Ha húsvét, akkor nyulak, ha pedig nyulak, akkor... nos, azt azért nem vághatjuk rá, hogy a videójátékok – hacsak azért nem, mert húsvétkor a szokásosnál azért jóval több időnk van játszani. Az mindenesetre biztosan igaz, hogy bőven találni olyan alkotásokat, melyekben a nagy tappancsú bagázs képviselői fontos szerepet játszanak – adott esetben magát a központi karaktert. Top 5 rovatunk legújabb, ünnepi kiadásában ennek megfelelően rájuk helyeztük a hangsúlyt: íme néhány olyan nyúlfigura, akik képesek voltak maradandót alkotni a játékok világában.

Jazz Jackrabbit

Ha nyúl és játékhős, akkor a veterán gamereknek elsőre szinte biztos, hogy egy régi klasszikus, a Jazz Jackrabbit fog beugrani, hiszen az MS-DOS korszak egyik népszerű darabja volt hazánkban is, a kilencvenes években. Az Epic Games elődje, az Epic MegaGames egy klasszikus, oldalnézetes akció-platformert álmodott meg, melynek hátterét érdekes módon Aiszóposz népmeséje ihlette – több ezer évvel továbbgondolva persze a teknősök és a nyulak rivalizálását. Most épp utóbbi banda lett pozitív színben feltüntetve, miután a tekik elrabolják a Carrotus bolygó hercegnőjét, Eva Earlongot, így több mint három tucat pályán keresztül a címszereplő Jazznek kell megpróbálnia kimenekíteni őt a fogságból. Az 1994-es eredetit 1998-ban egy folytatás is követte, szintén PC-re, a Jazz Jackrabbit 3-mal pedig konzolon is bemutatkozott volna a széria, ám ennek fejlesztését végül lelőtték – vigaszként még 2002-ben egy GameBoy Advance-re írt reboot érkezett, azóta viszont pihenőn van a franchise.

top5-jazz-jackrabbit.jpg

Az őrült nyulak

Talán a Ubisoft sem gondolta, hogy a 2006-os Rayman Raving Rabbids egy teljesen új franchise első felvonása lesz, végül azonban így alakult, az egyszerű Rayman spinoffként készült partijáték őrült nyulai ugyanis olyannyira megragadtak a köztudatban, hogy végül számos egyéb játékban is felbukkantak az évek folyamán. A totálisan debil, de mindeközben imádnivaló és vicces bagázs sokáig meg is maradt ezen a vonalon, és bár úgy tűnt, öt-hat év alatt lecseng ez az őrület is (szó szerint), a francia kiadó a Nintendo közreműködésével néhány éve ismét villantott egy nagyot. A Mario + Rabbids Kingdom Battle nemcsak műfaját tekintve volt meglepő (körökre osztott taktikai RPG), hanem minőségét illetően is, hiszen a mai napig ott van a Switch legkiválóbb játékai között. Már csak ezért is reméljük, hogy hamarosan újabb nagyszabású produkcióban térnek vissza a Ubisoft nyulai, hiszen jól látható, hogy bőven maradt még bennük potenciál!

top-5-rayman-raving-rabbids.jpg

Robbie the Rabbit

A nyuszik nem mindig barátságosak (ezt a Gyalog galopp óta különösen tudjuk), így hát ebből a válogatásból sem hiányozhat egy horrorisztikus nyúl – a választás pedig nem volt nehéz, hiszen az emlékezetes (főleg gonosz) karakterektől roskadozó Silent Hill-franchise ilyen téren is tartogat alapanyagot. Robbie elsőként a harmadik részben bukkant fel, mint a vidámpark kabalája, és bár közvetlen veszélyt nem jelentett ránk, hatalmas szemei, véres öltözéke és összességében hátborzongató ábrázata megtette a hatását – tényleg felállt az ember hátán a szőr, ahányszor csak meglátta. A Konami is érzékelte a benne rejlő potenciált, hiszen Piramisfejűhöz hasonlóan ő is visszatért a későbbi részekben – sőt még az egyik filmben is felbukkant.

top-5-silent-hill-rabbit.jpg

Max

A videójátékos nyulak között nemcsak eredeti alkotások szerepelnek, hanem akadnak olyanok is, akik a szórakoztató média más területeiről érkeztek. Ott van például a Sam & Max, amely eredetileg képregényként született meg a nyolcvanas években, 1993-ban azonban megjelent egy kalandjáték is a legendás LucasArts gondozásában, Sam & Max Hit the Road néven, melyet közel tizenöt évvel később a Telltale Games epizodikus kalandjátékai követtek, élükön a Sam & Max: Save the Worlddel. Ezekben a remek alkotásokban a gamerek is megismerkedhettek a két nyomozó figurával, akikkel aztán különféle, cseppet sem hétköznapi helyzetbe keveredtek. Ennek a párosnak emlékezetes karaktere a kissé rémisztően vigyorgó, de a maga nemében azért szerethető nyúl, Max.

top5-sam-and-max.jpg

Vibri

Ha már nem hétköznapi dolgok: nos, ha valami, akkor a Vib-Ribbon semmiképpen sem volt az. Sokan talán nem is hallottak még erről az egészen különleges ritmusjátékról, amely az ezredfordulón jelent meg PS1-re, a PaRappa the Rapper mögött álló NanaOn-Sha fejlesztésében, és amely elsősorban extravagáns külsejével hívta fel magára a figyelmet, hiszen lényegében nem állt az egész másból, mint fekete háttér előtt fehér vektorokból. Ebben a világban irányíthattuk Vibrit, a nyulat, akivel a megfelelő ütemben kellett lenyomunk a kontroller gombjait, így átjutva a négyfajta különböző akadályon, illetve azok kombinációin. A másik fő különlegessége pedig az volt a Vib-Ribbonnak, hogy akár saját zenei CD-inket is használhattuk hozzá (mivel maga a program teljes egészében a RAM-ból futott), így tulajdonképpen bármilyen zenére játszhattunk.

top5-vib-ribbon.jpg

+1: Peppy Hare

Végül, de nem utolsósorban emlékezzünk meg arról a Rick Mayről, aki majdnem egy évvel ezelőtt hunyt el. Ő alakította Peppy Hare karakterét a Star Fox 64-ben, akihez a legendás „Do a barrel roll!” idézet köthető.