Ma ünnepeljük az államalapítás évfordulóját, a jeles alkalomból pedig úgy döntöttünk, hogy szárnyalni hagyjuk kicsit a képzeletünket, és megálmodunk néhány koncepciót arról, hogyan adaptálhatnák a videójátékok, vagy akár konkrét sorozatok az igazán eseménydús magyar történelem egyes elemeit. De lássuk is, hogy mire jutottunk.

august20th.jpg

Assassin’s Creed Hun

Listánk első tétele nem más, mint a jelenleg a vikingek korát boncolgató Assassin’s Creed-sorozat, amiben lopakodhattunk már csuklyás gyilkosként Olaszországban, visszalátogathattunk a homokkal borított ősi Egyiptomba, és még igazi görög hőssé is válhattunk. Az akció-RPG irányt vett nyílt világú széria viszont tökéletes táptalaj lenne akár a honfoglalás feldolgozására is, ahogy lovasnomád harcmodorunkat bevetve galoppolnánk be Európát őseinkkel – persze lehetőleg a kötelező toronymászások nélkül. Egy olyan kiegészítőben, ami kicsit a földtől elrugaszkodottabb, még akár a Csodaszarvas legendája is adaptálható lehetne.

Az egri vár ostroma

Filmes adaptációt ugyan már kapott az Egri Csillagok, de Eger várának ostroma köré bizony egy játékot se lenne nehéz kanyarítani. Ha már a helyszín adott, a város- helyett vármenedzsment stílusban végigkövethetnénk az ostrom mindennapjait, ahogy kicsit a Frostpunkból merítve igyekszünk kielégíteni a vár lakóinak igényeit, és beosztani készleteinket, nehéz döntéseket hozva, miközben a török megszállókkal egyezkedünk, a csatákat pedig – ha már a tornyok úgyis adottak – tower defense stílusban vívhatnánk meg.

Petőfi nyomában

Nemzetünk egyik legnagyobb költője, Petőfi Sándor halála még a mai napig sem teljesen tisztázott, így akár azzal a gondolattal is eljátszhatunk, hogy valójában élve megúszta a segesvári csatát. Ezen a vonalon elindulva sok irányba mehetnénk, de egy Life is Strange jellegű narratív kaland remek keretet adna a cselekménynek – akár műveiből merített elemekkel –, melyben némi előzményt követően megismerhetnénk, hogyan úszta meg a költő az összecsapásokat, és milyen kalandos utat járt be utána, hogyan töltötte hátralévő életét akár a világtól elvonulva, akár boldogan, családjával, egy távoli országban, ahol senki sem ismeri a nevét. Mindezt persze az utat befolyásoló döntésekkel.

A nevem Mátyás, Hunyadi Mátyás

Biztosan mindenki ismeri Hunyadi Mátyás meséit, melyekben királyunk álruhába bújva vegyült el népe között, hogy próbára tegye, megleckéztesse, vagy épp megjutalmazza aktuális áldozatait. Ha már ennyire az elvegyülés és álruhák mestere, Mátyás Király a Hitman-sorozat nyomdokaiban akár saját kezébe is vehetné a birodalom ellenségeinek csendes eltávolítását, persze mindezt korhű környezetben és eszközökkel, viszont olyan határtalan szabadság és kreativitás kíséretében, mint amit az IO Interactive World of Assassination-trilógiájában láthattunk.

Forza Trianon

A trianoni békeszerződés alaposan megcsappantotta Magyarország területét, de mi lett volna, ha minden másként alakul? Ha a háború végkimenetele nem változik, de az ország megtarthatja minden korábban elfoglalt területét? Érdekes volna látni, hogyan alakult volna az ország látképe, kultúrája, gazdasága és a világban betöltött szerepe egy ilyen végkimenetellel, amire egyes stratégiai játékok vagy modok talán már lehetőséget is adnak. A modern világ benzinfaló vívmányait látva viszont, a Forza Horizon-sorozatból merítve, féktelenül száguldozni sem lenne rossz egy ilyen hatalmas, változatos tájakkal teli területen, de akár az Euro Truck Simulator tempójában is élvezetes lenne bejárni (bocs, gurulni) a végtelennek ható utakat.

Persze egy csomó egyéb lehetőség is van, mert hát egy pixeles, Build Engine-re építő FPS-t is megnéznénk a Hexen stílusában, esetleg valami Heroes-szerű dolgot, sőt a belső nézetes, katakombákról ismert, klasszikus kalandjátékok kedvelőinek is lenne ötletünk. A lehetőségek száma végtelen – te milyen videójátékot találnál ki, ami az ősi magyar történelemre, az államalapításra, vagy akár későbbi korszakainkra épít?