Húsvét hétfő van. A gyerekek a kertben keresik a csokitojásokat, még nem is sejtve, hogy Bodri már rég felfalta mindet. A vállalkozó szelleműek kölnivel járják a környéket, egy kis zsebpénz – vagy legalább valami finomság – reményében. Mások pedig rokonlátogató körútra röffentik be a kocsit, míg a szerencsésebbek aktív pihenésként egy kis játékkal töltik a munkaszüneti napot. A pirosbetűs ünnep vallási jellegétől elvonatkoztatva, a jeles alkalomból a kertünket ehető meglepetésekkel telepottyantó tapsifüles kapcsán felidéztünk néhányat a videójáték-ipar legemlékezetesebb nyulai közül.

jazz.jpg

Jazz Jackrabbit

1994-ből bújt elő az akkor még Epic MegaGames néven futó Epic Games üregéből a teknős és a nyúl klasszikus meséjét kissé kiforgató Jazz Jackrabbit. Címadó hősünk zöld bundájába bújva fő küldetésünk, hogy kicsit a Super Mario Bros. mintájára kiszabadítsuk szülőbolygónk, a Carrotus elrabolt királynőjét, Eva Earlongot, a teknősseregével hódításba kezdő Devan Shell karmaiból. A 2D-s platformerben a rohangálás és ugrándozás mellett űrfegyverekkel lődözve kellett átküzdenünk magunkat a legkülönbözőbb akadályokon. Űrnyulunk kalandja négy évvel később folytatást is kapott, majd végül a kukában landoló első 3D-s játéka után 2002-ben tért vissza újra, Game Boy Advance-en, az Epic Games helyett már a Game Titan gondozásában. Az első két részt a GOG jóvoltából még ma is bárki pótolhatja/újrajátszhatja.

rabbids.jpg

Rabbids

A Ubisoft őrült nyulait valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. A Rayman-sorozatból kinőve saját karriert csinált komisz, nyúlszerű lények 2006-os felbukkanásuk óta számos saját játékuk mellett már más sorozatokban is feltűntek, többek között Mii Fighter-kosztümként, apró csecsebecseként és autófestésként. 2017-ben még a Nintendo ikonja és barátai oldalán is harcba szálltak a Mario + Rabbids Kingdom Battle részeként, ami akkora siker lett, hogy már úton a folytatás. Kattantságukat emellett már képregények, sorozatok és filmek formájában is kamatoztatták.

mad.jpg

(Sam &) Max

A valójában öccse fejéből kipattant, de Steve Purcell által kidolgozott és életre keltett nyomozópáros kalandjai 1987-ben, első körben képregényként mutatkoztak be, az évek során azonban animációs sorozatként és videójátékként is megelevenedtek. Az interaktív adaptációk sora 1993-ban vette kezdetét, a Sam & Max Hit the Road megjelenésével, az azóta eltelt évek pedig jó pár újabb címet szültek, melyek között volt, amin a Telltale csapata dolgozott. Utóbbiakat a tervek szerint szép lassan felújított formában is viszont láthatjuk, a Sam & Max Beyond Time and Space ráncfelvarráson átesett változata például már meg is jelent. Ehhez a dinamikus kutya-nyúl pároshoz a mai napig nincs fogható.

robbie.jpg

Robbie the Rabbit (Silent Hill)

A Silent Hill-sorozat elkeserítő módon már évek óta a Konami egyik irodájában porosodik, és a rendszeres pletykákat leszámítva a kiadó semmi látható jelét nem mutatja, hogy valaha is kezdene még bármit az IP-vel – esetleg néhány új pachinko gépeket leszámítva. A széria rajongói számára nyilván ismerős a 2003-as Silent Hill 3-ban bemutatkozó Robbie the Rabbit, a Lakeside Amusement Park egyszerre cuki és hátborzongató kabalanyula, aki ugyan pont nem tört az életünkre, de jelenléte így is elég nyugtalanítónak bizonyult. A koncepciós rajzok alapján eredetileg Tommy néven futó karakter a sorozat későbbi részeiben is feltűnt, többnyire plüssállatként.

peppy.jpg

Peppy Hare (Star Fox)

1993-ban szállhatunk először egy Arwing fedélzetére, Fox McCloud és barátai oldalán, a Nintendo mára kissé elhanyagolt Star Fox-sorozatában. James McCloud egykori bajtársa és az eredeti Star Fox csapat tagja, Peppy Hare, kvázi az ifjú pilóta második apjává és mentorává vált igazi apja elvesztését követően. A bagázs legidősebb tagjaként rendszeresen tanácsokkal látja el a fiatalságot, „Do a Barrel Roll!” mondata pedig gyakorlatilag a széria védjegyévé vált.

Ez persze csak néhány példa volt a videójáték-ipar bátor, mókás vagy épp hátborzongató tapsifülesei közül. Neked melyik nyúl vagy nyúlszerű karakter a kedvenced?