Belegondolni is durva, de 2021 első fele már el is telt. És ugyan friss megjelenések szempontjából ez a hat hónap elég sivárul sikerült, szerencsére azért így is befutott pár olyan cím, melyekről hatalmas hiba lenne lemaradni, főleg most, hogy a nagy nyári uborkaszezonban amúgy sincs mivel játszani. Lássuk hát, hogy az elkövetkezendő hetekben mely programokat érdemes bepótolni 2021 első feléből!

NieR Replicant ver. 1.22474487139...

A NieR-széria egy elképesztően különleges és egyedi színfoltja a nem épp a kreativitásról híres AAA kategóriás játékiparnak, az idén áprilisban debütált, roppant meggyőző című NieR Replicant ver. 1.22474487139... pedig csak tovább erősítette a sorozat ezen pozícióját. Maga a játék a 2010-es, csak Japánban megjelent NieR Replicant felújított kiadása, és bár a kor a ráncfelvarrás ellenére is egyértelműen meglátszik rajta, azért így is egy nagyszerű játéknak mondható.

A történet szerint a messzi jövőben járunk, ahol az emberiség szinte már kihalt, egyetlen feladatunk pedig az, hogy testvérünket kigyógyítsuk egy rejtélyes betegségből. És bár a sztori is korrektnek mondható, a NieR Replicant ver. 1.22474487139... igazi erőssége nem ez, hanem maga a hangulat. A szériától megszokott módon ugyanis itt is egy végtelenül elborult és végtelenül kreatív zsánermixet kapunk, ahol a hack and slash és a platformer elemek mellett remekül elférnek a bullet hell szakaszok, de még a klasszikus, szövegalapú szerepjátékok is. Ennek a koncepciónak elméletben nem kéne működnie, a gyakorlatban azonban mégis megteszi, méghozzá remekül.

Returnal

A finn Housemarque csapata eddig leginkább különféle rétegjátékokkal jelentkezett, amik nem is örvendtek olyan túl nagy népszerűségnek, ez azonban idén egy szempillantás alatt megváltozott, mikor megjelent tőlük a Returnal. Ebben a játékban Selene Vassos mélyűri felfedezőt alakíthatjuk, aki egy szerencsétlen baleset miatt egy fura és idegen bolygón köt ki. És ha az önmagában nem lenne elég, hogy a planétán minden és mindenki meg akarja ölni, főhősünk hamarosan arra is rájön, hogy egy időhurokban ragadt, így valahányszor meghal, a hajóroncsa belsejében tér vissza az életbe.

A finn fejlesztők a mostanság roppant divatos roguelike játékelemeket egy remek harcrendszerrel és egy roppant emlékezetes, tényleg idegennek ható világgal fejelték meg, a végeredmény pedig magáért beszél. A Returnal rövid időn belül a Housemarque legkeresettebb alkotása és a PS5 egyik legnépszerűbb exkluzívja lett, ezek után pedig szinte meg sem lepődtünk, mikor a Sony nemrég bejelentette, hogy felvásárolja a finn stúdiót.

Little Nightmares 2

A gyermeki elme legmélyénél nincs sötétebb és félelmetesebb hely, és jól tudják ezt a Tarsier Studios munkatársai is, akikLittle Nightmares-szériájukat pont fiatalkorunk félelmeire húzták fel. A horrorisztikus hangulatot árasztó platformernek már az első része is elég erősre sikeredett, a folytatás pedig szerencsére kellő magabiztossággal haladt tovább az elődje által kitaposott úton.

A Little Nightmares 2 főszereplője Mono, egy magányos kisfiú, aki egyedül próbál kiutat találni egy szörnyek által lakott városból, ahhoz pedig, hogy ez sikerülhessen, a legelborultabb rémségekkel kell szembeszállnia. A Little Nightmares 2 ennek megfelelően pont olyan sötét és nyomasztó, mint az első rész volt, így komoly hiba lenne lemaradni róla, ha valaki csak egy kicsit is kedveli ezeket a nem annyira szokványos horror címeket.

Resident Evil Village

Ha viszont valakinek inkább a hagyományos horror címek jönnek be, akkor, ha eddig még nem tette volna meg, a Resident Evil-széria májusban debütált új részére érdemes ránéznie. A Resident Evil 7 közvetlen folytatásában ismét Ethan Winters bőrébe bújhatunk, akinek ezúttal a lánya tűnik el, méghozzá nem is akárhogy: a kis Rosemary Winterst Chris Redfield rabolja el, a nyomok pedig egy kelet-európai faluba vezetnek, ahol farkasemberek, óriási vámpírhölgyek és ezekhez hasonló mutánsok terrorizálják az átlagos lakókat.

Műfaját tekintve a Resident Evil Village egy amolyan antológiának mondható. A címszereplő falu egyes területei ugyanis mind a horror más és más alzsánerét képviselik, így a klasszikus túlélőhorroros részektől kezdve a Silent Hillt idéző, elvont és szürreális pályaszakaszokig lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere. És bár a Resident Evil Village érezhetően akciódúsabb (és emiatt sok esetben kevésbé félelmetes) mint elődje, azért így is megérheti rá beruházni, mert mégiscsak 2021 egyik legjobb megjelenését tisztelhetjük benne.

Ratchet & Clank: Rift Apart

PS5-re eddig elég kevés exkluzív érkezett, cserébe viszont ezek a címek kifejezetten minőségiek, így egyáltalán nem véletlen, hogy a listánkon kettő is helyet kapott közülük. A Ratchet & Clank-szériát valószínűleg nem kell bemutatni senkinek, hiszen az Insomniac akció-platformere egy ideje már velünk van, a Rift Apart azonban még így is tud újat mutatni, hála az újgenerációs konzol jelentős erejének.

Alapjait tekintve persze a Rift Apart sem reformálja meg a szériát, avagy ezúttal is egy akcióra kihegyezett platformert kapunk, rengeteg elborult és ötletes fegyverrel, azonban a dimenzióugrások lehetősége nagyon sokat dob a jól ismert Ratchet & Clank-recepten, ahogy azt is érdemes kiemelni, hogy maga a játék valami félelmetesen szép. Épp ezért, ha van már PS5-ötök, akkor hatalmas hiba lenne lemaradni az Insomniac Games alkotásáról.