Töredelmesen bevallom, nem nagyon szoktam mobilon játszani. Ami játék felkerült a telefonomra, többségében logikai, ami arra jó, hogy elüssem az időt pár percre, ha nagyon nincs mit csinálni. Emellett sok rosszat hallani az ingyenes mobiljátékokról, hogyan próbálnak pénzt kicsikarni a játékosokból. Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi években ezek a módszerek bizony megjelentek a hagyományos videojátékok piacán, nem kis bosszúságot és felháborodást keltve. Azonban van itt egy játék, ami ezen előítéletek ellenére szerintem megér egy pillantást. Legalább egy mosolyra.

A macska, és ami mögötte van 

A Battle Cats egy pofonegyszerű tower defense játék, amiben macskákkal kell meghódítanunk a világot. Küldd ki a vicces kinézetű, macskás egységeidet, védd meg a tornyodat, pusztítsd el az ellenségét. Az egységeidet nem is kell irányítanod, mennek ők maguktól, végzik a dolgukat. Neked csak annyi a feladatod, hogy rázúdítod őket az ellenfeleidre, amint van rá pénzed. Még azt is mondhatnánk, hogy gondolkozni se nagyon kell. Ez igaz egészen addig, amíg össze nem futsz az első komolyabb boss-szal, akinél taktikázni, időzíteni kell. Mint amikor az ember macskát simogat, és megtalálja azt a helyet, ahol nem kellett volna. 

Kifejezetten kellemes, hogy a Battle Cats nem tolja azonnal az arcodba a kismillió lehetőséget, amit csinálhatsz benne. A három kampányból az első gyakorlatilag egy tutorial mód, ahol fokozatosan megtanulod az alapokat és a különböző funkciókat. A nehezebb pályák csak ezután érhetőek el. Ezeknél pedig már figyelni kell arra, milyen egységeink vannak, mennyire vannak fejlesztve, mikor vesszük meg őket. Mindezt ráadásul úgy csinálja a Battle Cats, hogy közben nem igazán érezteti veled, hogy a továbbhaladáshoz neked szükségszerűen pénzt kell költeni a játékra.

the-battle-cats-03.png

Hé, haver, hol a macskamentám? 

A játék legfőbb vonzereje egyértelműen a tálalás. Főleg a korai egységeknél ugyanaz az idiótán vigyorgó macska van beöltöztetve, vagy az arca ráoperálva bármire, amit a készítők nem szégyelltek kiparodizálni. Csak hogy néhány példát említsek, van itt hal, cowboy, rocker, pap, viking, angyal, sárkányok, mitológiai istenek, vagy éppen a Street Fighter harcosai. A legritkább egységek a leginkább kidolgozottak, élvezet gyönyörködni az apró részleteken és az animációkon.

Ellenfeleink változatosak, a teljes állatvilág és egyéb, mutáns fajzatok próbálnak minket megállítani a világ meghódításában. Ezt még megfejelték azzal, hogy később megjelennek az alternatív változatok, amik sokszor erősebbek, gyorsabbak, vagy éppen speciális képességekkel rendelkeznek. A vörös és fekete ellenfelek általában erősebbek, a földönkívüliek nagy része tud valami extrát, a zombik és a kiborgok pedig igazi rémálom a játékos számára, ha nincs rá megfelelő egysége. Emellett az egyes pályák tornyai is kifejezetten ötletesek, szinte minden pályának saját stílusa van. 

A játék zenéje is kifejezetten dob egyet a hangulaton. Eleinte fokozza a lököttség érzetét, a játékos pedig vigyorogva kérdezi magában, hogy ki az az idióta, aki ezt a játékot egyáltalán kitalálta. Amikor viszont komoly kihívással kerülünk szembe, vagy a későbbi fejezetekhez érünk, igazán odaillő, pörgős darabokkal találkozhatunk. Ezzel pedig a hang gyakorlatilag ki is fújt. A játékban ugyanis az ütlegeléseken és néhány egyéb effekten kívül nincs más hang. Ha a zene nem nyújtaná azt, amit, nagyon hamar unalmassá, frusztrálóvá válna az élmény.

the-battle-cats-05.jpg

Konzerv kaja, legjobb kaja

Mivel a Battle Cats egy ingyenes mobiljáték, úgy érzem, nem szabad elmenni amellett, hogy miként szeretne pénzhez jutni. A játék prémium fizetőeszköze a macskakaja. Ebből lehet venni egyszer használatos tárgyakat, amik megkönnyíthetik az egyes pályákat, XP-t a fejlesztéshez, és új egységeket. Az első kettőhöz viszonylag könnyű hozzáférni szimplán azzal, hogy játszunk, úgyhogy egyértelműen az utolsóra érdemes költeni. Vannak bizonyos egységek, amik közvetlenül megvásárolhatók, olykor fél áron. A többségéhez viszont a helyi lootboxok vásárlásával juthatunk hozzá. A legritkább egységek nem érhetőek el akármikor, folyamatosan cserélik, mikor melyik csapat tagjai esnek a lootboxokból. Olykor vannak akciók, amikor nagyobb eséllyel szerezhetőek be, de még így is nehéz dolga van annak, aki egy, vagy több konkrét egységre vágyik. Ezen könnyít valamelyest, hogy a heti küldetésekkel, az egyes feladatok elvégzésével, illetve a készítők nagylelkűsége által elég sok macskakajához lehet hozzájutni, anélkül, hogy egy vasat is fizetnénk érte.

the-battle-cats-06.jpg

Kutyás, vagy macskás?

Azt kell, hogy mondjam, mobiljátékhoz képest kifejezetten szórakoztató tud lenni a Battle Cats. Feltéve, ha valakinek bejön ez a fajta humor, és nem hajítja azonnal a macskaalomba. E nélkül minden kihívása ellenére hamar megunható, hiszen semmi korszakalkotót nem tesz le az asztalra. A PONOS igyekszik időnként feldobni a játékot, hogy hosszú távon se nagyon fulladjon unalomba. Ilyen például, amikor egy másik japán céggel összefognak, és az ő termékeik jelennek meg, mint egységek, küldetések. A már korábban említett Street Fighter is így került képbe, de az animék világából többek között a Neon Genesis Evangelion is tiszteletét tette már.

Írói vélemény

Jópofa, de gyorsan megunható játék, abszurd humorral, hozzá illő zenével. Meglesni érdemes, elmélyedni csak az eltökélteknek ajánlatos. Egy dolog azonban biztos: A macskák ezt választanák. 

Pro

  • Macskás humor
  • Hozzá illő zene
  • Kellemes kihívást tud nyújtani
  • Kategóriájához képest pénztárcabarát 

Kontra

  • Könnyen megunható
  • Lootboxok
  • Hang szinte nulla
  • Tetemes mennyiségű macskaszőr

the-battle-cats-01.jpg