A macskákat egyes kultúrákban a mai napig istenként tisztelik, de sokaknál inkább imádnivaló, szőrös kis családtagok, akik egy kis boldogságot visznek a mindennapokba, vagy épp megkeserítik azokat karmaikkal, felöklendezett szőrcsomóikkal, területjelző spricceléseikkel, hadakozásaikkal. A tappancsos jószágok természetesen a videójátékok világában is megvetették a lábukat, méghozzá már több ízben is, a Nemzetközi Macskanap alkalmából pedig felidéztünk pár emlékezetes példányt.

Murtaugh (Stray)

straygame.jpg

Júliusi megjelenésekor viharként söpört végig a világon a BlueTwelve Studio alkotása, a Stray, melyben egy családjától elszakadt vörös macsekkal kell bebarangolnunk egy neonfényben úszó, futurisztikus várost, és a kiút megtalálása mellett felfedni titkait egy aprócska drón közreműködésével. A játék egyből bedorombolta magát a kritikusok és a játékosok szívébe, körítése ellenére pedig kvázi egy macskaszimulátorban érezheti magát az ember, ahol bútorokon élesíti a karmát, fekvőhelyeket dagaszt, akrobatikus ugrásokat végez, és a kedvére heveredik le a legkényelmesebb pontokon. (A játék hősét alakító négylábúnak egyébként hivatalosan nincs neve, azonban a BlueTwelve Studio társalapítóinak macskája, Murtaugh ihlette.)

Morgana (Persona 5)

morgana.jpg

A Persona-sorozat sok egyéb mellett emlékezetes karaktereiről is híres, melyek közül talán a legközkedveltebb a Phantom Thieves csapatának felejthetetlen tagja, Morgana. A Persona 5-ben bemutatkozott kissé kapzsi, Ann-rajongó macsek közel sem mindennapi jószág, és még "hétköznapi" formájában is képes többek között beszélni és zárakat feltörni. Igazi arcát persze a metaverzumban mutatja meg, ahol nemcsak álarcos tolvajként vesz részt az összecsapásokban, de képes még furgonná is átváltozni, ezzel nagyban megkönnyítve hőseink utazását. Persze a sztori tekintetében sokkal több egy csípős nyelvű, mókás és büszke teremtésnél, aki folyton összekap Ryujival, de a többit inkább jobb, ha mindenki maga fedezi fel róla a Persona 5-ben.

Mae (Night in the Woods)

mae.jpg

Az Infinite Fall kis csapata egy emberi tulajdonságokkal felruházott állatok lakta világot teremtett meg 2017-ben, Night in the Woods címen, ami ennek ellenére roppant emberi problémákat boncolgat. A szívszorító és vicces pillanatokban egyaránt bővelkedő kaland főhőse Mae, aki a főiskolából kibukva visszatér szülővárosába, Pssum Springsbe, ahol újra összejön családjával és barátaival, akik ugyan tárt karokkal fogadják, de idővel kiderül, hogy már semmi sem olyan, mint régen, és mindannyiuknak megvannak a maguk problémái, ráadásul a háttérben rejtélyes események is zajlanak. A Night in the Woods egy látszólag könnyed, mókás és mély sztori a felnőtté válásról, változásokról és önmagunk megtalálásáról.

Alvina (Dark Souls)

alvina.jpg

A Dark Souls-rajongóknak valószínűleg nem kell bemutatni a Darkroot Garden romjainak egyik ablakában ücsörgő Alvinát, aki bár macska, de nem éppen az a fajta, amit az embernek az utcán meglátva kedve támadna magához édesgetni és megsimogatni. A megjelenésében leginkább Cheshire-t (Alice Csodaországban) idéző jószág a Forest Hunter szövetség vezéreként sok borsot tud törtni a játékosok orra alá, ha úgy próbálnak meg átjutni az erdőn, hogy nem csatlakoznak hozzá, így jó vagy rossz tapasztalatból, de biztosan mindenkinek belevésődik az emlékezetébe. Ha pedig már Dark Souls és macsekok, Majula hosszúszőrű példányát is érdemes legalább lábjegyzetben megemlíteni a Dark Souls 2-ből.

Felyne (Monster Hunter)

felyne.jpg

Nehéz lenne csupán egyet kiemelni közülük, hiszen szinte mindenhol ott vannak és a Monster Hunter-sorozat állandó szereplői a Felyne névre hallgató cicusok, akik nemcsak a vadászatok során bizonyulnak hű harcostársnak, de más területeket is elengedhetetlen a segítségük, legyen szó felszerelésünk elkészítéséről/fejlesztéséről, vagy éppen egy ínycsiklandó lakoma összerittyentéséről a küldetések között. Ugyan a Monster Hunter Rise-ban mellettük már egy hátasként is szolgáló, farkasszerű Palamute is elkísérhet minket a küldetésekre, de a Felyne-ek mindig elengedhetetlen segítői lesznek a vadászoknak.

Ez persze csak néhány példa volt a rengeteg videójátékos macska közül. Neked melyik a kedvenced?