A sztori hét évvel a FF7 előtt játszódik, és az a Zack a főszereplője, aki annak idején csak titkos visszaemlékezésekben jelent meg az alapjátékban (ettől függetlenül a sztorira nagy hatása volt). Rajta kívül minden más jelentős szereplő is tiszteletét teszi, legyen szó Cloudról vagy Sephirothról, Aerisről vagy Tifáról. A hangulat, a zseniális, magával ragadó, nagybetűs hangulat is maradt a régi, ráadásul a lassacskán beinduló sztori már pár óra után egy gyorsvonat sebességével száguld. Lesz itt minden, klónozás, mako-energia, Shinra és Jenova, úgyhogy a teljes FF7-újoncoknak bizony lesz néha gondja az események megértésével.

91%

A játék maga viszont sokat változott az alap óta: a Crisis Core egy akciójáték, ahol a támadás mellett négy cselekedetet (szuperattakok, lopás, varázslatok stb.) vethetünk be, ezek listáját pedig a harcok között módosíthatjuk. Lényegében egyszerű gombnyomkodás az egész, ami feldobja, az a misztikus nevű Digital Mind Wave névre keresztelt rendszer. Ez ugyan a kézikönyvben oldalakon keresztül van magyarázva, de a lényeg az, hogy cselekedeteinktől szinte teljesen függetlenül pereg három kijelző a sarokban, és ha ezek véletlenül épp jól állnak be, kaphatunk egy extrém erős támadást, szintlépést vagy matéria – azaz varázslat – fejlődést. Mondom, teljesen random az egész, ami elég merész lépés, de legalább működik a rendszer, mindig történik valami váratlan (viszont épp emiatt tápolni nem lehet, hisz ugye nem attól fejlődünk).

A grafika nagyszerű, bár a God of War szintjét nem éri el – kivéve a renderelt jeleneteket, melyekből ezúttal is a Square-hez méltó minőségű és mennyiségű kapott helyet az UMD-n. A zene pedig ennél is jobb, kapunk klasszikus dallamokat, remixeket, és vadonatúj, zúzós gitárzenéket is – de a hangulatot bizony mind feldobja. Az alapsztorit húsz órásra ígérik, és töméntelen – az első néhány alapján végtelenül egyszerű – mellékes megbízást is felvehetünk, szóval a szavatossággal sincs baj. Sajnos a szokásoknak megfelelően az európai premier még jócskán odébb van, de szerencsére vannak olyan boltok, ahol már most is jó áron beszerezhető a dolog...

Sasa másvéleménye

Vannak olyan programok, amelyeknél már az első átvezető mozi és néhány perc játék elegendő ahhoz, hogy elvesszünk benne. A Crisis Core ilyen. Amint elindítottam, azonnal hívtam Grathet, és annak ellenére, hogy FF-rajongónak nem nevezném magam, simán kijelentettem, hogy az év egyik legjobb, ha nem a legjobb kézikonzolos játékával van dolgunk.
De hogy milyen a Crisis Core valójában? Olyan amilyennek az első pillanatban tűnik. Egy mesterien kimunkált, minden elemében profi, szívvel-lélekkel készített műremek, mely fura harcrendszere és apróbb hibái ellenére méltó módon tiszteleg a sokak által minden idők legjobb RPG-jének kikiáltott Final Fantasy VII előtt.