Kapcsolódó cikkünk: Top 5: Játékon belüli vallások

Könnyen észrevehetjük, hogy a vallás számos kedvenc videójátékunknak erőteljes inspirációs forrása volt, egyes esetekben a történelmi ábrázolások kontextusaként szolgált, más esetekben pedig az ikonográfiáját használták fel, mondjuk, egy pálya kialakításához. A vallás a merészebb alkotók fantáziáját is megmozgatta a horrorjátékok műfajában, baljós szekták komor vízióit mutatva be (például: Outlast 2), de olyan is előfordult, hogy néhányan a fantasy mezsgyéjére merészkedtek a segítségével. Jelen összeállításunkba igyekeztünk a földhözragadtabb megközelítésnél maradni, és a legnagyobb világvallások közül – ha már Pünkösd, ugyebár – egyedül a kereszténységet érintő videójátékokat sorra venni. Emiatt aztán kiestek az olyan fiktív vallások, mint mondjuk, az unitológia a Dead Space-ből, vagy a Los Illuminados (A Megvilágosultak) a Resident Evil 4-ből. Ezekről korábban már amúgy is volt egy összeállításunk, úgyhogy most lássuk az új résztvevőket!

5. Far Cry 5 (2018)

Az Atya, a Fiú és a Géppisztoly nevében, Ámen! Hope County, Montana. Csörgedező hegyi patakok, sűrű fenyvesek és havas hegycsúcsok színesítik a látképet, azonban a felszín alatt jól láthatóan romlott az egész megye: reklámtáblákra fellógatott holttestek, vér és szenvedés köszönti az arra járókat. Mintha csak egy rosszabb hírű mexikói kisvárosban lennénk, azonban Hope County-ban nem a rivalizáló kartellek okozzák a legtöbb bűncselekményt, hanem a híres Seed-család. A magára prófétaként tekintő Joseph Seed és rokonsága részletesen felosztotta a megyét: John kapta a dél-nyugati területet, Faith a dél-keletit, Jacob pedig az északi részeket, míg maga az Atya valahol középen húzta meg magát, az erődként is funkcionáló templomában.

94e490643139115ace3a3224513.jpg

A Far Cry 5 nagyon furcsa kettősséget tartalmaz: az Eden’s Gate egyértelműen a kereszténységből eredeztethető, előszeretettel használnak olyan szavakat, mint "Isten", "bűn" és "Éden", de a játék világossá teszi, hogy ez nem "igazi" vallás. Jézust például soha nem említik, és Joseph soha nem idéz bibliai verseket. A Ubisoft ennyire már nem mert beleállni az egyik leghatalmasabb világvallásba, ehelyett inkább olyan az egész, mintha Jim Jones a szcientológia egy isten háta mögötti változatát vezetné. Sajnos a Far Cry 5 nem elég tökös, és nem mer állást foglalni semmilyen valós világbeli kérdésben, annak ellenére, hogy pontosan ezekből táplálkozik.

4. Knights of the Temple: Infernal Crusade (2004)

Paul de Raque egy templomos lovag, aki a Szentföldre, azaz Jeruzsálembe utazik, azzal a céllal, hogy visszatérjen rendjéhez. Azonban Paul nem egy közönséges templomos – ő egy szent küldetésen jár. A világ, és az egész emberiség jövője függ attól, hogy miként cselekszik. A Knights of the Temple első részében (igen, készült folytatás is, méghozzá 2005-ben) középkori lovagok fegyvereit használva kell megküzdeni különféle ellenségekkel, emberekkel és szörnyű démonokkal egyaránt, hogy megakadályozzuk a gonosz eljövetelét, és a kénköves pokol evilági pusztítását.

knights.jpg

A bűnbeesés itt nem egy almával, hanem egy levéllel kezdődik. Ezt a levelet Charlotte, Paul gyermekkori barátjának, Adelle-nek az édesanyja írta. Benne segítségért könyörög hősünknek, mert az isteni áldásban részesült lánya hetek óta nem tért vissza a belmonti kolostorban folytatott tanulmányaiból. A kolostorban aztán különös események történnek, és Paulnak kötelessége kideríteni az igazságot, méghozzá bármi áron. A Knights of the Temple inkább a komoly hangvételre törekszik, és bár nincsenek benne igazán nagy fordulatok, és a befejezés is elég sablonos, mégis egyfajta rejtett gyöngyszem ez a 2000-es évek elejéről, amikor a Starbreeze még éppen a játékosok szívének meghódításán dolgozott.

