Egy ideje írtam arról, hogy egy kicsit aggódok a játékipar kreativitása miatt, hiszen a piacot a folytatások, a jól bejáratott sorozatok uralják már évek óta -- ezt továbbra is így gondolom, annyival azonban kiegészítem a mondandómat, hogy nem minden esetben rossz az, ha visszatérünk egy régi franchise-hoz, hogy új életet leheljünk belé. Konkrétan a HD remake-ekre gondolok, amikkel lehetőséget kap egy friss generáció arra, hogy megismerkedhessen egy régi kedvenccel, vagy egy időközben elfeledett klasszikussal.

A felújítások terén nálam az etalon a Halo: Combat Evolved Anniversary, mégpedig azért, mert a készítők nem csupán megemelték a felbontást, valamint a textúrák és karaktermodellek részletességét, mint oly sok másik, futószalagon készülő remake esetében, hanem vették a fáradtságot, hogy az egész játékvilágot átépítsék, hogy az a lehető legjobban feleljen meg a kor kívánalmainak, s bizony ez sikerült is. A Halo CEA követendő példája lehetne annak, hogyan kell felújítani egy klasszikust, miközben szinte bitre pontosan megtartják a játékmenet minden olyan elemét, ami miatt szeretni lehet az adott címet. A cikk írásakor is ez a példa lebegett a szemem előtt.

5. Halo 2

Ha már a Halo: Combat Evolved Anniversaryt neveztem meg, mint a felújítások etalonját, muszáj a felsorolásban megemlíteni a folytatást. Már régóta pletykálják, hogy a nagy elődjéhez hasonlóan ebből is meg fog jelenni egy HD kiadás a vészesen közelítő, idén novemberben esedékes tizedik évforduló alkalmából -- ha tényleg van ilyen terve a Microsoftnak, azt az idei E3-on fogják leleplezni, s két legyet üthetnének egy csapással, hiszen lenne az év végére egy biztos eladásokat termelő játékuk, s egy kis időt nyernének a következő nagy Halónak.

Felmerül a kérdés, hogy mit várhatunk egy Halo 2 Aniversary Editiontól. Nos, a válasz erre az, hogy nagyjából ugyanazt, amit a Halo: Combat Evolved Anniversaynál megtapasztaltunk, tehát alapoktól kezdve újra felépíteni a pályákat, de a játékmenetet nem, vagy csak minimálisan piszkálva. Ehhez aztán dobjanak még egy jó multiplayer módot, mondjuk a Halo 4-ét különcsomagolva a Halo 2 klasszikus pályáival, illetve a még csábítóbb ajánlat érdekében egy Halo 5 bétakulcs is jöhet. Mindez legyen maximum 40 dollár, és meg is van egy bajnok csomag, amit garantáltan megvesznek az emberek, főleg ha Xbox One-ra készítik el, hiszen nagyon kellene már egy Halo arra a konzolra is.

Alternatíva: Aliens vs. Predator 2 - a két idegen lény összecsapásának filmes változata kétszer is nagy csalódás volt, de a játékok terén már jobb a helyzet. A legjobb a 2001-es Aliens versus Predator 2 volt, amiből már csak azért is jó lenne egy felújítás, hogy feledtesse a 2010-es játékot.

top-5-halo-2-aliens-vs-predators-2.jpg

4. Final Fantasy 7

A Final Fantasy 7 évek óta szerepel már a játékosok kívánságlistáján, ám a Square Enix csak nem adja be a derekát. A legutóbbi, egyébként éves rendszerességgel kiadott közlemény megint csak arról szólt, hogy habár a csapat tényleg, de isten igazából szeretné elkészíteni a felújított változatot, hogy ezzel végre megadják a rajongóknak, azt, amit olyan nagyon szeretnének, a szituáció nem olyan egyszerű, mint azt a legtöbben hiszik. A klasszikusnak számító Final Fantasy 7 tisztességes felújítása ugyanis óriási feladat lenne, mégpedig olyan nagy, hogy méreteiben felvenné a versenyt a Final Fantasy 15-tel, erre pedig nincs meg a szükséges büdzsé, arról nem is beszélve, hogy a kellő munkaerő sem áll rendelkezésre.

Final Fantasy 7 HD Remake tehát jelen állás szerint nem lesz, de a rajongók nem adják fel az arról szőtt álmukat, hogy egyszer gyönyörű grafika és finomított játékmenet társaságában ülhessenek neki ismét Cloud Strife kalandjainak, újra megismerjék Gaiát, harcoljanak Sephirothtal, és sosem látott részletességben éljék át a játékvilág egyik leginkább sokkoló pillanataként számon tartott jelenetet, Aerith halálát.

Alternatíva: I Have No Mouth, and I Must Scream - az 1995-ös játékra, vagy az alapot jelentő, azonos című könyvre Harlan Ellison tollából valószínűleg nem sokan emlékeznek, vagy tán sokan nem is ismerik, s éppen ezért lenne ideális egy nagygenerálra a The Dreamers Guild kalandjátéka.

top-5-final-fantasy-4-i-have-no-mouth-and-i-must-scream.jpg

3. Duke Nukem 3D

A játékipar egyik legnagyobb bunkójának legutóbbi játéka egy katasztrofális fércmunkavolt, mely ügyetlenül igyekezett beépíteni minden elemet az FPS zsáner elmúlt 15 évéből. Szóval gyenge volt a Duke Nukem Forever, de azt azért semmiképpen sem kívánhatja senki, hogy az ipar eme elnyűhetetlen ikonja egyszerűen szívódjon fel, csupán annyit kérünk, hogy végre, ennyi év várakozás kapjuk már egy olyan játékot, amire nyugodt szívvel mondhatjuk: ez igen, a király most tényleg visszatért.

