Az idei július az uborkaszezon szabályainak megfelelően meglehetősen gyéren alakul a friss debütálások szempontjából, mindez azonban nem jelenti azt, hogy ebben a hónapban egyáltalán ne lennének izgalmas megjelenések. Ott van például a pár napja élesedett Monster Hunter Stories 2: Wing of Ruin, ami az első értékelései alapján teljes mértékben felnőtt a közkedvelt széria hírnevéhez és minőségéhez.

Mindez pedig már csak azért is nagy szó, mert a Monster Hunter ott található a Capcom nagyágyúi között: a 2004-es első rész óta már számtalan számozott folytatás és spin-off megjelent hozzá, összesített eladásait tekintve pedig a japánok második legnépszerűbb sorozata, közvetlen a Resident Evil után. De vajon melyek a legkelendőbb játékok a szérián belül a 2021. március 31-ei adatok szerint? Ezt gyűjtöttük most össze a Monster Hunter Stories 2: Wing of Ruin megjelenésének tiszteletére.

top-5-monster-hunter-best-seller-02.jpg

5. Monster Hunter Rise

  • Megjelenés: 2021. március 26.
  • Eladott példányszám: 4,8 millió darab

Listánk ötödik helyén rögtön egy kicsit becsapós tétel található, hiszen a Monster Hunter Rise mindössze egy hét alatt hozta össze a 4,8 millió példányos eladásokat, míg az őt megelőző játékoknak azért jóval több idejük volt rajongókat gyűjteni maguk köré. A széria jelenleg Nintendo Switch-exkluzív hatodik része idén márciusban debütált az egész világon, alapjait tekintve pedig a Monster Hunter World betonbiztos receptjét gondolta tovább, új társakkal, új szörnyekkel és pár új közlekedési móddal.

És bár a Nintendo Switch limitációi sajnos meglátszanak a programon, ami közel sem fest olyan ütősen, mint a 2018-as Monster Hunter World, de maga a játékmenet így is roppant szórakoztató, ami meglátszik a Monster Hunter Rise hatalmas népszerűségén is.

4. Monster Hunter Portable 3rd

  • Megjelenés: 2010. december 1. (Japánban és Koreában)
  • Eladott példányszám: 4,9 millió darab

A Monster Hunter Portable 3rd még 2010-ben jelent meg PSP-re, majd 2011-ben PS3-ra, és legfőbb érdekessége, hogy listánkon ez az egyetlen olyan cím, ami nem jutott el a világ minden pontjára, a Capcom ugyanis Japánra és Koreára korlátozta a terjesztését. A játék többek között új szörnyekkel, új terepekkel, egy új bázissal és átdolgozott Felyne harcrendszerrel érkezett, ez pedig elégnek is bizonyult ahhoz, hogy a Monster Hunter Portable 3rd annak ellenére is felkerüljön a legkelendőbb Monster Hunter-játékok listájára, hogy mindössze két országban volt kapható.

3. Monster Hunter 4/ 4G/ 4 Ultimate

  • Megjelenés: 2015. február 13. (Európában)
  • Eladott példányszám: 4,1+4,2 = 8,3 millió darab

A Monster Hunter 4 a második, Nintendo 3DS-re készülő Monster Hunter-játék volt, melynek az eredeti kiadása még 2013-ban debütált, Európába azonban csak 2015-re jutott el. Az alapkiadás legnagyobb újdonságának egyértelműen a vertikális mozgás beemelése mondható. A Monster Hunter 4-ben ugyanis jóval könnyedebben mászhatunk falakat, mint elődeiben, ráadásul a szörnyeket akár magaslati pozícióból is megtámadhattuk, így ösztönözve is voltunk az új rendszerek használatára. További érdekesség, hogy ez volt az első kézi konzolra kiadott Monster Hunter, melyben teljes értékű multi lapult.

Az alap Monster Hunter 4 2013-as megjelenését 2014-ben egy feljavított verzió követte, Monster Hunter 4G címen, ez pedig végül Monster Hunter 4 Ultimate-ként 2015-ben, Japánon kívül is megjelent.

2. Monster Hunter X/Generations/XX/Generations Ultimate

  • Megjelenés: 2016. július 15. (Európában)
  • Eladott példányszám: 4,3+4,3 = 8,6 millió darab

A Monster Hunter Generations Nintendo 3DS-re debütált, 2015-ben, legfőbb újításának pedig az mondható, hogy immár a játékosok is irányíthatták a Felyne-ket, azokat a macskaszerű lényeket, akik a korábbi részekben tradicionálisan NPC-ként segítették a vadászok munkáját. Maga a játék egyébként a korábbi részek mechanikáit vitte tovább, azonban a Capcom mégsem teljes értékű, számozott folytatásként kezelte, hanem egy amolyan spin-offként, mint amilyen például a nemrég debütált Monster Hunter Stories 2: Wing of Ruin.

A Monster Hunter Generation 2016-ban kapott egy kibővített verziót, a csak Japánban kapható Monster Hunter XX képében, ezután nem sokkal Switchre is ellátogatott, Monster Hunter Generations Ultimate címen.

1. Monster Hunter World/Iceborne

  • Megjelenés: 2018. január 26. (konzolra)
  • Eladott példányszám: 17,1+7,7 = 24,8 millió darab

A legtöbb Monster Hunter-játékra jellemző, hogy először Japánban jelentek meg, és csak utána jutottak el nyugatra is (már ha egyáltalán eljutottak), a Monster Hunter World azonban szembement ezzel a tradícióval, és az egész világon egy időben jelent meg Xbox One-ra és PS4-re, majd kicsit később PC-re is. Az eredmény pedig nem maradt el: a Monster Hunter-széria ötödik része nemcsak a sorozat, hanem a Capcom legtöbb példányszámban eladott játéka lett, és ezen a téren 2019-ben megjelent kiegészítőjének, az Iceborne-nak sem kell szégyenkeznie, hiszen abból is 7,7 millió példány talált gazdára.

A játék legnagyobb újdonsága, hogy a különböző zónák helyett egy nagy, egybefüggő világot kapunk, tele levadászásra váró szörnyekkel és egyéb apróságokkal, ráadásul a fejlesztők a fizikán és a lények mesterséges intelligenciáján is csiszoltak, kihasználva az akkor még modernnek számító konzolok erejét. Az Iceborne pedig mindezt egy teljesen új régióval, több új rémséggel és új történetszállal fejelte meg, így lényegében az alapjátékhoz hasonlóan sikerre volt ítélve.