Ha egy játék már a megjelenésekor hatalmas sikereket arat, a rajongók nagy többsége egyetlen kérdést tesz fel: mikor jönnek a DLC-k? Egyes esetekben az aktuális DLC nem igazán felel meg az előzetes hype-nak, és nem tudja hozni az alapjáték szintjét. Viszont akadnak olyanok, amelyek sikeresen bővítik, egyúttal még szórakoztatóbbá varázsolják az alapjátékot. Ezek a bővítmények többnyire a történetet viszik tovább, és színesítik, kiegészítik azt, általában új tartalmakat, karaktereket, fegyvereket és küldetéseket hozzáadva az élményhez. Ezek azok DLC-k, amelyek a rajongók által már eleve nagyon szeretett játékokat még sikeresebbé teszik, és tovább emelik fényüket – ötöt hoztunk most belőlük!

5. Assassin's Creed 4: Black Flag – Freedom Cry (2013)

Az Assassin's Creed 4: Black Flag már az stand-alone DLC, a Freedom Cry nélkül is egy hihetetlenül izgalmas és megnyerő, nyitott világú kalózos játék lenne. Szerencsére a Freedom Cry a sorozat egyik legszínvonalasabb narratív bővítményét nyújtja, miközben a Black Flag szórakoztató hajócsatáit, és lopakodásra kihegyezett játékmenetét is átemeli. A Freedom Cry főszereplője a Black Flag egyik legérdekesebb karaktere, Adéwalé, aki egy templomosok elleni szerencsétlen esemény után hajótörést szenved a Karib-tengeren. Ezután feladata, hogy felkutassa a templomosokat, miközben segít megmenteni a Testvériség tagjait. A kiváló történet és a jól ismert, de új mechanikákkal feldobott játékmenet mellett a gyönyörű karibi helyszín, Saint Domingue az, ami igazán kiemeli ezt az önálló DLC-t a mezőnyből. Zárójelben jegyeznénk csak meg, hogy épp utóbbi miatt került fel a listára, a szintén remek The Fate of Atlantis helyett.

935380-assassin-s-creed-iv-black-flag-freedom-cry-windows-screenshot.jpg

4. Bloodborne – The Old Hunters (2015)

A Bloodborne a FromSoftware egyik legjobb alkotása, és ez a stúdió portfólióját tekintve igen erős kijelentés. A Bloodborne úgy jelent meg, mint egy régi ismerős: alapjait a Souls-rajongók már régóta ismerhették, de ez a cím újfajta játékmenet kiismerésére és elsajátítására is rákényszerítette őket, miközben az egészet nyakon öntötte H. P. Lovecraft rémálmaival, és a gótikus horror legjelentősebb stílusjegyeivel. Sokak nagy örömére pár hónappal később megjelent a játékhoz egy bővítmény, a The Old Hunters, ami még tovább emelte az élményt, és persze a nehézséget is. Átfogóbbá tette a Bloodborne történetét, rengeteg új fegyvert, valamint tárgyat adott a vadászok kezébe, és olyan bossokat tartalmazott, amelyek nemcsak a sorozat, de minden idők legjobbjai közé is tartoznak.

1488591336-47992745.jpg

3. GTA 4 – The Ballad of Gay Tony (2009)

Egyesek szerint a negyedik GTA-játék az egyik legjobb a sorozatban, míg mások szerint a legrosszabb, és inkább a San Andreas, vagy a GTA 5 állhat a dobogó legfelső fokára. Az mondjuk kétségtelen, hogy a GTA 4 kapta az egyik legjobb DLC-t a szériában. A The Ballad of Gay Tony mindent tartalmaz, amit szeretni lehet a franchise-ban: elvetemült szórakozás, egy nagyon jól kidolgozott, drámai történettel. A The Ballad of Gay Tony több fegyvert, karaktert és küldetést hozott – utóbbiak mindegyike remekül sikerült. Annyi mindent adott hozzá a GTA 4-hez, hogy ezekkel csak még tovább növelte annak sikereit. És ez csak az egyik oka annak, hogy Niko utazása Liberty City-be még mindig 98-as értékelésen áll a Metacriticen, és ezzel az egyik legmagasabbra értékelt videójáték a történelemben.

