A játékiparban nehezen megfogható téma a vallás, hiszen piszok nehéz/szinte lehetetlen összeegyeztetni egy milliók által gyakorolt ideológia tiszteletteljes ábrázolását a felhasználópiac tagjai számára szórakoztató játékmenettel. Ezért nem is nagyon próbálkoznak ezzel a fejlesztők, s a vallás inkább csak mellékes kellékként van jelen, s az sem úgy, hogy egy létező egyházat ültetnek át egy az egyben. A csapatok kreatívjainak fejéből kipattant egyedi elképzelések abban segítenek, hogy ezeken keresztül egy összetettebb elképzelést közöljenek, az ellenségeket vonják egy zászló alá, vagy egyszerűen csak a játékuniverzumnak adjanak olyan töltetet, amit másképpen nem, vagy csak nehezen tehettek volna meg. Ugyanakkor ez a kisegítő szerep nem jelenti azt, hogy teljesen figyelmen kívül kellene hagynunk a virtuális vallásokat, hiszen jól megvalósítással és kreatív ötletekkel jó eredmények születhetnek. Az eheti Top 5-ben öt ilyet mutatok be röviden.

5. Resident Evil 4 - Los Illuminados

A Resident Evil 4 gyökeresen megváltoztatta azt, ahogyan a híres sorozattal játszunk, s nem kis mértékben járult hozzá ahhoz, hogy jelentősen növelje a Resident Evil rajongói tábor amúgy sem kicsi méretét. Sokaknak ez volt az első találkozása a szériával, s rögtön egy kiváló élményben volt részük, elsősorban a Las Plagasnak és a Los Illuminadosnak köszönhetően.

A Los Illuminados, vagyis A Megvilágosultak egy vallásos szekta Spanyolország vidéki részein, akik abban hisznek, hogy a Las Plagas, tehát a Pestis isteni célt képvisel, aminek ha teljes mértékben alárendelik mind a lelküket, mind pedig a testüket, valamiféle megvilágosult, spirituális állapotot érhetnek el. Ebből persze semmi sem igaz, a Las Plagas ugyanis egy parazita élőlény, ami a közönséges zombiknál ugyan intelligensebb, de így is szörnyszülötté változtatja a gazdatestet.

A Los Illuminados egy teljesen agymosott banda, amelynek mindegyik tagját valamilyen formában megfertőzte a Plaga: vagy a szolgai kasztba került a szerencsétlen hívő, vagy a szekta vezetői rétegébe, de elkerülhetetlen, hogy fertőzötté váljon az ember, ha a Los Iluminadosszal kerül kapcsolatba.

top-5-resident-evil-4.jpg

A Resident Evil 5-ben is feltűnik a Las Plagas, ám annak egy mérnöki úton javított változata.

4. Fallout 3 - The Church of the Children of Atom

A Fallout 3-ban rengeteg érdekes karakterrel és helyszínnel futottunk össze kalandjaink során -- az egyik személyes kedvencem a virtuális valóság, amiben Dr. Stanislaus Braun kegyetlen játékának lehettem része, de nagyon érdekes volt Little Lamplight megtalálása is, illetve ott van az egyik első úti cél, Megaton városa, ahol a The Church of the Children of Atommal hozott össze a sors.

Aki esetleg nem tudná: a helyszín egy fel nem robbant atombomba köré épült rozoga városféleség, ahol eme érdekes vallás hívő tömörülnek. Az elképzelésük szerint a Nagy Háború, mely szinte teljesen elpusztította a világot, s csak keveseket hagyott meg érintetlenül, nem egy katasztrófa volt, hanem isteni cselekedet, ami új életet hozott a világba. Az indoklás e mögött az, hogy szerintük minden egyes atomban egy univerzum lakozik, s mikor egy ilyen atom széthasad (teszem azt atomrobbanás során), eme univerzum létrejön.

A Children of Atom egyházának központi alakja Atom, aki a földi megtestesülésén, a Sugárzáson keresztül tartja a kapcsolatot a híveivel, s öleli őket a keblére, mikor az egyikük meghal. A vallás tagjai ugyanis a halált nem a végnek, hanem az élet ünneplésének és az istenükkel való egyesülés pillanatának tekintik, mikor egy jobb világba kerülhetnek, ezzel némi reményt adva a kegyetlen, posztapokaliptikus világ lakóinak.

top-5-fallout-3.jpg

A Bethesda elvileg december 11-én fogja hivatalosan bejelenteni a Fallout 4-et.

3. Halo - The Covenant

A Halo-szériát alaposan áthatja a vallásos szimbolizmus: már maga a cím is ilyen, akkor a spártaiak által viselt páncélt Tór kalapácsa után Mjolnirnek hívják, aztán ott a főszereplő, John-117, akinek neve egy elmélet szerint bibliai idézet a játékvilágban betöltött szerepéről és céljáról (János evangéliuma: „Ő tanúként jött, hogy bizonyságot tegyen a világosságról, és hogy mindenki higgyen általa.”), valamint nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Covenantot sem, mely egy óriási vallásos birodalom.

