Ötöt (oké, valójában hatot) kiválasztani egyáltalán nem volt könnyű, ugyanis a konkrét anyukák mellett nagyon sokan tetszelegnek amolyan pót-anya szerepben, mint például a most 10 éves The Walking Dead kalandjátékból Clementine, aki Lee halála után (aki meg az egyik legjobb videójátékos apa-karakter evör), átvett mindent, amit a férfitól tanult, és ő is úgy döntött, hogy megvéd és felnevel egy gyermeket, méghozzá Alvin Jr. (A. J.) személyében. Anyja helyett anyjává vált, és a zombi-apokalipszis borzalmai közepette feláldozta saját biztonságát, hogy gondoskodjon a kisfiúról, de emellett megpróbálta egy kicsit szebbé is varázsolni az életét azzal, hogy amikor csak tehette, játszott vele és vigasztalta. Még egy nagyon hasonló karakterrel találkozhattok a lista végén, de őt már tényleg csak +1-ként tettük be, mert kilógna a többiek közül. Lássuk hát, hogy e jeles nap alkalmából szerintünk kik a legemlékezetesebb videójátékos anyukák!

5. Sonya Blade (Mortal Kombat)

Sonya Blade volt az egyetlen játszható női harcos az eredeti, 1992-es Mortal Kombatben, és azóta is a franchise egyik legnépszerűbb karaktere. A Mortal Kombat 10-ben Sonya személyiségét sokkal jobban elmélyítették azáltal, hogy anyává vált, mikor Johnny Cage-től gyermeket szült – aki később ugyebár Cassie Cage-ként szintén belekeveredett a dimenzióközi háborúba. A Mortal Kombat 11 sztorimódjában láthatjuk azt is, hogy Sonya mennyire törődik a lányával, hiszen rögtön a játék elején feláldozza magát, hogy megmentse Cassie életét.

dubh909ucaadsxz.jpg

4. Joyce Price (Life is Strange)

Bár még mindig küzd korábbi férje, William elvesztésének fájdalmával, Joyce az első Life is Strange-ben, és a Life is Strange: Before the Storm előzménysztoriban is nagyszerű szülője Chloe-nak. Joyce még akkor is türelmes, megértő és támogató marad lányával, amikor Chloe bajba kerül, drogozik, vagy összekapnak valamin. Joyce hosszú órákat tölt munkával, hogy támogassa Chloét, ami különösen hatásosan köszön vissza abban az alternatív idősíkban, ahol Chloe végül lebénul, és ápolni kell. E nehézségek ellenére Joyce-ról kiderül, hogy a tragédiák ellenére is olthatatlan szeretetet érez lánya iránt, és bármi áron gondoskodik megmaradt családjáról.

joyce-615x346.png

3. Freya (God of War)

Freya az a mellékszereplő a 2018-as God of Warból, akit senki sem vádolhat azzal, hogy nem szereti eléggé a fiát. Hiszen végső soron Freya halhatatlanságot adott Baldurnak, méghozzá egy szerencsétlen próbálkozás során, hogy megakadályozza a haláláról szóló prófécia beteljesülését. Freya a szíve mélyéről szereti Baldurt, és bármeddig képes elmenni érte, még azután is, hogy a fiú megpróbálja őt megölni. Végül teljesen megtörik, amikor Kratos végez Baldurral, hogy megmentse a nő életét, de maga a karakter eddig a pontig, sőt még ezután is remekül példázza az odaadó anyai szeretetet és a végsőkig való kitartást.

freyagow.jpg

2. Nyx (Hades)

A Hades című roguelike akciójátékban a főszereplő, Zagreus, úgy dönt, hogy útnak indul az Alvilágon keresztül a felszínre, mert rájön, hogy apja, Hádész, hazudott neki, és igazi anyja valójában Perszephoné. Így hát apja akarata ellenére utat tör a felszínre, hogy megtalálja azt, aki életet adott neki. Az Alvilágból Zagreusnak ezen az úton elsősorban nevelőanyja, Nyx segít, aki tanácsokkal és különleges képességekkel látja el. Amikor Zagreus megkérdezi, miért segít neki Nyx, a nő egyszerűen azt válaszolja, hogy saját fiaként tekint rá, és hogy szereti őt. Ez a párbeszéd talán nem a Hades legérzelmesebb, legdrámaibb pontja, de mélységeiben rendkívül fontos, és ismét előtérbe helyezi a megtörhetetlen anyai szeretet.

marc-ng-sessdraws-nyx8.jpg

1. The Boss (Metal Gear Solid 3: Snake Eater)

The Boss talán nem a világ "legjobb" anyukája, de az biztos, hogy az egyik legemlékezetesebb. Revolver Ocelot biológiai anyja ugyanis kulcsszerepet játszott Snake, minden idők egyik legnépszerűbb videójáték-karakterének mentorálásában is. The Boss és a Metal Gear Solid 3-ban hozott áldozata nélkül talán nem történtek volna meg a Metal Gear Solid-franchise többi részének eseményei (vagy legalábbis nem az ismert formában), így válhatott az egész sorozat egyik legfontosabb karakterévé. A vele vívott végső harc egyszerre gyönyörű és piszkosul nehéz, az utána következő átvezető-jelenet pedig azonnal beégett minden MGS-rajongó emlékezetébe.

the-boss-final-battle.jpg

+1 Amicia de Rune (A Plague Tale: Innocence)

Amicia és kistestvére, Hugo kapcsolata bizony eléggé hasonló, mint a cikk elején vázolt Clementine + A. J. párosé. Szüleik hiányában Amiciának is mindenáron meg kell védeni a kisfiút, miközben a világ körülöttük egyre sötétebb, egyre gonoszabb arcát mutatja. Az A Plague Tale: Innocence fejlesztői szerint Hugo és Amicia történetét nagyrészt a klasszikus mesék ihlették. Pontosabban azok a történetek, amelyekben gyakran gyerekek kerülnek veszélyes és felnőttes helyzetekbe. A fiatalság ártatlanságának és a való világ romlottságának egybeolvadó kapcsolata kiemelt szerepet kap a de Rune-testvérek kalandja során, ami az A Plague Tale: Requiemben hamarosan tovább folytatódik.

aplaguetaleinnocenceetcscreenshot202203201158091original1150x645cover.jpg

Persze, ha már volt Mortal Kombat, akkor beférhetett volna mondjuk Samantha a Street Fighter-ből, Leandra a Dragon Age 2-ből, vagy épp Ness anyukája az EarthBoundból, de valahol meg kell szabnunk a határt. Anyák napja alkalmából egy kicsit tegyétek félre a kontrollert vagy a billentyűzetet, és próbáljatok meg több időt tölteni édesanyátokkal – biztosan díjazná!