406028-grand-theft-auto-the-ballad-of-gay-tony-xbox-360-screenshot.jpg

2. The Last of Us – Left Behind (2014)

A Naughty Dog örök klasszikusát, a The Last of Us-t széles körben minden idők egyik legjobb videójátékaként tartják számon, és ezzel mi is abszolút egyet tudunk érteni. Ami ezt kőbe véste, az a játék hihetetlenül aprólékosan összerakott története, bár a tökéletesen kidolgozott karakterek is sokat tettek az ügy érdekében. Amikor bejelentettek hozzá egy DLC-t, amely a két főszereplő egyikének háttértörténetét meséli el, a rajongók szinte felkiáltottak örömükben. A Left Behind Ellie háttértörténetét és egy korábbi barátjával való kapcsolatát mutatta be, akit sajnos hátra kellett hagynia (innen a cím). Ráadásul a lány kapcsolatát is szorosabbra fűzte Joellel, hiszen arról szól, hogy a jelenben meg kell mentenünk a férfi életét. Az egész kaland drámai, érzelmekkel teli és gyönyörű – vagyis pont olyan, mint az alapjáték.

723603-the-last-of-us-left-behind-playstation-4-screenshot-exploring.jpg

1. The Witcher 3 – Blood and Wine (2016)

Ugye sejtettétek, hogy melyik DLC áll az első helyen? A The Witcher 3 a CD Projekt RED eddigi főműve. Sok játékos egyetért abban, hogy a Wild Hunt az elejétől a végéig abszolút fenomenális. A sorozat régi rajongóinak és az újonnan érkezőknek egyaránt sikerült benne megtalálniuk a számításaikat, amit nálunk a magyar feliratozás is segített. Az alapjátékon kívül a lengyel fejlesztők két kiegészítő csomaggal is kedveskedtek a kiéhezett witchereknek. Ezek közül az egyik – és vitathatatlanul a jobbik – a Blood and Wine. Ez a DLC egy új, hihetetlenül látványos helyszínre (Toussaint) kalauzol, és több karakterrel, több szörnyeteggel, egy félelmetes főellenféllel és egy fantasztikus történettel ismertet meg. A Blood and Wine lényegében a megkoronázása az egész The Witcher 3-nak, és egy olyan nagyszerű, tartalmas és felejthetetlen kaland, amihez foghatót azóta sem láttunk.

991400-the-witcher-3-wild-hunt-blood-and-wine-windows-screenshot.png

+1. Mass Effect 3 – Citadel (2013)

A Mass Effect 3 egy olyan játék, amely közel áll a tökéleteshez – de csak ha nem lenne egy utolsó, égbekiáltó hibája: a befejezése. Ne kerülgessük a forró kását, kidolgozott karaktereivel és narratívájával a Mass Effect 3 fantasztikus volt, a harc pedig jelentősen javult az előző részekhez képest. Csak aztán ott volt az a bizonyos befejezés, amit már sokan nem tudtak lenyelni. A népharag hatására a BioWare kiadta a játék több befejezését feltáró kiegészítő csomagokat, amelyek viszont gyógyírt jelentettek a sebekre. Ezen DLC-k közül a legjobb egyértelműen a Citadel. Ezt gyakran úgy emlegetik, mint egy gyönyörű szerelmeslevelet a franchise-hoz, és a többség egyenesen odáig volt érte. Lehetett volna hosszabb, de végső soron méltó búcsú a szériától – legalábbis egy időre.

680342-mass-effect-3-citadel-windows-screenshot-castle-arcade.png

Épp csak lemaradt a listáról a Civilization 5 és annak Brave New World kiegészítője, az Undead Nightmare a Red Dead Redemptionből, valamint az Artorias Of The Abyss a Dark Soulsból. Ezeket is nagyon szerettük (sőt, én személy szerint ide sorolnám még a Jack the Ripper DLC-t az Assassin’s Creed Syndicate-ből), de most csak 5+1 résztvevőnek jutott hely. Egy szép napon talán a kimaradtak is sorra kerülnek, hiszen különféle kiegészítőkből szerencsére elég rendesen el vagyunk látva. És nektek melyek a kedvenceitek?