Az Epic Games Store felületén néhány napja már tart az idei nyári vásár  (egészen augusztus 5-ig), és a kínálatban meglehetősen baráti áron találhattok nagyszerű játékokat, szóval a Steam és a PlayStation Store hasonló akciói után ide is érdemes benézni. Annál is inkább, hiszen a legújabb sikercímek között igazi old school klasszikusokat is találhatunk, legtöbbjét pedig potom 1000 Ft alatt, szóval ha gondolkodtatok egy kis nosztalgiázáson, akkor arra itt a remek alkalom!

SOMA

A SOMA az utóbbi évek egyik legelgondolkodtatóbb horrorjátéka, mely olyan sci-fi eposzt tár a játékos elé, hogy ezért filmrendezők tömege állna sorba. A svéd Frictional Games már otthonosan mozgott a sci-fi-horrorban, mikor megalkották a játékot. Korábban ugyanis a Penumbra-játékokkal már lefektették az alapokat, majd erre jött 2010-ben az Amnesia: The Dark Descent, mely úgy mellékesen nekem a mai napig a kedvenc horrorjátékom. Sajnos az Amnesia hatalmas sikere szinte teljesen elnyomta a korábbi Penumbra-trilógia érdemeit, holott a SOMA egyfajta szellemi folytatása annak a három játéknak. A SOMA története igen komplex, megidézi a sci-fi legnagyobbjait – rögtön egy Phillip K. Dick-idézettel indít – és ha bele tudod élni magad a tenger mélyén rekedt Simon helyzetébe, akkor egy életre szóló élményt kínál.

Splinter Cell: Chaos Theory

Szimplán minden idők egyik legjobb Splinter Cell-játéka. Kész, pont, ezen nincs mit csűrni-csavarni. A Ubisoft itt valami olyasmit tett le az asztalra, aminek minden egyes eleme tökéletesen a helyén volt. Amíg manapság rendre csak kiforgatni tudják Tom Clancy nevét (igen, rád nézek XDefiant!), addig itt az amerikai író egyik legkomplexebb sztorija áll össze, egy szinte tökéletesre csiszolt játékmenet mellett. Kiberterrorizmus, rengeteg lehetőséget rejtő pályák, továbbfejlesztett látványvilág (amit gyönyörűen egészít ki Amon Tobi soundtrackje) és persze maga Sam Fisher. Az ikonikussá vált hős, akit nem látsz a csatatéren, ám mégis háborúkat és terrortámadásokat akadályoz meg. 832 Ft-ért ez a játék ajándék, srácok!

Gone Home

A sétaszimulátorok valahol a 2011-es Dear Esther megjelenésével kezdtek el igazán felfutni, és lényegük pont az volt, hogy egy történetet meséljenek el, narratív eszközökkel. A 2013-ban megjelent Gone Home több szempontból is fontos mérföldköve ennek a műfajnak. Egyrészt hihetetlen módon részletgazdag és autentikus az a ’90-es évek végi környezet, ahol játszódik, másrészt egy egészen különleges családi drámát mesél el, a vége pedig, megkockáztatom, hogy hátborzongató. Konkrétan a padlásos részre gondolok, ahová én csak izzadó tenyérrel mertem felmerészkedni.

Beyond Good &  Evil

Ismét egy Ubisoft-klasszikus, a francia kiadó hőskorából (2003), amikor még olyan címek jelentek meg emellett, mint a XIII, vagy a Prince of Persia: Sands of Time. Jade kalandja mind a mai napig megállja a helyét, és lehetetlen nem imádni: humoros, látványos, fordulatos a sztori, nagyszerűek a karakterek, akik csak tovább színesítik ezt a lenyűgöző fantáziavilágot. Nem szeretnék pesszimista lenni, de a jelenlegi helyzet szerint a betervezett (és egy látványos videóval megtolt) második rész talán már sosem fog elkészülni, úgyhogy akinek kimaradt ez a 2003-as gyöngyszem, az most 500 Ft-ért bezsákolhatja!

What Remains of Edith Finch

És akkor egy személyes kedvencem. A 17 éves Edith nem kevés idő után tér vissza családja régi házába, népes rokonságából már csak ő él egyedül. A meseszép birtokra érkezvén felszínre törnek benne a régi emlékek, mi pedig megismerhetjük a norvég család tagjainak személyes tragédiáit. A Finch-családon átok ülhet, hiszen tagjainak nagyrésze idő előtt halálozott el, méghozzá nem is akárhogyan. Nekem nagyon tetszett, hogy végigjárhatjuk a teljes házat, a pincétől a padlásig. Ráadásul az egész annyira szépen lett megalkotva, hogy már-már tényleg fotórealisztikus a látvány – hosszú perceket eltöltöttem a házban és csodáltam a hihetetlen részletességgel bíró szobákat. Az árát szerintem abszolút megéri, a meglepően jól sikerült indie játékok táborához tartozik, melynek végigjátszása alatt talán még egy könnycseppet is elmorzsolunk, ha képesek vagyunk a fantáziadús körítés mögé látni, és észrevenni a valódi családi tragédiák keserű valóságalapját.

Ez persze csak egy igen kicsiny szelete volt annak a temérdek akciónak, amelyekkel találkozhattok az oldalon, úgyhogy nyugodtan lehet csemegézni akár az AAA kategóriás, akár az indie felhozatalból. Ne feledjétek, hogy a nyári vásár már csak  augusztus 5-ig elérhető, szóval érdemes minél előbb lecsapni a kívánt sikercímekre!