Csütörtökön jelent meg a Far Cry 6, amit én személy szerint már nagyon vártam, a tesztünkből pedig az is kiderül, hogy alapvetően tetszett a Ubisoft új lövöldéje, noha olyan nagy változtatásokat nem hozott sem a szériába, sem a műfajba. Mivel az eddigi összes Far Cry-játékba rengeteg időt öltem, arra gondoltam, a heti Top 5 témájának nem is lehetne más ideálisabb, mint ez a játéksorozat, amely már 2004 óta fut, és világszerte rengeteg rajongója akad. Kifejezetten az emlékezetesebb küldetésekre szorítkoztam (fő- és mellékküldetésekre egyaránt), és szerencsére volt is miből válogatni.

5. Comfront Pagan

Játék: Far Cry 4

A Far Cry 4 igen közel áll a most megjelent 6. részhez, hiszen ott is a helyi felkelők mellé állhattunk (rögtön két ellentétes brigádba), hogy megtörjük a helyi diktátor hatalmát. Ez újabban Castillo, de a 4-ben még Pagan Min tört borsot az orrunk alá. A játék utolsó előtti küldetésében (Ashes To Ashes) rohamozzuk meg a palotáját és hatalmas harc kezdődik. Ha sikerül győzedelmeskednünk, akkor pedig elindulhatunk a végső küldetésre, azaz leszámolni végre Pagannal. A küldetés nemcsak azért emlékezetes, mert sok-sok órányi játék után végre eljutottunk a főbossig, hanem azért is, mert alatta felcsendül a The Bombay Royale zenekar The River című dala, ami rengeteget tesz hozzá az élményhez.

4. Special Delivery

Játék: Far Cry 5

A Far Cry 5-öt már sokan megköpködték átgondolatlan koncepciói és minimálisan újító játékmenete miatt, de az tény, hogy a Seed-tesók (magával Joseph Seeddel az élen) is kifejezetten emlékezetes, jól megírt ellenfelek voltak. Lazán válogathattam volna a főküldetések, vagy a kincskeresések közül is, ám egy olyan mellékküldetés ragadt meg bennem, amire azóta is élénken emlékszem. Ez pedig a Special Delivery, mikor Holland Valley felszabadítása után Kim rádión szól főhősünknek, hogy azonnal menjen a házukhoz, mert szülni készül és el kell jutni minél előbb a klinikára. Tulajdonképpen egy időre menő versenyt kapunk, ahol ellenőrzőpontokon áthaladva kapunk még néhány másodpercet, miközben arra is ügyelnünk kell, hogy az akadályokat kerülgetve óvatosan haladjunk, nehogy baja essen Kimnek, vagy a mellette folyamatosan pánikoló Nicknek. A kórházba érve aztán Kim megszüli a kislányát, és mi lehetünk a keresztszülők.

3. Advanced Chemistry

Játék: Far Cry 4

Ismét egy Far Cry 4-küldetés, ami csak akkor érhető el, ha úgy döntesz, hogy Amita oldalára állsz. Számos Golden Path küldetés akad, amelyek attól függően változnak, hogy kinek a tervét követed, és ez Amita terve. Laborokat kell elpusztítanunk, ahol különös drogokat kotyvasztanak, és nem árt, ha magát a vegyészt is kivonjuk a forgalomból. Addig simán is megy a dolog, amíg az utolsónál mi is bele nem kóstolunk véletlenül a hallucinációkat okozó vegyszerbe, amitől Ajay istenes módon beáll. A szétlőtt ellenfelek kipukkadó füstfelhőkké változnak, minden sokkal színesebben látunk, háttérzenének pedig bekúszik a Panjabi MC legnagyobb slágere, a Jogi, ami egy hatalmas hangulatbombaként szolgál.

2. Treehouse

Játék: Far Cry 1

Ez tulajdonképpen a Mission 6 a Far Cry 1-ből, még 2004-ből, de szokás Treehouse néven is emlegetni. Ezt előzi meg a Research, mikor egy különös laborba botlunk a dzsungel közepén, és nekiállunk felfedezni. Eleinte még csak sejtjük, hogy valami borzalmas kísérletet folytattak az azóta különös kegyetlenséggel szétszaggatott tudósok, aztán meglátjuk ezek eredményét: ocsmány, génmódosított szörnyetegek szabadultak el, és válogatás nélkül gyilkolnak le mindenkit, aki az útjukba kerül. Emlékszem, hogy mikor 15 évesen eljutottam ide, konkrétan a hideg kirázott, mert egyáltalán nem voltam felkészülve rá, hogy az addigi akciójáték hirtelen átvált horrorba. A Treehouse elnevezés sem véletlen, hiszen a laborból kijutva a fák tetején lévő kisebb építményeken és függőhidakon kell átverekednünk magunkat, miközben ezek a lények ott ugrálnak körülöttünk. Ez volt az a szakasz, amit tényleg csak osonva, szép lassan haladva mertem megtenni.

1. Kick the Hornet's Nest

Játék: Far Cry 3

Mi más kerülhetne első helyre, mint minden idők legemlékezetesebb Far Cry-küldetése? Miután Jason találkozik Wilisszel, a CIA-ügynökkel, az beleegyezik, hogy segít Jasonnek megmenteni a barátait, azonban előbb cserébe el kell pusztítania Hoyt drogmezőit. Willis odaadja a lángszórót, amellyel Jason nekiállhat a felperzselésnek, miközben a háttérben elindul Skrillex & Damian "Jr. Gong" Marley közös dala, a Make It Bun Dem. Ez egy annyira telitalálat küldetés, hogy ennél szórakoztatóbbat azóta sem igazán sikerült mutatnia a szériának, bár a Far Cry 6 megpróbálkozik egy nagyon hasonlóval, csak épp dubstep helyett egy olyan dalra, amit a Money Heist (Nagy pénzrablás) rajongói biztosan értékelni fognak. A 2012-es Far Cry 3 a mai napig sokak szerint a sorozat legjobb darabja, amihez nemcsak a sokkal szimpatikusabb főszereplő, és Vaas, az ikonikus főgonosz járult hozzá, hanem az ötletes kincskeresések és mellékküldetések mellett többet között az ilyen fő-missziók is, mint a Kick the Hornet's Nest, amely méltán a Far Cry-játékok egyik legszórakoztatóbbja.

Persze ezúttal is főként személyes élményekből válogattam, így könnyen lehet, hogy nektek valamiért teljesen más küldetések maradtak emlékezetesek. Szerencsére a Far Cry 6 is bővelkedik bennük, például a gonosz harci kakasokkal teli barlang már most sanszos, hogy ott van a játék legszórakoztatóbb mellékküldetései között. A tesztet már linkeltem, de ha érdekel még titeket néhány részlet Yara múltjáról, akkor olvassátok el EZT a cikkünket is a témában.