A kalandjátékok számos alműfaja közül az egyik legjelentősebb a point & click, amelyben úgy irányíthatod a karaktered, hogy a képernyő bizonyos területeire viszed a kurzort, és ezekre a területekre kattintasz. Ez a fajta irányítás végtelenül egyszerű, sokoldalúsága miatt azonban az 1980-as évek óta mégis több ezer (!) point & click játék készült már. Noha némelyikük felettébb sikeressé vált, rengeteg olyan nagyszerű cím akad még köztük, amelyek észrevétlenek maradtak – ezek közül hoztunk most ötöt.

5. Tormentum – Dark Sorrow (2015)

A Tormentum – Dark Sorrow egy 2015-ös dark fantasy kalandjáték, amely a '90-es évekbeli Dark Seed, a 2009-es Demon's Souls, valamint H. R. Giger és Zdzisław Beksiński művészeti alkotásai alapján készült, és egy amnéziás férfiról szól, aki egy rémálomszerű világban találja magát. A három egyedi birodalom felfedezése és az érdekes karakterekkel való találkozás mellett összetett rejtvényeket kell megoldanod, különböző titkokat felfedned, és komoly döntéseket hoznod, amelyek befolyásolják a végkifejletet. A zenéktől feláll az ember hátán a szőr, a kézzel megrajzolt (de inkább megfestett) hátterek pedig lenyűgözőek, ahogy az érdekes történet is hosszú órákra leköthet. A folytatás – amely egyszerűen csak a Tormentum 2 címet viseli – a tervek szerint még idén megjelenik.

ss5900b032db25389d34cebf4c2c21ef835e4939c71920x1080.jpg

4. Chzo Mythos (2003)

A Chzo Mythos egy 2003-ban indult horror-kalandjáték-sorozat, amelyet Ben "Yahtzee" Croshaw készített, aki leginkább a Zero Punctuation című sorozatáról ismert, amiben videójátékokat tesztel. A tetralógia első része, a 5 Days a Stranger, egy Trilby nevű hírhedt mestertolvajt követ, aki betör a DeFoe-kastélyba, miután megtudja, hogy az előző tulajdonos meghalt. Ám nem sokkal azután, hogy belépett az épületbe, több másik embert is talál, és rájön, hogy mindannyian egy démoni lény csapdájába estek. Bár a sorozat következő darabjai mind különböző időpontokban játszódnak, mindannyian kapcsolódnak a DeFoe-kastélyban rejlő titkokhoz, és a Chzo nevű gonosz lényhez. Noha a grafika puritánnak, sőt elavultnak tűnhet, a történet mégis hihetetlenül részletes, titokzatos és magával ragadó. Homályos emlékeim szerint én annak idején ingyenes formában találkoztam az első résszel, és bár a folytatásokhoz már nem volt szerencsém, a DeFoe-kastély borzalmai velem maradtak.

5-days-a-stranger-windows.jpg

3. The Charnel House Trilogy (2015)

A szintén 2015-ben megjelent The Charnel House Trilogy egy szürreális pszichológiai horror, amely két idegent, Alex Davenportot és Harold Lang doktort helyezi a középpontba, akik felszállnak a Gloria nevű vonatra. Miközben a két főszereplő a Glorián tartózkodik, és múltjuk számos (már halott) szereplőjével kerülnek kapcsolatba, lassan rájönnek, hogy a vonat az élők és a holtak közötti birodalomban zakatol. A természetfeletti elemek ellenére azonban a legijesztőbb pillanatok inkább az emberi karakterek hátborzongató tetteiből fakadnak, mintsem bármilyen felbukkanó szörnyetegből, vagy kozmikus rémségből. Bár a játék több megválaszolatlan kérdéssel zárul, az érdekes szereplőgárda és az elgondolkodtató, abszolút felnőtteknek írt történet miatt mindenképp érdemes végigjátszani.

cht3.jpg

2. Samorost (2003)

A Samorost eredetileg egy Flash-játéksorozatnak indult, aztán szépen kinőtte magát. Ez egy szürreális puzzle-játék trilógia, melyben egy Gnome nevű humanoid lény a főszereplő, aki számos utazásra indul, szerte a galaxisban. Bár minden Samorost-játéknak van átfogó története és számos, komplex rejtvénye, egyikben sincs párbeszéd vagy inventory. Ehelyett egyszerűen a képernyőn lévő megfelelő tárgyakra kattintva oldhatod meg a rejtvényeket. Mindegyik rész egyedi művészeti stílussal és gyönyörű zenékkel rendelkezik, amelyek összességében kiemelik őket a többi, hasonszőrű próbálkozások közül. A trilógia elkészítése után a cseh fejlesztőcsapat más kalandjátékokat is készített (lásd: Machinarium, Creaks), amelyek közé tartozik a tavaly októberben megjelent Happy Game című horrorjáték is.

ss12d69af5415f17fde1f826d4ca8f43251dca5f691920x1080.jpg

1. LOOM (1990)

Az 1990-ben megjelent LOOM egy fantasy kalandjáték, amely mind történetét, mind játékmenetét tekintve sokkal eltérőbb lett, mint a többi LucasArts-alkotás. A humorosabb megközelítés és a jól ismert inventory-rendszer helyett a LOOM komoly történettel rendelkezik, amiben úgy léphetsz interakcióba a világgal, hogy dallamokat játszol le. Ezek a dallamok, amelyeket "draftsoknak" neveznek, mágikus varázslatok, amelyek különböző módon befolyásolják a körülötted lévő világot. A főszereplő itt Bobbin Threadbare, aki egy olyan szövőcéh tagja, melynek tagjai a valóság szövetén munkálkodnak. Mikor a céh többi tagja hattyúvá változik, Bobbinnak a különleges képességeit kell használnia, hogy megmentse a világot a Káosztól. Bár a LOOM rövid, máig lenyűgöző pixel-art képi világa, gyönyörű zenéi és magával ragadó története miatt abszolút érdemes klasszikusként kezelni.

ss3f3d477d6c671ffbd0fbc67ea0c03496d93320a91920x1080.jpg

A lista első helyezettjével igen nagyot ugrottunk vissza az időben, de amint látjátok, néha egészen kezdetleges, néhány pixelből álló látványvilággal megáldott alkotások is lehetnek maradandók. A műfaj a ’90-es években élte virágkorát, majd kisebb pihenő után, a 2000-es évek elején/közepén újra magára talált, manapság pedig időről-időre előkerül egy-egy újabb gyöngyszem – mint amilyen a Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit is. Bízunk benne, hogy legalább egy olyan kalandjáték iránt sikerült felkelteni az érdeklődéseteket, ami eddig még kimaradt, de most meghoztuk hozzá a kedveteket. A legtöbbet fillérekért (vagy épp ingyenensen) be lehet már zsákolni, azt pedig garantáljuk, hogy az élmény miatt mindenképp megéri rájuk nézni!