Gyerekkorom óta rajongok a vonatokért, olyannyira, hogy a mai napig az egyik kedvenc közlekedési formám a vonatozás. Hiába kényelmesebb autóval „háztól házig” menni, ha tehetem, inkább a vonatot választom. Különleges hangulata van annak, ahogy a sínek ütemesen kattognak a több tonnás kocsik alatt, miközben azok békésen zakatolnak a dombokon és viaduktokon át, az utak vagy folyók mentén. A közúti vasút témáját, amelynek történelme 1803-ig nyúlik vissza – ekkor jelent meg az első közforgalmú lóvasút, míg az első gőzmozdony 1804-ben készült el –, természetesen a videójátékok sem kerülték el. S bár akad szép számmal olyan szimulátor és menedzserprogram, amik középpontjában a vasút áll, mi most mégis inkább olyan játékokra koncentráltunk, amikben a történetben foglalnak el fontos helyet a vasparipák.

5. A nagy vonatrablás

Ha vadnyugat és banditák, akkor vonatrablás. Ezt a ziccert, elődjéhez hasonlóan, a Red Dead Redemption 2 sem hagyhatta ki. Arthur Morgan bőrébe bújva egy kis banda élén, egy komplett rablást kell megszerveznünk, aminek középpontjában Leviticus Cornwall magánvonata áll. A tervezéstől a kivitelezésig felügyelhetjük az akciót, amelynek keretében jó sok hullát és annál kevesebb értéket hagyhatunk magunk után. Ezután a játék során több vonatot is kirabolhatunk, ha arra szottyan kedvünk. Ezen a téren szó szerint szabad a pálya, hiszen akár az egész vonatot megfújhatjuk.

4. Az atomvonat

Bár az Uncharted 2: Among Thievesben már volt egy emlékezetes vonatos jelenet, a spin-off The Lost Legacy-ban az egész történet csúcspontját jelenti, amikor Chloe és Nadine egy atombombát szállító vonatra kénytelen felkapaszkodni. Hősnőink egy látványos üldözés után ugranak át az indiai rengetegen átvágó szerelvényre, hogy aztán ott folytassák a harcot, kocsiról kocsira haladva, néha azokon belül, néha azok tetején. Sőt egyszer szegény Chloe még le is esik a sebesen száguldó vasparipáról, de aztán Casey Rybacket megszégyenítő módon visszajut rá. A halálvágtát végül egy ütős verekedés és egy adrenalinpumpáló futás zárja, mely során a vonat egy befejezetlen híd végén a mélybe zuhan.

uncharted-lost-legacy.jpg

3. Jegyeket, fénykardokat kéretik felmutatni

Bár a Star Wars-mozifilmekben vonatot, egészen a Solóig, legfeljebb Coruscant vagy Bespin egén láthattunk átsuhanni, a videójátékokban már korábban is feltűntek. „Utazhattunk” siklóvonaton a Shadow of the Empire-ben és a Jedi Knight: Jedi Academy-ben is. Legutóbb pedig a Jedi Fallen Orderben kapott fontos szerepet egy vasparipa. A játék elején Cal Kestis és barátja, Prauf épp egy vonaton utazik a Braccán, amikor is a Birodalom, két inkvizítor parancsára megállítja a szerelvényt, és leszállítja az utasokat. Az események eztán tragikus fordulatot vesznek, Cal menekülni készül, „felszállva” egy újabb vonatra. A látványos üldözés, amiben a fénykardforgatás alapjait is elsajátíthatjuk és amiben az ellenőrök szerepét rohamosztagosok töltik be, a Fallen Order egyik legemlékezetesebb része.

star-wars-jedi-fallen-order.jpg

2. Hullajó utazóközönség

Az első Resident Evil közvetlen előzményeit, így a Bravo egység sztoriját elmesélő Resident Evil Zero eleje, és így egy tetemes része egy vonaton játszódik. Az Ecliptic Express nem hétköznapi luxusvonat, az Umbrella használta arra, hogy a dolgozóit fuvarozza az Arklay hegységben. Mindent a dolgozókért, mondhatnánk, de a sors kegyetlen fordulatot vett, amikor a Leech királynő szabadon eresztette a vonaton a T-vírust, és az utasok zombivá váltak. Sajnos itt keres menedéket a S.T.A.R.S. Bravo egységének egyik túlélője, Rebecca Chambers, és egy szökött fegyenc, Billy Coen is. Írnom sem kell, egy szűk utasszállító kocsiban elég nehéz a vérre szomjazó zombikat kerülgetni, így az ez egy igazán különleges és emlékezetes helyszínévé vált a Resident Evil-játékoknak.

1. Kérem vigyázzanak, az ajtók zárulnak

A Metro-játéksorozat a harmadik részre, a Metro: Exodusra elhagyta Moszkva metrójának sötét alagútjait, és kimerészkedett a posztapokaliptikus külvilágba. Artyom, a neje és egy kis csapat Spartan katona nekivágott a nagyvilágnak, hogy új otthont találjanak maguknak. Ehhez pedig egy erőteljesen módosított, duplex meghajtású gőzmozdonyt használták, az Aurórát. A vonathoz később több kocsit – például egy utasszállítót – is hozzákapcsoltak, így az már nemcsak szállítóeszközként funkcionált, hanem a csapat otthonaként is. A 4A Games pedig mindent megtett azért, hogy játékosként mi is átérezzük ezt, ugyanis az egyes területek között szabadon bejárhattuk a zakatoló Aurórát, és élhetjük a helyzethez képest mindennapi életünket. Ezzel az Auróra talán a játékvilág egyik leghíresebb vonatává vált.

metro-eoxuds.jpg

Mindez persze csak a jéghegy csúcsa… Vagy a mozdony eleje? Akárhogy is, rengeteg olyan játék van, amiben megjelentek a vonatok. Ott van mindjárt a Half-Life eleje, ahol hosszú-hosszú percekig utazhatunk a Black Mesa mélyébe vezető egysínű vasúton. De említhetnénk a GTA: San Andreast, amiben egy vonatot kell kilométereken át üldöznünk. James Bond öltönyébe bújva is felugorhatunk egy rosszfiúkkal teli vonatra, a Goldeneye 007-ben, és ott van Jesse Faden igazgató agylövött rodeója a Controlban. Sőt, még Lara Croftnak is volt lehetősége a vasúton akcióznia a Tomb Raider: The Last Revelationben.

És neked melyik a kedvenc vonatos játékod?