Az 1939 óta futó Batman témájú képregények bődületes számú ellenséget termeltek ki az elmúlt évtizedek folyamán. Belegondolni is bizsergető, ha azt mondom, hogy léteznek olyan listák, amik a Top 100 legjobb gaztevőkből állnak. Gotham álarcos igazságosztójának videojátékos kalandjai egészen 1986 óta vannak velünk, jobb és rosszabb címeket egyaránt adva a világnak. Kár lenne tagadni, hogy az igazi vérfrissítést a Rocksteady hozta el 2009-ben az Arkham Asylum képében, mely a képregény után játékként is abszolút betalált, és egy olyan szériának volt a kezdete, mely évekre előre meghatározta nem csupán a szuperhősös-játékokat, de verekedős szekvenciákat is megújította egy friss, innovatív harcrendszerrel. Ezúttal nem csak az Arkham-játékokból, hanem a Világ Leghatalmasabb Nyomozójának összes videojátékos felbukkanásából csemegéztem, és gyűjtöttem ki a számomra emlékezetesebb darabokat, kifejezetten a bossfightokra koncentrálva.

5. Rébusz

Játék: The Adventures of Batman & Robin (1994)

A The Adventures of Batman & Robin 1994-ben jelent meg Super Nintendo-ra, a Konami gondozásában és sokáig nagyon közel állt ahhoz, hogy meghatározó Batman-játék legyen. A látványtól kezdve a hangzáson át az irányításig ez a program nem csupán az animációs sorozat szellemét ragadta meg, de sikerült azt is elérnie, hogy úgy érezd, te irányítod a Denevérembert. Maguk a szintek a sorozat epizódjainak különböző elemeiből lettek összerakva, de minden egyes pálya önálló. A sorozat rajongói biztosan jól szórakoztak, mikor megtalálták az utalásokat és easter eggeket, sőt, a Rébusz színpad esetében még jutalmat is lehetett szerezni, mivel a "Ha olyan okos vagy, miért nem vagy gazdag?" című epizód ismerete segített bizonyos esetekben. A játék egyik nagy hibája, hogy bizonyos helyeken nevetségesen nehéz lett. Ez a nehézség pedig pont a Rébusz bossfightnál érhető tetten leginkább, mivel a harc egyes részei már-már idegtépően nehezek. Összességében korrekt maga a szint, ötletes megoldásokkal operál, de mégsem emiatt maradt emlékezetes, hanem mert egyszerűen frusztráló volt huszadszor is az elejéről kezdeni. Ma már mindenképp érdemes emulátorral kipróbálni, ahol bármikor lehet menteni.

4. Sin Tzu

Játék: Batman Rise of Sin Tzu (2003)

Sin Tzu-t a képregény-legenda Jim Lee alkotta meg, 2003-as játékbeli feltűnésének alaptörténete pedig meglehetősen…fapados. Sin Tzu gonosz szándékai szerint Gothamet akarja megszerezni, ám ehhez szembe kell szállnia Batmannel, így segítségre lesz szüksége. Kiszabadítja hát Batman néhány korábbi ellenfelét Arkhamból, amihez persze a Sötét Lovagnak is lesz néhány szava. A játékot lehetett játszani Batman, Robin, Batgirl és Éjszárny szerepébe bújva is, a végső boss pedig – micsoda meglepetés! – maga Sin Tzu volt. Nagyon tetszett, hogy az összes bossfightnak volt egy trükkje. A Madárijesztő elleni harcban meg kellett találnod őt a ködben, Bane-nél pedig meg kellett tanuli, hogyan kerüld ki a támadását, és kényszerítsd arra, hogy a falba rohanjon, ami lehetőséget adott arra, hogy végre támadhass. Nem voltak mindig egyszerűek, de ha egyszer rájöttél a megoldásra, a feladat már sokkal könnyebb lett. Sin Tzu totál új karakterként jelent meg (kifejezetten ehhez a játékhoz készült) és egész jó munkát végeztek vele a fejlesztők. Az utolsó, mindent eldöntő csatában képes volt eléggé megizzasztani az embert, köszönhetően a villámgyors támadásainak, de végül persze Gotham ismét megmenekült.