Anak eldöntése, hogy Duke mikor csaphat le ránk újra, már a Gearbox kezében van, és sanszos, hogy záros határidőn belül egy folytatást fognak készíteni -- de ha hallgatnak rám, előbb egy HD remake kellene a Duke Nukem 3D-ből. Miért is? Mert a játékosok egyből és azonnal tudnák, hogy mire számítsanak, elkerülve ezzel a bizonytalanságot, másrészt pedig egy jó felújítással a régi rajongók bizalmát is vissza lehetne nyerni, jelezve azt, hogy a Gearbox tudja, mit csinál. Mindezen felül vegyük figyelembe azt is, hogy nem ez lenne ez első eset, hogy egy régi klasszikus kipofozott változatban tér vissza (tavalyról emlékezetes lehetett a Shadow Warrior), így a botoxkezelésen átesett, ráncfelvarrott Duke Nukem 3D létjogosultsága nem lenne különösebben megkérdőjelezhető.

Alternatíva: Deus Ex - ez is inkább csak egy álomkategóriába eső HD remake, ugyanis köztudott, hogy már jön a következő Deus Ex folytatás, így semmi reális esély arra, hogy az eredetit megkapjuk felújítva -- de talán egyszer...

top-5-duke-nukem-deus-ex.jpg

2. Star Wars: Jedi Outcast

A Star Wars játékokból az évek során számos kiváló eresztést kaptunk, legyen szó akár stratégiai játékról, RPG-ről, vagy éppen az akcióvonulatot bővítő darabokból. Utóbbiból a szívemhez leginkább a Jedi Outcast áll, ugyanis ez volt az első találkozásom a kiterjesztett univerzum egyik nagy szereplőjével, a népszerűség terén már-már a Han Solo-i magasságokat karcolgató Kyle Katarnnal, aki a játék elején még lézerfegyvert markolva teszi a dolgát, hogy aztán újra fénykardot ragadva megmentse az univerzumot, ahogy azt kell.

A Lucasfilm nemrég meghozott döntése óta persze Kyle Katarn nem létezik, vagyis pontosabban: mindaz, amit a könyvekben, képregényekben és a játékokban tett nem a kánon része, meg sem történt. Ebből fakadóan aztán nehéz elképzelni azt, hogy valamikor visszatérne közénk játszható formában, főleg nem egy HD felújítás képében -- de álmodozni lehet, s most pont ezt teszem/tesszük. Ha tehát el kellene képzelni egy remake-et, azt leginkább úgy tudnám, hogy a Force Unleashedben látott effekteket kapnánk meg, ám jóval visszafogottabb formában, de mégis úgy, hogy legyen kézzelfogható ereje hősünknek, ehhez pedig egy átszabott, az agyatlan kaszabolást kevésbé jutalmazó harcrendszert és persze korszerű látványvilágot kanyarítanék.

Alternatíva: bármelyik Star Wars: X-Wing -- azt hiszem, ebben nem lesz vita, főleg, miután Chris Roberts mutatott negyedóra játékmenetet a Star Citizenből. Egy ilyen látványvilággal és összetettséggel visszatérő Star Wars: X-Wingre lenne igény.   

top-5-jedi-outcast-xwing.jpg

1. GTA: Vice City

Öreg konzolok ide vagy oda, a GTA 5 egy nagyon szép játék lett, sőt ez a sorozat eddigi legszebb felvonása; egy óriási, rengeteg látnivalóval és legfőképpen tennivalóval váró város és annak színes és érdekes környéke vár minket a vértől tocsogó kalandjaink során, a szájakban pedig összefut a nyál, mikor az jut az eszünkbe, hogy milyen rettenetesen szép lesz ez a játék, ha egyszer PC-re is megjelenik, elvégre láttuk, mi lehetséges a GTA 4-gyel.

Gondoljuk most azonban abba, hogy ha már egyszer visszatértünk Los Santosba, előtte pedig Liberty Citybe, milyen jó is lenne, ha az abszolút kedvencnek számító Vice City is tiszteletét tenné. Persze, ha a realitás talaján maradunk, jó esély van arra, hogy egyszer ez meg is fog történni egy folytatásban, de nem elsősorban a város tette nagy kedvencé a GTA: Vice Cityt, hanem az a korszak, amit feldolgozott. Ezek ugyebár a 80-as évek neonfényes, kokainnal fűtött évei voltak, ami valahogy minden másnál jobban megragadta a játékosok fantáziáját, s éppen ezért mesteri húzás lenne a Rockstar részéről, ha megjelenne egy HD Remake.

A Rockstar eddig csak egyetlen játékából készített HD kiadást, ugyanis mindig van, amivel el tudják foglalni magukat, de ha mégis komolyabban erre adnák a fejük, ez lenne a tökéletes kezdőpont, még úgy is, hogy sok tekintetben a GTA 3 fontosabb játéknak nevezhető. A GTA 5 motorjával felépített, kibővített Vice City az ideális játéktér lenne nagyon sok ember számára, s még az sem kellene, hogy a játékmenetet a korhoz igazítsák, átültetve mindazt, amit az évek során bemutattak, maximum csak finomítani kellene rajta. Én első nap venném.

top-5-gta-vice-city.jpg

Melyik játékból látnál szívesen egy HD remake-et?
Mondd meg nekünk, hogy melyik lenne az a játék, amiből egy HD remake-et szeretnél látni.
A szavazáshoz bejelentkezés szükséges!