A múlt héten megjelent a Titanfall, s miközben a sokadik órát öltem bele a játékba egy titán pilótafülkéjében ülve, vagy várva arra, hogy megérkezzen a gépem, eszembe jutott, hogy vajon milyen más robotok vannak még a játékiparban. Szerencsére nem kellett sokat gondolkodom, hiszen miután a robotok alapvetően királyok, bőven találni gépesített létformákat, akik elkísérhetik főszereplőnket, vagy hátráltathatják útja során. Lássuk is hát, kik (mik) ezek -- persze szigorúan szubjektíven, ahogy szoktuk!

5. HK-47

Ha a Star Wars kiterjesztett univerzumából mondani kell egy jó karaktert, akkor nem kell sokat várni arra, hogy a The Knights of The Old Republicban feltűnt HK-47 droid szóba kerüljön, ami nem is csoda, hiszen a játék közkedvelt figurájáról van szó, aki a szociopata magatartás határán billegő stílusával sok kellemes percet okozott kalandjaink során.

A HK-47-et Darth Revan építette meg személyesen, azzal a céllal, hogy helyette tegye el láb alól az ellenségeit, ezt a munkát pedig tökéletesen ellátta, sőt kifejezetten élvezte azt, amit a programja diktált neki, ezzel különösen veszélyes alakká téve, ráadásul a személyisége is olyan, amit nem egészen lehet kiszámítani. Erre bizonyíték az, hogy számos gazdáját ölte meg személyesen vagy közvetett módon ilyen-olyan ok miatt, s több beszélgetés során világossá válik, hogy felsőbbrendűnek tartja magát mindenkinél, különösen a humanoidoknál, akiket következetesen csak meatbagnek szólít. Aranyos egy szereplő, na!

Alternatíva: Wadsworth - a Fallout 3 segítőkész robotja, akivel Megatonban futhatunk össze. Gyakorlatilag egy gépi komornyik, morbid humorérzékkel, de azon kívül, hogy szórakoztató, különösebb jelentősége nincs.

top-5-hk-47-wadsworth.jpg

4. Claptrap

A Borderlands-játékokban számos furcsa alakkal találkozunk kalandozásaink során, ám az egyik első és egyúttal legnehezebben elfelejthető karakter mindenképpen Claptrap, akiről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a teljes sorozat legismertebb tagja, és egyúttal egy valóságos kis ikon, akit talán még azok is felismernek, akik egyébként nem játszottak egyik programmal sem. A siker titka természetesen az, hogy egy roppant vicces, néha kissé az ember idegeire mászó módon lepcses pofájú figurával állunk szemben, ami tovább növeli a Borderlands egyébként sem alacsony humortartalmát.

A robotot egyébként hivatalosan CL4P-TP néven kellene hívnunk, a Claptrap jelzőt ugyanis csak a helyiek ragasztották rá, s üres beszédet, locsogást jelent, ami végül is érthető, hiszen e széria példányainak különcködő magatartása mellé egy nagyadag okoskodás is tartozik, amit minden bizonnyal nem néztek jó szemmel Pandora nem éppen türelmükről és megértésükről híres lakói. 

Alternatíva: Wheatley - a Portal 2 egyik főszereplője, aki segítőtársként mutatkozik be, hogy aztán a játék második felében levetkőzze kedves mivoltát, és beinduljon az igazi szórakoztatás, amit a Stephen Merchant tökéletes előadásában elénk tárt humor fűszerez.

top-5-claptrap-wheatley.jpg

3. Legion

Kapott már hideget,-meleget a Mass Effect-sorozat, de egy valamit meg kell hagyni: a BioWare kiváló munkát végzett az univerzum megalkotása során -- annyira jót, hogy a vélt és valós hibák ellenére is nyugodtan lehet erre építkezni, ugyanis bőven van mit kitárgyalni, akár az időben előre, hátra, vagy éppen egy mellékszállal oldalra akarunk menni.

A Mass Effect-univerzum egyik érdekes eleme a geth társadalom, a szintetikus élet közel csúcsformája, amelybe a Mass Effect 2-ben bemutatkozott, a többi gethtől eltérő módon felépített és viselkedő Legion jóvoltából nyertünk bővebb betekintést. Neki köszönhető, hogy minden korábbinál részletesebb tudást szereztünk a gépek működéséről és társadalmáról, arról nem is beszélve, hogy nagyszerű és érdekes társunk volt a világvége megakadályozása során.

