Ugyan a felújítások és újrafeldolgozások korát éljük, de sajnos egyáltalán nem biztos, hogy a szívünkhöz kifejezetten közel álló címek közül kerül ki a következő, ahogy az sem, hogy olyan formában tér vissza, ahogy elvárnánk. Az eredeti verziók ráadásul a korukból adódó esetenkénti elavultságuk ellenére gyakran sokkal jobban visszaadják azt a régi varázst, amit keresünk. A régi konzolok és játékok levadászása persze nem feltétlen egyszerű vagy épp költséghatékony alternatíva, ahogy a klasszikus masinák mini változatai és a sokszor összecsapott kollekciók sem jelentik a legjobb megoldást. Szerencsére az ipar kezdi szép lassan felfedezni a klasszikusok jelentőségét, már azon túl, hogy felújítási alapanyagként szolgáljanak, és erre jó példa a Nintendo Switch Online egyre bővülő katalógusa, a Microsoft még az eredeti Xbox címeit is feltámasztó visszafelé kompatibilitása, valamint a június végén megújuló PlayStation Plus, ami visszahozza a korábbi generációk nagy kedvenceit. Utóbbi kínálatának egy részét már bemutatta a Sony, mi pedig kicsit elmerengtünk rajta, hogy a PS1, a PS2 és a PSP kínálatából a későbbiekben mely címeket látnánk újra.

tekken3.jpg

Tekken 3

Bár azt már tudjuk, hogy a Tekken 2 biztosan ott lesz a PlayStation Plus Premium/Deluxe kínálatában, amit azonban igazán várunk, az a sorozat legjobb részének visszatérése. Az 1996-ban, az eredeti PlayStationre megjelent Tekken 3 kissé szögletes karakterei talán mai szemmel viccesen hatnak, de ezt az epizódot még mindig a sorozat csúcsaként tartják számon, és nem véletlenül. A játék nemcsak a tempójában ugrott nagyot az elődhöz képest, de számos közönségkedvenc karakter is itt lépett először a ringbe – pl. Eddy Gordo, Hwoarang, Jin Kazama –, fülbemászó zenéi pedig még mindig ott zengenek a rajongók fülében. Az élményt színesítve, a játékból beat'em upot varázsoló Tekken Force a játékmódok tekintetében tett hozzá sokat a megszokott felhozatalhoz, és a kissé eldurvult röplabdameccseket hozó Tekken Ball is feldobta az élményt. Sajnos a Tekken 3 a mai napig nem érhető el digitálisan, és utoljára a Tekken 5 részeként tűnt fel a játéktermi változata, úgyhogy reméljük, hogy a megújuló PS Plus részeként idővel újra kedvünkre osztogathatjuk majd a nosztalgikus sallereket.

burnout3ta.jpg

Burnout 3: Takedown

Versenyzős címekből manapság sem szenvedünk hiányt, így a hiperrealisztikus szimulátorok, és a könnyed, arcade-es száguldás szerelmesei egyaránt megtalálhatják a számításukat a kínálatban. Az open-world jelleg azonban sajnos ebbe a műfajba is eléggé beleette magát, sok esetben fejlődési rendszerrel és más elemekkel megtoldva, amik hajlamosak kissé túlbonyolítani a négy keréken versengést. A Burnout-élmény azonban a maga pusztító egyszerűségével és remekül összeválogatott zenéivel a mai napig utánozhatatlan, a sorozat pedig Burnout 3: Takedown 2004-es megjelenésével ért igazán a csúcsra.  Az EA utoljára még 2018-ban, a nyílt világgal kísérletező Burnout Paradise felújítása erejéig nyúlt a szériához, a Criterion pedig már a Need for Speed jövőjére koncentrál, így elég esélytelennek tűnik egy folytatás, de reméljük, hogy legalább a korábbi részeket viszontláthatjuk majd a PS Plus jóvoltából.