3. Joker

Játék: Batman Vengeance (2001)

A Batman: Vengeance a The New Batman Adventures animációs sorozat folytatása volt, és a sorozatból visszatérő színészek teljes szinkronhang-szereplőgárdája, köztük Kevin Conroy mint Batman, Mark Hamill mint Joker és Arleen Sorkin mint Harley Quinn szerepeltek benne. A sztori egy egyszerűnek látszó nyomozással indít, amiről kiderül, hogy csupán egy jól megtervezett csapda Batman számára, ám közben a Joker már megint a halálba zuhan, amiről persze kiderül, hogy mégsem, mert ez is csak egy csapda, stb., stb. A Ubisoft gondozásában kiadott 2001-es játék sztorija nem rossz, de ezerszer látott elemekből épül fel. A végső bossfight ellenben kifejezetten emlékezetesre sikeredett, hiszen itt nem csak össze-vissza kellett pofoznunk Joker komát, de a legvégén meg is kellett őt mentenünk... zuhanórepülésben… miközben egy Thompsonnal lövöldözött ránk. Átéltem már pár furcsább bossfightot, de ez biztos, hogy toplistás helyen van.

2. Man-Bat

Játék: Arkham Knight (2015)

A következő emlékezetesebb összecsapás a Rocksteady trilógiájának lezárásában szerepelt. Igazából a meglepetés ereje miatt esett erre a választás, mikor is a városban cirkálva hirtelen ránk ugrik az Emberdenevér. A pórul járt tudóssal ezután a levegőben harcolhatunk tovább, de az első találkozó folyamán (ami felér egy kiadós jumpscare-ijesztgetéssel ott, az épület tetején) jómagam női hangon sikkantottam fel, mint a Simpsons családból Ned Flenders. Az addigra teljesen kiforrott sikló-repülés biztonsága mellett is meg tud lepni a gazember, a lekapcsolásáig párszor még fejfájást és riadalmat okozhat. Man-Bat amúgy sem mondható agyonhasznált szuperbűnözőnek, kollégáival ellentétben kevés képregényben szerepelt, így képes volt az újdonság erejével hatni.

1. Madárijesztő

Játék: Arkham Asylum (2009)

A legemlékezetesebb harc szintén Rocksteady alkotásban, méghozzá a legendás első részben szerepelt. A játék fő helyszíne az Arkham-sziget, ahol a gótikus ihletésű kúriákat tágas kertek és szűkebb folyosók kötik össze. Az egész sziget nyitva áll előttünk, amint kijutunk az első területről, bizonyos részeket pedig csak a megfelelő eszközzel vagy képességgel érhetünk el. Miután a Sötét Lovag bent ragad az Arkham Elmegyógyintézetben tucatnyi ellenlábasával karöltve, nemezisei úgy adják körbe egymás közt, mint munkásszállón a kannás bort. Közülük a félelem-gázzal operáló Madárijesztő a legkülönlegesebb, aki egyedi perspektívába helyezte ezeket a harcokat. Bruce-nak a saját emlékeivel is meg kell ugyanis küzdenie, majd lopakodva osonni a gigantikussá nőtt rémség elől. Látványos, váratlan, és ügyesen megkoreografált jelenetsoroknak lehettünk elszenvedői ebben a bossfightban, mely mindenképp az eddig megjelent Batman-játékok legjobbja.

Természetesen több bossfightot is beválogathattam volna még, de nem szerettem volna túl mainstream irányba lemenni azzal, hogy csak az Arkham-szériát veszem górcső alá. Tényleg érdemes a korábbi játékokra is rápróbálni, mert bár akad köztük néhány mellényúlás (a Batman: Gotham City Racer-nek például a mai napig nem tudom, mi értelme volt), azért találhatunk köztük olyan gyöngyszemeket is, mint a már említett, 2001-es Vengeance, amit lazán oda lehet tenni az Animated Series mellé.