A remastered kiadás mostanában egyre nagyobb szitokszó lesz a játékosok körében, és igazából abszolút érhető, hogy miért. Hiszen sok ilyen felújítás lényegében csak minimális ráncfelvarrást jelent, és ennek megfelelően inkább érződik egyszerű lehúzásnak, semmint egy régi (vagy rosszabb esetben csak pár éves) játék méltó modernizálásának.

Szerencsére azonban lehet ezt másképp is csinálni, gondoljunk csak a Capcom-féle Resident Evil 2 és Resident Evil 3 remake-ekre, vagy épp a frissen megjelent Mass Effect Legendary Editionre! Utóbbi például a BioWare történelmének legerősebb rajtját mutatta be Steamen, egyértelműen jelezve, hogy hiába berzenkednek sokan a remastered szótól, minőségi felújításokra azért igenis lenne igény. Ennek kapcsán pedig összeírtuk, mi az az öt nagy klasszikus, melyekre mindenképp ráférne már egy alaposabb ráncfelvarrás.

retroguru-soul-reaver.jpg

5. Dino Crisis 2

  • Eredeti megjelenés: 2000
  • Fejlesztő: Capcom

A dinoszauruszok ott szerepelnek a szórakoztatóipar örökzöld és megunhatatlan témái között, mégis, a fejlesztők többsége a világ minden kincséért sem venne tudomást a létezésükről. Ebből kifolyólag néhány üdítő kivételtől eltekintve elég nagy hiány van jelenleg őshüllős címekből, ezért is örülnénk neki nagyon, ha a számtalan szivárgás után a Capcom valóban bejelentené, hogy újra előveszik a Dino Crisis szériát.

Az 1999 és 2003 között futott túlélőhorror sorozatban lényegében újra életre keltett dinoszauruszokkal vehettük fel a harcot, a kisebb velociraptoroktól kezdve egészen a nagy klasszikus T-rexig, ennek pedig igazából a mai napig van egy nagyon erős és nagyon egyedi hangulata, ami az enyhén szólva is megöregedett grafika és játékmenet mellett is bevonzza az embert. Tekintve, hogy a Capcom a Resident Evil kapcsán már bizonyította, mennyire ért a régi klasszikusok méltó modernizálásához, mi nagyon megnéznénk egy ráncfelvarrt Dino Crisist is tőlük.

4. F.E.A.R.

  • Eredeti megjelenés: 2005
  • Fejlesztő: Monolith Productions

2005 különösen kedves év lehet az akció-horror rajongóknak, hiszen ekkor jelent meg a F.E.A.R. a Monolith csapatától. A közeljövőben játszódó FPS egy piszok látványos és annál is hangulatosabb alkotásnak bizonyult, ami nagy kanállal merített a keleti horrorfilmek stílusjegyeiből, de közben az akcióról sem feledkezett meg egy pillanatra sem. Pluszban pedig ott volt még a remek mesterséges intelligencia is, aminek hála ellenfeleink már alacsonyabb nehézségi szinten is komoly kihívást tudtak nyújtani.

A végeredmény pedig egy egyszerre félelmetes és pörgős alkotás lett, ahol különböző víziók és elit kommandósok keserítik meg az életünket, és ahol egy pillanatra sem tudunk szabadulni az egész játékra jellemző fojtogató és nyomasztó atmoszférától. Épp ezért eléggé adja magát a gondolat, hogy a F.E.A.R. első része felturbózott grafikával napjainkban hatalmasat üthetne, de sajnos a Dino Crisis esetével ellentétben itt még csak nem hivatalos pletykákat sem hallani egy esetleges felújításról.

3. Need for Speed: Underground 2

  • Eredeti megjelenés: 2004.
  • Fejlesztő: EA Black Box

Az egykor az árkád száguldás csúcsaként ismert Need for Speed-széria mostanában enyhén szólva sem találja régi önmagát (bár a 2019-es Heat még elég jól sikerült), így érthető, ha a sorozat rajongói egyre inkább a régebbi, általános megbecsülésnek örvendő részek felújítását keresik az EA-n. És hát valljuk be, egy ráncfelvarrott Underground 2 valóban ütős lenne, főleg akkor, ha a fejlesztők rendőrökkel  is feldobnák egy kicsit a játékmenetet.

Hiszen egyáltalán nem véletlen, hogy az NFS széria népszerűsége annak idején pont az utcai illegált képviselő Underground epizódok megjelenésével ugrott meg drasztikusan. A neonfényes éjszakában történő versenyzésnek és kocsink tunningolásának ugyanis van egy nagyon erős hangulata, amit még jobban megdob a sorozatra jellemző árkádos irányítás és a remek zenei anyag is. Reméljük hát, hogy a Criterion felismeri a nagy klasszikusban rejlő lehetőségeket, és a Hot Pursuit valamint a Most Wanted után az Underground 2-t is modernizálják.

2. Silent Hill 2

  • Eredeti megjelenés: 2001.
  • Fejlesztő: Team Silent

Ha pedig már a megkopott renoméjú sorozatoknál tartunk, a Need for Speed mellett sajnos muszáj megemlítenünk a Silent Hillt is. A Konami játékai régen a horror csúcsát jelentették, mostanában azonban nagyon elfelejtődött az egész széria, hacsak nem számítjuk a Kodzsima-féle P.T.-t, ami először felrobbantotta az internetet, utána pedig örökre eltűnt a süllyesztőben, miután a japánok elég botrányos keretek között megváltak a legendás dizájnertől.

Pedig a Silent Hill félelmetes hangulatára, csavaros és komoly kérdéseket boncolgató történetére és elborult szörnyeire a mai napig komoly igény lenne, ahogy azt például a nagyjából hasonló stílust képviselő The Medium sikere is bebizonyította januárban. Ráadásul a Konami környékéről egyre csak hallani a pletykákat, miszerint a kiadó több Silent Hill projekten is dolgozik külsős fejlesztők segítségével, így adja magát a gondolat, hogy milyen jó lenne, ha egy esetleges folytatás mellett a legendás Silent Hill 2-t is modern köntösbe bújtatnák.

Legacy of Kain: Soul Reaver

  • Eredeti megjelenés: 1999
  • Fejlesztő: Crystal Dynamics

Végezetül pedig természetesen egy hasonló lista sem lehet teljes a Crystal Dynamics 1999-es alkotása nélkül. A Soul Reaver (és úgy általában a komplett Legacy of Kain széria) felújításáért ugyanis rengetget könyörögtek már a rajongók, és nem is nehéz megérteni, hogy miért. Hiszen ez a program annak idején egy nagyon ambiciózus akció/kalandjáték volt, amit rengetegen imádtak ötletes fejtörői, nagyszerű főhőse és izgalmas háttérvilága miatt.

Ez a recept pedig némileg felújítva akár napjainkban is gond nélkül megállhatná a helyét, főleg úgy, hogy kifejezetten a történetre és az egyjátékos módra fókuszáló, AAA kategóriás címekből bántóan kevés van a piacon. És bár a széria jogait birtokló Square Enix hatalmas lendülettel tagadja, hogy szeretné modernizálni ezt a régi klasszikust, mi azért nagyon reméljük, hogy a Soul Reaver remastered kiadásról újra és újra felreppenő pletykáknak van némi valóságalapjuk.