Ma van a repülők világnapja, egyben Nagyboldogasszony ünnepe is, ami nem véletlen, hiszen Szűz Mária a repülősök védőszentje. Bár a videójátékokban sokszor szegény szent minden ereje is kevés ahhoz, hogy levegőben tartsa a gépeket. És most nem a repülőgép-szimulátorokra gondolok, hanem az olyan akció- és kalandjátékokra, amelyek történetében fontos szerepet kap egy repcsi. A repülők világnapja alkalmából ilyen videójátékokból szedtünk össze ötöt.

Amikor a repülő majdnem leviszi a fejedet

Lara Croftnak a Tomb Raider-sorozat során sokszor meggyűlt a baja a járművekkel, de valószínűleg egyik sem sodorta akkora veszélybe, mint a 2013-as Tomb Raiderben, a megmentésére érkező C-130-as. A parti őrség gépe ugyanis éppen ráfordult Jamatai szigetére, amikor a természetfeletti erők közbeszóltak, vihar kerekedett, és egy villám letörölte az égről a repülőt. Ha ez nem lenne elég, a gép kis híján pont Lara fejére esett, aki csak a csúszós hegyoldalnak, a gravitációnak, és némi lélekjelenlétnek köszönhette, hogy a hajtómű végül nem csinált belőle egy véres freskót a sziklákon.

tomb-raider.jpg

Az elnök különgépe

A Call of Duty: Modern Warfare 3-ban az orosz elnöki gépre, egy Ilyushin Il-96-300PU-ra válthattunk jegyet. Andrei Harkov FSO ügynök öltönyébe bújva nem kisebb feladat hárult ránk, mint az elnök, Boris Vorshevsky védelme. Ami nem volt egyszerű feladat, mert a gép fedélzetére valahogy felszivárgott egy kontingensnyi ultranacionalista terrorista, akik bizony szerették volna rátenni enyves kezüket az elnökre, hogy kiszedjék belőle a nukleáris rakéták indítókódját. Harkov sikeresen lőtte át magát Vladimir Makarov csapatain, ám hiába, a gép a fedélzetén dúló tűzharcban megsérült, majd a kényszerleszállás során ketté is tört. Cudar vég.

call-of-duty-modern-warfare-3.jpg

Az alternatív múlt modern repcsijei

A Wolfenstein: The New Order nyitányára valószínűleg mindenki emlékszik, aki valaha is belekóstolt a játékba. Hősünk, B. J. Blazkowicz ugyanis egy, a normandiai partraszállást idéző akcióban vett részt, csak ez a levegőben zajlott, és Franciaország helyett a Balti-tengeren lévő erőd bevétele volt a cél, ahol Deathshead a piszkos kis üzelmeit végezte. A szövetséges erők az utat a Boeing B-17 Flying Fortress szteroidokon nevelt nagytestvérén, a kitalált Vulture B-41-esen (avagy Allies Condor) tették meg. B. J.-nek a sajátját már a levegőben meg kellett bütykölnie, miután a légvédelem kilyuggatta. Sajnos ez sokat nem ért, mivel pár perccel később a szintén fikciós, német Horten Ho 229-esek egyike belezúgott a gépbe, sőt még egy P-51 Mustang is beleállt az oldalába. Így Blasko és társa, Fergus, kénytelenek voltak átszállni egy másik B-41-esre, ám azt meg az első gép szecskázta fel, szóval hőseink szépen belezuttyantak az óceánba.

wolfenstein-the-new-order.jpg

Kisrepülővel a nagyrepülőben lehet parkolni?

A GTA 5-ben akad pár hajmeresztő pillanat, de egyik sem olyan elmebeteg, mint amikor a zakkant Trevor azt veszi a fejébe, hogy ellopja egy teherszállító repülőgép rakományát. Ám míg a normális emberek ezt a földön tették volna meg, Trevor belepattant egy kétfedeles gépbe, megközelítette a nagy repcsit, majd landolt benne. Igen, antihősünk egy PT-17-re hasonlító Dusterrel beleszáguldott egy repülő tehergépbe, ami leginkább egy An–124 Ruszlan, egy An–225 Mrija és egy B–52 Stratofortress szerelemgyermekének tűnt. Persze szegény gép nem élte túl a kalamajkát, bár nem azért, mert egy kisebb gép landolt a hátsó fertályában. Miután Trevor eltérítette a járművet, P-996 Lazer vadászgépek érkeztek az elfogására, és mivel a mogorva pszichopata elutasította az együttműködést, rakétákkal kényszerítették földre a viharvert repcsit.

gta-5.jpg

Nathan Drake, a potyautas

Az Uncharted 3: Drake’s Deception, de talán az egész Uncharted-sorozat egyik legemlékezetesebb pillanata, amikor hősünk, Nathan Drake, többé-kevésbé osonva feljutott egy Antonov An-22 Antyejre. Ám nem élvezhette sokáig a potyautasok gondtalan életét, mert felfedezték, és bizony megpróbálták kihajítani. Ám Drake ragaszkodó fajta, pláne, ha pár ezer méter magasan van. Szóval az ellentétek ütköztek, aminek hála nemcsak tűzharc kerekedett a fedélzeten, de szép lassan kipotyogott a gépből a rakomány, ezt később az utasok követték, sőt egy idő után maga a repülő is lefordult az égről, miután a nagy csihi-puhiban takaros lyukat robbantottak Antyejre elvtárs oldalára. A jelenet olyan emlékezetes lett, hogy még a mozifilmbe is átültették.

uncharted-3.jpg

Ez tehát szerintünk az öt legemlékezetesebb videójátékos pillanat, amiben egy repülőgép kapta a főszerepet. De bőven akadnak még hasonló játékok, mint például a Saints Row: The Third, amiben egy, az An-225-re szintén hasonlító Gawalek A36-ról kell lejutni. De említhetném a Call of Duty 4: Modern Warfare azon pillanatát is, amikor egy AC-130-as technikusaként támogathatjuk társainkat a levegőből. De hadd ne soroljam fel én, inkább áruljátok el ti, hogy nektek melyik a kedvenc repülős momentumotok.