2020 videójátékos szempontból kifejezetten erős év volt, hiszen olyan nagyszerű címek jelentek meg tavaly, mint a Doom Eternal, a The Last of Us Part 2 vagy a Ghost of Tsushima, és elnézve az idénre bejelentett debütálásokat, 2021 legalább ugyanilyen izgalmasnak ígérkezik. Lássuk hát, azt az öt AAA kategóriás (vagy ahhoz nagyon közel álló) játékot, ami mellett komoly hiba lenne szó nélkül elmenni idén.

stalker-2-elozetes-01.jpg

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

  • Fejlesztő: Hardsuit Labs
  • Platformok: PC, PS5, Xbox Series X, PS4, Xbox One

A World of Darkness ott van napjaink legnépszerűbb szerepjátékos világai között, az ebbe az univerzumba tartozó Vampire: The Masquerade pedig már a játékipart is meghódította a 2004-es Bloodlines segítségével. A Troika Games alkotása a mai napig kultklasszikus darabnak számít, így érthető, hogy miért várják olyan sokan izgatottan a folytatását is, melyet eredetileg még 2020-ra ígért a Hardsuit Labs csapata, azonban a megjelenést végül nem várt nehézségek miatt el kellett tolni idénre.

A Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 sztorija Seattle városában játszódik, ahol egy frissen újjászületett vámpírral kell boldogulnunk a vérszívók kegyetlen, összetett és intrikákkal átitatott világában. Döntéseink, tetteink mind befolyásolják majd a történet alakulását, az első képeket és előzeteseket elnézve pedig a hamisítatlan World of Darkness hangulatból sem lesz itt hiány, így a Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 mindenképp egy olyan cím, amire érdemes lehet odafigyelni még az idei erős mezőnyben is.

Resident Evil Village

  • Fejlesztő: Capcom
  • Platformok: PC, PS5, Xbox Series X

A Capcom a Resident Evil 7 segítségével egycsapásra helyreállította a széria akkoriban kicsit megtépázott hírnevét, idén pedig érkezik a 2017-es játék közvetlen folytatása a Resident Evil Village képében. Főhősünk az új játékban is Ethan lesz, aki a déli mocsárvidéket, sőt, a komplett USA-t hátrahagyva ezúttal egy misztikus európai faluba látogat el, de persze nem csak turistáskodni. Az idillinek távolról sem mondható település ugyanis csak úgy hemzseg a boszorkányoktól, vérfarkasoktól, és az ezeknél sokkal rosszabb teremtményektől.

A Resident Evil Village azonban nem csak másolja a hetedik rész receptjét, hanem alaposan ki is bővíti azt. A címszereplő falu például javarészt szabadon bejárható lesz a fejlesztők szerint, a felfedezését pedig bátorítja is a program, avagy egyes problémákra több megoldást is találhatunk, sőt, akár komplett melléksztorikat is felfedezhetünk, ha nyitott szemmel járjuk be a minden eddiginél részletesebben kidolgozott helyszíneket. Mindezek fényében pedig nem túlzás azt mondani, hogy a Resident Evil Village az idei év egyik legizgalmasabb megjelenése lehet, főleg a horrorkedvelők körében.

Horizon Forbidden West

  • Fejlesztő: Guerrilla Games
  • Platformok: PS5, PS4

A Sony különösen erős évet zárt tavaly, hiszen nem egy exkluzívjuk hatalmas sikert aratott mind a kritikusok, mind a játékosok körében, a japánok pedig idén sem terveznek visszavenni a tempóból. Érkezik tőlük például a Horizon Forbidden West PS4-re és PS5-re, mely a Horizon Zero Dawn közvetlen folytatása lesz. A sztori főszereplője természetesen ezúttal is Aloy, akinek szülőföldjét hátrahagyva a tiltott nyugati tájakra kell elzarándokolnia, hogy megtalálja a népét tizedelő rejtélyes járvány forrását és remélhetőleg egyben ellenszerét is.

A Horizon Forbidden West az elődje alapjait gondolja tovább, avagy itt is kapunk egy hatalmas és szabadon bejárható világot, tele állatként viselkedő robotokkal és törzsi közösségekbe tömörült emberekkel, a folytatás azonban a játék minden vetületét tovább fokozza, így növelve a téteket. A gépek nagyobbak és veszélyesebbek, a környezet pedig részletesebb és kidolgozottabb lesz, így azok, akiknek bejött az első rész, vagy egyszerűen csak szeretik a nyitott világú címeket, tuti nem fognak csalódni a Guerilla Games legújabb alkotásában sem.

S.T.A.L.K.E.R. 2

  • Fejlesztő: GSC Game World
  • Platformok: PC, Xbox Series X

Nem a Vampire: The Masquerade – Bloodlines az egyetlen olyan kultklasszikus játék, ami folytatást kap idén, hiszen 2021-ben a S.T.A.L.K.E.R. 2 igencsak elhúzódó fejlesztése is révbe ér remélhetőleg. A GSC Game World alkotása természetesen a csernobili atomerőmű körül felállított, anomáliákkal, veszélyes mutánsokkal és értékes ereklyékkel tömött Zónába kalauzol el minket, ahol félelmet nem ismerő stalkerként járhatjuk a vidéket, napi betevőnk után kutatva.

Az már az első képekből és előzetesekből is látszik, hogy a S.T.A.L.K.E.R. 2 ugyanolyan sűrű és remek hangulattal bír majd, mind a sorozat korábbi részei, ez azonban még nem minden. A fejlesztők többek közt egy hatalmas Zónát, nemlineáris és több befejezéssel is rendelkező történetet, valamint olyan NPC-ket ígérnek, akik a jelenlétünktől függetlenül élik az életüket, kvázi a színfalak mögött alakítva az egyes területek hatalmi viszonyait. Ha pedig mindezt sikerül is megvalósítaniuk, a S.T.A.L.K.E.R. 2 az idei év egyik legjobb játékélménye lehet, és nem csak az előző részek rajongóinak.

God of War: Ragnarök

  • Fejlesztő: SIE Santa Monica Studio
  • Platformok: PS5

Ha pedig már a Horizon Forbidden West kapcsán szóba kerültek a Sony exkluzívjai, természetesen nem mehetünk el szó nélkül a God of War: Ragnarök mellett sem. A 2018-as God of War annak idején elképesztően népszerűnek bizonyult, tavaly pedig sokan az évtized legjobb játékának is kikiáltották, így érthető, hogy miért kapta fel mindenki a fejét, mikor a PS5 szeptemberi bemutatóján kiderült, hogy 2021-ben érkezik a folytatása.

A PS5 exkluzív God of War: Ragnarökről olyan sokat jelenleg még nem tudni, azt leszámítva, hogy természetesen a 2018-as játék történetét viszi tovább, illetve jó eséllyel Thor és Kratos párharcát mutatja majd be nekünk, melyre az előzmény „titkos” befejezése is nagyon erősen utalt anno. Azonban legyen bármilyen rejtélyes még a projekt, a fejlesztők kiléte illetve a sorozat patinás múltja miatt azért így is ki lehet jelenteni, hogy a God of War: Ragnaröknek minden esélye megvan arra, hogy 2021 egyik legnagyobb durranása legyen, melyről komoly hiba lenne lemaradni, már amennyiben van PS5-ünk.