetővé teszi a megszerzett és elköltött pénz visszaszerzését -- ha nem működik az addig használt taktika, ennek hála anélkül lehet gatyába rázni a csapatot, hogy az egész meccset újra kellene kezdeni. A refund upgrade elérése azért nem kézenfekvő, minden misszióban egy adott összegnyi pénzt kell felszedni a földről ahhoz, hogy a lehetőség megnyíljon, de a canteenokra és a buybackekre elköltött összeg semmiképp sem kapható vissza.

A legnagyobb, és egyben a legjobb változtatás a Szanitéc kasztot érinti. Többé már nem kell a csapattagoknak egy nagyobb összeget költeni az azonnali újraéledéshez: a doki képes feltámasztani az elhullottakat, sőt, a gyógyítók egy új energiacsíkot is kapnak, amely a társak támogatásával, felélesztésével, az übercharge-ok elsütésével tölthető fel. Aktiválását követően a Szanitéc körül megjelenik egy pajzs, amely visszaveri az ellenséges lövedékeket, és ha valaki a közelébe bóklászna, akkor súlyos sebzést is okoz. Ezen kívül az eddig a Scout kiváltságának számító Mad Milk is a Medic kezei közé kerül: a Syringe-fegyver lövedékei tejjel borítják be az eltalált célpontokat.

Habár új eszközt csak a doki kapott, a karakterfejlesztés terén azért a többiek is hozzájutnak kisebb-nagyobb extrákhoz. A Gépágyús esetében olcsóbb lett az Attack Projectile képesség, a Katona repertoárjában megjelent a "Rocket Specialist" kategória, amivel gyorsabban szálló és stunt okozó rakéták eregethetők.

Az egészet egy nagy halom achievement fogja közre (a Process, a Standin és a Snakewater pályákhoz kötődők), illetve egy rajongói térkép (cp_snakewater) hivatalossá emelése teszi teljessé -- a Valve továbbra is példaértékű módon támogat egy több éves játékot. Team Fortress 2-re fel, katonák: a frissítés már elérhető a Steam rendszerén!