Alternatíva: Metal Gear ZEKE - a Metal Gear Solid: Peace Walkerben feltűnt Metal Gear variáns, melynek különlegessége, hogy ez volt első kétlábú Metal Gear, s gyárilag egy mesterséges intelligencia irányította.

top-5-legion-metal-gear-zeke.jpg

2. GLaDOS

Az utóbbi pár év főellenség-termésének egyik legszórakoztatóbb tagja GLaDOS, becsületes nevén Genetic Lifeform and Disk Operating System, mely a patinás Half-Life univerzum relatíve új tagja. Hivatalosan persze ő egy mesterséges intelligencia, de ha egy kicsit szabadabban értelmezzük a robot fogalmát, simán beleillik a felsorolásba, elvégre egy teljes létesítmény felett uralkodik, amit szegről-végről hívhatunk a testének, arról nem is beszélve, hogy van klasszikus értelemben vett váza.

Szóval GLaDOS egy robot, bár nem a hagyományos értelemben véve, de itt és most tekintsük annak, már csak azért is, mert túlságosan is jó szereplő ahhoz, hogy kimaradjon a merítésből. Az Ellen McLain által életre kellett, minden percét a tudománynak szentelő, gyilkos hajlamú és éjsötét humorú szerkezet ugyanis egy remekül megírt, a játékvilágba tökéletesen beleillő szereplő, mely megérdemelten foglal helyet a világ játékosainak kedvencei között.

Alternatíva - SHODAN: ha GLaDOS-nak utat engedtem, akkor a System Shock-sorozat nagy ellenfelének, a pszichopata SHODAN-nak is itt a helye, bár ő nem olyan kegyes, mint az Aperture Science egyszemélyes vezetője, és a viccet sem ismeri...

top-5-glados-shodan.jpg

1. D0G

Ha játékvilág legjobb robotjairól van szó, nem is lehetne más az első helyezett, mint D0G, a Half-Life 2-ben feltűnt négylábú teremtmény, aki úton-útfélen segít hősünknek, ha valami nagyobb, megkerülhetetlen akadály elé kerül, s egyúttal ő az egyik kedvenc karakterem is a sorozatból, D0G ugyanis lényegében egy nagy kutya, s mint ilyen, azonnal nyerő.

D0G a hivatalos kánon szerint Eli Vance műhelyében épült hulladékvasból, kábelekből és csövekből, mégpedig azzal a céllal, hogy megvédje a veszélyes világban felcseperedő Alyxet -- ám az eb szerepe jelentősen megváltozott, ahogy védence felnőtt. A kezdetben alig több mint egyméteres robot a kiegészítések után az átlagember fölé tornyosuló, erejével még a gigászi stridereket is lecsapó harci kutyává változott, s így már nem csupán a védelmező szerepét tudta betölteni, hanem fontos tagja lett az Ellenállásnak, amit a Half-Life 2-ben, illetve annak két epizódjában bizonyított, több alkalommal is.

D0G jó kutyához méltóan hűséges, engedelmeskedő, és a maga módján nagyon aranyos is tud lenni, ahogy gépi hangon nyöszörög vagy simogatásért ácsingózik, ugyanakkor rettenthetetlen, félelmet nem ismerő katona, egyszóval nála jobb társat senki sem kívánhatna, aki a Half-Life-univerzumban tengeti sanyarú életét.

top-5-dog.jpg

A robotok sorát bővíti még a Machinarium aranyos főszereplője, Josef, a Portal 2 kooperatív pajtásai, Atlas és P-Body, de ide tartozik még Clank a Ratchet and Clank sorozatból, illetve, ha ide számítjuk a kibernetikus nindzsákat, akkor a Mortal Kombatos Cyrax és Sektor is. Egyszóval van bőven választék. Neked ki a kedvenced?

Melyik a kedvenc robotod?
Azt szeretnénk tudni, hogy neked melyik a kedvenc robotod.
A szavazáshoz bejelentkezés szükséges!