3. The Abbey of Crime Extensum (2016)

1987-ben, az Opera Soft kiadta a The Abbey of Crime, más néven a La Abadía del Crimen nevű videójátékot, amelyet az egyik legjobb címnek tartottak a 8 bites rendszerekre, például az Amstradra, a ZX Spectrumra és az MSX-re.  Magas szintű részletességgel, jól megírt cselekménnyel, szép grafikával és kimagasló hangzásvilággal rendelkezett, ami miatt érdemes volt beszerezni valahonnan, még akkor is, ha Spanyolországon kívül sehol máshol nem adták ki – legalábbis hivatalosan. Szerencsére később született belőle egy ingyenes remake, The Abbey of Crime Extensum címmel, amit most is megtalálhatsz Steamen. Ebben a játékban egy ferences szerzetes, Fray William of Occam és fiatal novíciusa, Adso of Melk szerepében játszhatsz, akik egy bencés apátságban elkövetett gyilkosságsorozat elkövetőjét próbálják megtalálni.

abbey.jpg

Az egész egy izometrikus, 3D-s környezetben játszódik, és egy sor tárgyat kell összegyűjteni, valamint feladványokat megoldani a játék sikeres befejezéséhez. Ha előtted is felderengett Umberto Eco regénye, és Jean-Jaques Annaud azonos című filmje, akkor bizony jó helyen kapizsgálsz: ez bizony a Rózsa neve adaptációja, csak épp digitális formában. A hit, a bűn és a Szent Inkvizíció itt is megjelenik, miközben főszereplőink maguk is megkérdőjelezik Jézus tanításait.

2. Dante’s Inferno (2010)

Ha főhősünk neve és a mellkasára varrt hatalmas kereszt nem tenné elég egyértelművé, a 2010-ben megjelent Dante’s Inferno Dante Alighieri Isteni színjátékának első könyve alapján készült. Dante, a harmadik keresztes hadjárat veteránja, megpróbálja elérni szeretett Beatricéjét, hogy visszaszerezze a nő lelkét Lucifertől. Ehhez a pokol kilenc körét kell bejárnia, és bizony egyik borzalmasabb, mint a másik. A játék megjelenését megelőzően az Electronic Arts vezetésével egy igen látványos marketingkampány is lezajlott. A számos nyilvános helyen közzétett reklám kiemelte a pokol köreihez kapcsolódó alantas bűnöket, szóval kijelenthető, hogy a Dante’s Inferno népszerűsítésére a kiadó a kereszténységet egyfajta eszközként használta.

dante.png

Érdekesség, hogy ennek, és a játékban szereplő tabudöntögető témáknak (a kereszteslovagok borzalmas tettei, bűn és bűnhődés, bibliai karakterek teljesen kifordított, ocsmány ábrázolásmódja, és így tovább) ellenére sem akarta egyetlen egyház sem beperelni a kiadót, vagy máglyán elégetni a Dante’s Inferno összes dobozos példányát. Később Dante's Inferno: An Animated Epic címmel animációs filmet is kapott, ami hasonlóan kegyetlenre és horrorisztikusra sikeredett.

1. Blasphemous (2019)

A Blasphemous (blaszfémia = istenkáromlás) egyértelműen az a mainstream videójáték manapság, amely a legjobban használja a keresztény ikonográfiát. A spanyol The Game Kitchen stúdió munkatársai szülőföldjük, Sevilla építészetét és szobrászatát vették alapul, hiszen a város tele van ilyen motívumokkal. A Blasphemous a katolicizmus, és a katolikus gótika igen mély kútjából merít, Matthew Lewis A szerzetes (1796) című madridi regényétől kezdve a Resident Evil 4-ig találhatunk benne ismerős elemeket, és talán a keresztény esztétikából és teológiából való legötletesebb, legjobban megérthető egyveleget alkotja, amelyet sok játékos valaha is megtapasztalhat.

blas.jpg

Emellett tükröt tart a kortárs kereszténység elé, arra kérve minket, hogy gondolkodjunk el azon, hogy a mi istenünk valójában mire készteti az embereket, mikor a bűn, a bűnösség és a büntetés; valamint az igazságosság és a bűnbánat kerül terítékre. Maga a karakter neve (The Penitent One – A Bűnbánó) is árulkodó, ugyanakkor a Blasphemous nem kevés valláskritikával is él, legalábbis a katolicizmus és az inkvizíció örökségével kapcsolatban. A játék világában az ellenfelek ugyanolyan hívők és ugyanabba a csapdába estek a bűntudat és a büntetés körforgásában, mint mindenki más. Ahogy a való világban az emberek a vallás nevében szörnyű tetteket követnek el és szenvedésnek teszik ki magukat, illetve másokat is, úgy Cvstodia népe is ugyanezt teszi, bár sokkal szélsőségesebb módon. Ez a játék megmutatja az elvakult vallásfanatizmus veszélyét, és teszi ezt kendőzetlenül, tabukat döntögetve. Emiatt pedig mindenképp előkelő helye lett ebben az összeállításban.

A vallást beemelni egy videójátékba még mindig kényes dolog. Ahogy a cikk elején is említettük, néhányan próbálkoznak vele, egyesek egészen messzire is elmennek, de a cenzúrától, a betiltásoktól és a népharagtól ugyanúgy tartanak a legnagyobb játékfejlesztők, mint egy 2-3 emberből álló, kisebb indie csapat, akiknek nincs mit veszíteniük. Éppen ezért a többség kreál egy fiktív vallást (mint például a már említett unitológia, de ide vehetjük a Covenantot is a Halo-szériából), amivel nem sértenek meg egyetlen egyházat sem, maximum sejtelmesen bólogatnak, ha a Reddit mélyén valaki összeesküvés-elméleteket gyárt, mert a játékban felfedezett néhány kapcsolódási pontot a valósággal.