A mesterséges intelligencia témaköre elsőre sci-fibe illő elképzelésnek hathat, holott a MI-k már jelenleg is napjaink szerves részét képezik, jelentősen megkönnyítve a dolgunkat az élet nem egy területén. Épp ezért született meg a Digitális Jólét Program keretein belül a Mesterséges Intelligencia Koalíció, melynek célja, hogy alaposabban is megismertesse a nagyközönséget a MI-kkel, valamint a hazai MI alapú fejlesztésekkel.

003kozossqpromov3.png

Ennek az átfogó programkeretnek az egyik állomása az MI kihívás, aminek a segítségével akár te is megismerheted a mesterséges intelligencia alapfogalmait, a "Bevezetés a Mesterséges Intelligencia világába" kurzus keretében, melyre ezen a linken tudtok jelentkezni. Ráadásul, amennyiben teljesítitek a kurzust, úgy lehetőségetek nyílik egy PS5 konzolt vagy egy RTX 3060-as videokártyát is nyerni, így mindenképp megérheti kicsit alaposabban is megismerkedni a mesterséges intelligenciákkal.

Már csak azért is, mert az MI-k alapjáraton a szórakoztatóipar egyik örökzöld témáját jelentik, és mint ilyen, számtalan sci-fi alkotásban felbukkantak már. Pár héttel ezelőtt például azt mutattuk be, hogy a filmiparban hogyan alakult a mesterséges intelligenciák megjelenítése, most pedig ideje megnézni a játékipar legemlékezetesebb, (javarészt) jóindulatú MI karaktereit.

Alyx kutyája (Half-Life 2)

A játékokban a legtöbb mesterséges intelligencia egy testetlen hangként, netán virtuális kivetülésként jelenik meg, akad azonban pár kivétel is ezen hagyomány alól. Tipikusan ilyen például Alyx kutyája a Half-Life 2-ben, aki egy két és fél méter magas, védelmező szörnyeteg. Gordon először az ellenállás bázisán találkozik vele, a nagydarab MI pedig innentől kezdve a kampány végéig a segítségére lesz, legyen szó akár nehéz ajtók felfeszegetéséről, akár páncélozott csapatszállítók felborogatásáról.

half-life-2-dog-01.png

SAM (Observation)

Az Observation története egy űrhajósról szól, aki egyedül tér magához az űrállomáson, ahol szolgált, és fogalma sincs, mi történt vele vagy a társaival. Ez eddig nem is lenne túl izgalmas, a fejlesztők azonban csavartak egyet a koncepción, így mi nem a fentebb emlegetett űrhajóst, hanem az űrállomást karbantartó mesterséges intelligenciát irányíthatjuk. A rejtélyes baleset persze a mi rendszereinket is alaposan hazavágta, de ahogy halad előre a sztori, úgy kapunk egyre nagyobb kontrollt a bázis felett, hogy egyre nehezebb és nehezebb szituációkban is életbe tudjuk tartani emberi társunkat.

Clank (Ratchet & Clank)

Clank a Ratchet & Clank-széria elmaradhatatlan kis robotfigurája és Ratchet legjobb barátja, aki rengeteg kérdéskörben járatos, egyben pedig a legtöbb géppel is jól kijön. Emellett különböző felszerelésekkel és extra trükkökkel is segíthet boldogulni az egyes pályákon, és a gadgebotokat valamint a microbotokat is irányíthatja. Ha pedig mindez nem lenne elég, helyenként akár Giant Clankké is átalakulhat, hogy félelmetes fegyvereivel tegyen rendet a harcmezőn.

EDI (Mass Effect)

EDI a Mass Effect-szériában feltűnő mesterséges intelligencia, akit a Cerberus teremtett, elsősorban azért, hogy a Normady SR-2-n található utasok életét megkönnyítse, de emellett fontos információkkal is ellátja Sephard csapatát, valahányszor azok a terepen vannak. Később azonban ennél is fajsúlyosabb szerep jut neki, mikor a Mass Effect 3-ban sikerül „megszállnia” egy szintetikus testet, innentől kezdve ugyanis a fizikai világban is létezik, és akár magunkkal is vihetjük az egyes küldetésekre, melyeken a tűzharcokból is kiveszi a részét rendesen.

mass-effect-3-edi-01.jpg

Cortana (Halo)

Végezetül pedig természetesen nem feledkezhetünk meg a játékipar egyik legismertebb és legnépszerűbb mesterséges intelligenciájáról sem. Cortana a Halo-széria főhősének John-117-nek (vagy közismertebb nevén Master Chiefnek) hűséges bajtársa, aki számtalan veszélyes küldetés során segítette a katonát a legkülönfélébb módokon. Emellett az emberiség több űrhajójának fedélzeti mesterséges intelligenciája is volt, így alighanem kijelenthető, hogy a Halo-széria és egyben a teljes játékipar egyik legbefolyásosabb és legfontosabb mesterséges intelligenciáját tisztelhetjük a képében.

halo-infinite-cortana-01.jpg