Szerencsére a videójátékok nem csupán az elit, a profik, vagy épp egy bizonyos korosztály hobbija, hiszen manapság bármilyen korú, ügyességű és ízlésű ember találhat számára megfelelő alkotást a külöböző platformok, stúdiók, kiadók és műfajok széles kínálatában. Egy bizonyos kort elérve a gyerekek is elkezdhetnek érdeklődni a videójátékok iránt, és mivel már a legfiatalabbakra is komplett iparág épül, így számos módon vonhatók be fokozatosan ők is ebbe a hobbiba. A különböző kültéri programok és foglalkozások mellé gyereknap alkalmából összeszedtünk nektek pár játékot, melyek más-más okból lehetnek ideális belépőcímek, és alkalmasak egy kis családi kikapcsolódásra.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

A LEGO-játékok az örökös biztos pontok, ha gyerekjátékokról van szó. Kicsit olyanok, mint az animációs filmek, melyekre, aki magára ismer, nyugodtan bevallhatja, hogy részben csak alibiként viszi magával a gyerekét, de ezzel persze az alkotók is tisztában vannak, és nem véletlenül csempésznek alkotásaikba rengeteg felnőtteknek szóló utalást. A LEGO-játékok ráadásul többnyire egy-egy közkedvelt univerzumot, sorozatot dolgoznak fel sajátos humorba burkolva, így könnyedén és szórakoztatóan bevezethetők velük a gyermekek olyan világokban, mint a Marvel, a DC, a Harry Potter, vagy épp a Star Wars. Kooperatív lehetőségeik és bájos látványviláguk mellett ráadásul szerencsére játékmenetükben is egyszerűek, így bármelyik ideális választás lehet a családoknak, különösen a nemrég megjelent, mind a kilenc Star Wars-filmet magába sűrítő LEGO Star Wars: The Skywalker Saga.

yoshi.jpg

Yoshi's Crafted World

A platformerek talán az egyik legszélsőségesebb műfaj képviselői, hiszen legalább annyira lehetnek gonoszak és kegyetlenek, mint amennyira könnyedek és mókásak. A Yoshi's Crafted World szerencsére az utóbbi kategóriába esik, és már több alkalommal is felemlegettük – nem véletlenül. Nemcsak imádnivaló látványvilága és hangulata, remek pályatervei és egyszerű mechanikái teszik az utóbbi idők egyik legjobb platformerévé, de a számos engedményt tevő Mellow mód is. Utóbbival ugyanis többek között lecsökkenthetjük sebzésünket, növelhetjük életerőnket, könnyebben megtalálhatjuk a rejtett tárgyakat, és gyakorlatilag bármiféle erőfeszítés nélkül akár át is repülhetünk az egész pályán. Ettől még persze tartogat kihívást, de ennek mértéke szükség esetén lejjebb csavarható. 

Minecraft

A Mojang 2011-ben elrajtolt, és azóta az egész világ mellett minden létező platformot meghódító kockavilága egy igazi modern klasszikus, ami az évek során egy meghatározó játékká és a kreativitás otthonává nőtte ki magát. Ugyan manapság a battle royale játékok mellett már kissé háttérbe szorult, azonban a Minecraft még most is egy fantasztikus, kreatív játszótér, amit saját kezünkkel és képzeletünkkel formálhatunk kedvünkre, a gyerekeknek pedig remek lehetőség a virtuális térrel való ismerkedésre. 

Just Dance

Lehet a földig alázni és az évenként érkező új részek közti minimális eltérés miatt szapulni – amúgy jogosan –, de a Ubisoft zenés-táncos sorozata tagadhatatlanul nagy közönségkedvenc. A nem kifejezetten szigorú mozgáskövetés és a direkt gyerekekre szabott zenék és játékmódok a szülők körében minden évben elég biztos választássá teszik a Just Dance-t. A különböző gombok betanulásánál, kis kezeikben sok esetben még nagy kontrollerek fogásának kitapasztalásánál, és egyszerű mechanikák megtanulásánál érthető módon sokkal könnyebb és intuitívabb a tánc, amihez mindössze az aktuális szám ritmusára kell végtagjaikat mozgatva leutánozniuk a képernyőn látott mozdulatokat. A kiszámíthatatlan dobócsillagként repkedő kontrollerek és mobilok persze veszélyes tényezők lehetnek, de egy csuklópánt vagy némi ragasztószalag mindent megold. 

Mario Party

A barátságok tönkretevőjeként is ismert Mario Party-sorozat gyakorlatilag egy virtuális társas, mókás minijátlékokkal megfűszerezve, így remek választás lehet egy kis családi szórakozásra. A legkézenfekvőbb talán a széria tavalyi felvonása, a Mario Party Superstars, Nintendo Switchre, ami ráadásul egy, a klasszikus pályákat és játékokat felújítva visszahozó gyűjtemény. Ezek a minijátékok ráadásul jellegüket tekintve többnyire elég egyszerűek, így a felhozatalba bármiféle videójátékos előélet nélkül fejest ugorhat az egész család.

Ez persze csak néhány, többnyire a fiatalabb korosztályt célzó, és a családdal közösen élvezhető példa volt. Az évek múlásával aztán előkerülhetnek olyan egyszerű, de már jóval több ügyességet igénylő címek, mint az Overcooked, az It Takes Two, a Rayman, vagy akár a Mario Kart is.