• A játékfejlesztők körében a PC a legnépszerűbb platform
  • Az Xbox viszont messze elmarad az élmezőnytől

A GDC 2020 (Game Developers Conference, Játékfejlesztők Konferenciája) előtt megkérdezték a fejlesztőket, hogy pillanatnyilag mely platformok érdeklik őket a legjobban. A mezőny éllovasai nem annyira meglepőek, de akadnak furcsaságok. A félreértések elkerülése végett megjegyeznénk, hogy többet is megjelölhettek a felkínált alternatívák közül.

A legtöbben PC-re (50%) fejlesztenének, míg a második helyen egy hajszál különbséggel a PlayStation 5 (38%) végzett, alig valamivel lemaradva a Nintendo Switch-től (37%). A dobogóról lemaradtak sorát a mobileszközök követik (34%), majd a VR Headsetek (27%) tartanak számot a legnagyobb érdeklődésre, és csak ezután jön az Xbox Project Scarlett (25%). A teljes listát alant találjátok.

gdc-platform-survey-2020.jpg

A számokat lehet sok mindennel magyarázni, a legkézenfekvőbb talán a jelen generációs PlayStation elsöprő piaci fölénye és népszerűsége. Ugyancsak ennek számlájára írhatjuk a VR eszközöket is, hiszen mára több, mint 4 millió PlayStation-tulajdonos VR-tulajdonos is egyben. Úgy látszik, a PlayStationnek nem csak a felhasználói hűségesek, mindenesetre egy biztos: nem túl rózsás az összkép a Microsoft számára.

konzol-triumviratus.jpg