crisiscore2.jpg

Crisis Core: Final Fantasy 7

A Final Fantasy-rajongók többsége és maga a Square Enix is inkább a Final Fantasy 7-nek szentel nagyobb figyelmet, holott 2007-ben, PSP-re megjelent előzménye, a Crisis Core: Final Fantasy 7, a maga módján és idejében legalább olyan zseniálisan sikerült, és rendkívül sokat hozzátett a klasszikus történetéhez, mint a nagy testvér. A hét évvel a Final Fantasy 7 eseményei előtt játszódó alkotás főszereplője a fiatal és kissé naív SOLDIER, Zach Fair, aki egy roppant fordulatos és izgalmas történet közepébe csöppen, mely során számos ismerős arc felbukkan, köztük Sephiroth, Aerith és még maga Cloud Strife is. A cselekmény mellett roppant élvezetes, valós idejű harcrendszerével, káprázatos átvezetőivel és grafikájával, no meg lélegzetelállító zenei aláfestésével a Crisis Core: Final Fantasy 7 egy elképesztően minőségi és tartalmas játék, amiről néhol nehéz elhinni, hogy valóban egy kézikonzolos cím. A Crisis Core: Final Fantasy 7 sajnos ennek ellenére szomorú módon kizárólag UMD (a PSP adathordozója) formában érhető el, így nem egyszerű újrajátszani vagy pótolni. Ugyan a Square Enix a mobilos Final Fantasy 7: Ever Crisis részeként elvileg feldolgozza majd a történetét, de az valószínűleg közel sem lesz ugyanaz az élmény.

p3p3.jpg

Persona 3 Portable

Ugyan a 2006-ban, PlayStation 2-n debütált eredeti Persona 3 is lebilincselő volt a maga módján, a 2009-ben PSP-re kiadott Persona 3 Portable már egy sokkal kiforrottabb élményt nyújtott. A röviden csak P3P ugyanis nem egy puszta átirat volt, hanem egy finomhangolt és kibővített verzió, számos kényelmi funkcióval, valamint többek között egy választható női főszereplővel, új sztorielemekkel, zenékkel és átszabott kezelőfelülettel. A játékban egy csapat diákot irányíthatunk, akik a SEES (Specialized Extracurricular Execution Squad) tagjaként képesek megidézni belső énjük megtestesülését, hogy árnyakkal küzdjenek meg, miközben minden éjjel a rejtélyes Dark Hour után nyomoznak, a hatalmas torony, a Tartarus újabb veszélyekkel teli szintjeit megmászva. A Persona 3 Portable szerencsére a fentebb felsorolt címekkel ellentétben egyelőre elérhető PlayStation 3-ra és PS Vitára is, de ki tudja, hogy a Sony mikor dönt a végleges lelövésük mellett.

esni5ttwsaat3ef.jpg

Vagrant Story

Az akkor még SquareSoft néven ismert Square Enix 2000-ban egy igazán emlékezetes akció-szerepjátékot tett le az asztalra, Vagrant Story címen, az eredeti PlayStationre. A Final Fantasy Tactics fejlesztőcsapatának alkotása remekül szerepelt a krtikusok körében, és azon kevés játékok egyike lett, aminek tökéletes pontszámot adott a Famitsu. Ugyan megjelenésélt kicsit beárnyékolta a Final Fantasy 9 és a Chrono Cross, de Ashley Riot kalandja így is elég szép számokat produkált, aminek eredményeként a Square később PlayStation 3-ra és PSP-re is elérhetővé tette a PlayStation Store felületén, bár onnan ki tudja, meddig lesz még elérhető.

Ez persze csupán néhány példa volt, hiszen összesítve őrületes mennyiségű játék jelent meg PS1-re, PS2-re és PSP-re, így mi csak pár gyöngyszemet igyekeztünk kiemelni, közben azt remélve, hogy a PS Plus részeként valóban visszatérhetnek. Te milyen címeknek örülnél?