A Covenant alapkövét a Forerunnerek által hátrahagyott tárgyak jelentik, melyeket ereklyeként nagyon nagy becsben tartanak, s mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ilyenre tegyenek szert -- s ha a kutatás közben el kell pusztítani pár bolygót vagy netán le kell igázni annak lakosait, hát annyi baj legyen, hiszen egy szent cél vezérli őket. A prófétákat ilyen kicsinyes dolgok egyáltalán nem érdeklik, csak az, hogy részt vehessenek a „Nagy Utazásban”, amiről persze mi tudjuk, hogy minden intelligens élet elpusztulását jelenti, s egyáltalán nem egy magasabb létsíkra kerülést.

A vallás vezetése egyébként az Igazság Prófétájának, illetve közvetlen tanácsának kezében összpontosul, s ők bizony vasmarokkal irányítják az alájuk tartozó, alsóbbrendűnek tartott népek sokaságát. A Covenant köreiben minden a hierarchia, hiszen ez dönt arról, hogy ágyútöltelék szerepét játszod a csaták során, vagy esetleg csapatokat, netán komplett inváziós seregeket irányítasz az anyahajó fedélzetéről -- ám nyilván mindig a prófétáknak van igaza, övék az utolsó szó, amit szent és sérthetetlen.

top-5-halo-alt.jpg

A Halo 3 eseményei után a Covenant Birodalom felbomlott.

2. GTA - Epsilon Program

A Rockstar Games nem fél görbe tükröt állítani a való világnak, legyen szó a médiáról, az aktuális trendekről, a politikáról vagy éppen a vallásról. Ez utóbbi persze különösen ingoványos talaj, hiszen nagyjából mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a mélyen vallásos embereknek milyen alacsonyan van az ingerküszöbe, ha hitükkel viccelődnek, s éppen ezért meglepő, hogy mennyire nem felkapott téma az Epsilon Program léte, hiszen ez lényegében egy az egyben a híresen paranoid Szcientológia paródiája, felnagyítva annak minden ökörségét.

Pontosan nem tudjuk, hogy a GTA-univerzumban mióta létezik a szekta, de az biztos, hogy nem a friss GTA 5-ben találkozhattuk először ezekkel a csodabogarakkal, hiszen már a GTA 4-ben is jelen voltak utalások formájában, illetve a San Andreasban folytatott kalandjaink során is összefuthattunk egy-két taggal. Ezek közös ismertetője az, hogy többek között szentül meg vannak győződve arról, hogy a Földet alig több mint 150 éve teremtették, a dinoszauruszok csak hazugságok, az idegenek köztünk élnek, és a fák beszélnek hozzánk, de csak néhány ember hallhatja őket. 

Ezeket és más, hasonló „tényeket” tartalmazza az Epsilon Program 12 pontból álló tana, mely iránymutatásként szolgál a hiszékeny követők számára -- persze pénz nélkül ez sem működik, ezért is van az, hogy egyház hivatalos oldalán rögtön három gomb is adományt kér, tükrözve ezzel a szintén pénzzel működő Szcientológiát.

top-5-gta-5-alt.jpg

A GTA 5-ben Michaellel egy egész sor küldetést teljesíthetünk az Epsilon Program parancsaira.

1. Dead Space - Unitology

A Dead Space a hetedik konzolgenerációban mutatkozott be, s újoncként nagyon erősen kezdett, hiszen egy ötletes és érdekes, friss univerzumot köszönhettünk a Visceral Games játékában, amely sok kellemes, vagyis inkább hátborzongató élménnyel gazdagította a horrora éhező játékosok sokaságát. Mindemellett pedig még arról sem feledkeztek meg a srácok, hogy a lehetőségekhez mérten mélyítsék, s tartalommal töltsék meg a játékuniverzumot -- így született meg az unitológia egyháza, mint a háttérben mesterkedő szervezet. 

Az unitológia egészen jól dokumentált fiktív vallás, aminek szerkezetéről, eredetéről és hitéről konkrét képünk van, hála annak, hogy a játékok és a kiegészítő anyagok részletesen is foglalkoztak ezzel, nem csupán egy jellegtelen entitásnak hagyták meg a szervezet. Tudjuk például azt, hogy az unitológusok meggyőződése szerint az emberiséget egy szuperintelligens földönkívüli létforma teremtette, s a rejtélyes Fekete Markeren keresztül újra kapcsolatba kerülhetünk velük véres és fájdalmas átalakulás, majd újjászületés árán. Ez a marker a vallás szent tárgya, melyről számos másolat készült, de mint tudjuk, ennek rettenetes következményei voltak, hiszen sokan végigjátszottuk a sorozatot, vagy láttuk a kiadott filmeket.

A Dead Space világában az unitológia a leggyorsabban növekvő vallás, melynek követői milliós számban mérhetők; a publikum számára egy barátságos, szerető környezetet teremtő, kvázi nagy család képében tetszelegnek, akik reménysugarat adnak a hitüket vesztett embereknek. A valóság azonban az, hogy egy szigorúan működő, agymosott társaságról van szó, akik agresszívan kívánják terjeszteni a hitüket, s közvetlenül az ő kezükön szárad sok-sok ember halála, miután a szentnek tekintett Fekete Markert lemásolták, s ezzel a földi poklot engedték szabadjára. Szóval ne legyetek unitológusok!

top-5-dead-space.jpg

Az egyház prófétája Michael Altman, neki tulajdonítják a vallás létrehozását, ám nem ő volt alapító, sőt nem is volt unitológia-hívő.

Ha van kedvenc játékon belüli vallásod, vagy olyan, amit érdekesnek találsz, de itt nem említettem, azt nyugodtan oszd meg velünk a kommentek között!