Sokaknak már a könyökén jönnek ki az éves rendszerességgel újabb és újabb résszel jelentkező sorozatok. „Jaj, már megint egy Call of Duty vagy Assassin’s Creed” -- szokták mondani, pedig ezek aztán igazán nem régóta örvendeztetnek meg minket, sőt esetükben egészen fiatal sorozatokról van szó. Vannak jóval korosabb szellemi tulajdonok is, amik 20, de még a 30 éven túl is tovább zakatolnak, s minden valószínűség szerint velünk is maradnak még jó sok évig -- ezek a játékipar hőskorában megálmodott a sorozatok ugyanis időtállónak bizonyultak. Lássuk hát, melyek ezek az aggastyánok!

5. Sonic

Cikkünk legfiatalabb tagjam hiszen a Sega kabalaállatának tekinthető kék, villámgyors sündisznó 1991-ben kezdte meg pályafutását, vagyis mindösszesen csak 23 éve szórakoztatja az embereket -- persze ez a 23 év is tisztes kor, főleg ha azt is nézzük, mennyire pengeélen táncol a sorozat. A Sonic ugyanis mára finoman szólva egy lesajnált franchise lett, ami az elmúlt évek silány termékei miatt került oda, ahova, pedig annak idején együtt emlegették a legjobb játékokkal, s ez volt a Sega egyik legnagyobb és legnépszerűbb terméke.

A kezdetek kezdetén a Sonic gyorsan, nagy rajongói tábort épített maga köré, amit a játékmenetének, illetve az azonnal szerethető főszereplőjének és az ő folyton bővülő társaságának köszönhetett. Ám az újításra való törekvés mind dugába dőlt, s ma már csak kevesen várnak az új részre -- a reményt azonban nem szabad feladni, hisz az idei évre tervezett Sonic Boom akár még nagyon jó is lehet.

Hasonló korban van: Mortal Kombat - a híres verekedősjáték-sorozat, a Mortal Kombat 1992-ben kezdte meg útját.

top-5-sonic-mortal-kombat.jpg

4. Final Fantasy

Ha a régóta tartó játéksorozatokat emlegeti az ember, hamar eszébe jut a Final Fantasy -- a Square hattyúdalának szánt játékból az egyik legnagyobb példányszámban értékesített, és ezzel együtt az egyik legnépesebb rajongói táborral büszkélkedő sorozattá vált ötlet idén már 27 éve robog. Az 1987-es kezdés óta a különböző platformokra összesen 64 játék jelent meg, s már közelít a 65-ig -- ez lesz a PS4-re írt, régóta várt Final Fantasy 15. Bőven el vagyunk tehát látva FF-játékokkal.

A Final Fantasy a JRPG zsáner oszlopos tagja, olyannyira, hogy sokak ösztönösen ehhez kapcsolták a fogalmat, nem véletlenül, hiszen a kategórián belül egy egész sor kiváló játékot kaptunk, amik elsősorban az összetett, kifejezetten mély mechanizmusaikkal ejtik rabul a játékosokat. Persze dicséret illeti a zenét, a helyszínek ötletességét és néha még a történetet is, bár némelyik elképesztően bugyuta tud lenni.

Hasonló korban van: Dragon Quest -- a Final Fantasy mellett a másik népszerű, bár szülőhazájától nyugatabbra talán egy lehelettel kevésbé ismert japán szerepjáték-sorozat az 1986-ban indult Dragon Quest.

top-5-final-fantasy-dragon-quest.jpg

3. Tetris

A Tetris tipikusan az a játék, amit mindenki, de tényleg mindenki, még a 80 éves nagyanyám is ismer. Az 1984-ben, Alekszej Pazsitnov által megálmodott egyszerű, de nagyszerű játék 30 éves léte során szinte minden elképzelhető platformra megjelent, sőt könnyebb lenne azokat a gépeket felsorolni, amikre valamilyen csoda folytán nem talált utat. A Tetris ugyanis mindenhol ott van, bár ez nem baj, a játékmenet ugyanis mind a mai napig szórakoztató, s le merem fogadni, hogy az eredeti kiadás is jól szuperál még most is.

A Tetris egy játékipari ikon, ehhez kétség sem fér, ahogy ahhoz sem, hogy ameddig a Föld forog, addig lesznek újabb és újabb variációk, hiszen Pazsitnov ötletének egyenes portjai folyton jönnek, ahogy a különböző variációkban sincs hiány, így ha valaki azt kérdezné tőle, melyik IP-nek jósolok gyakorlatig végtelen életet, én habozás nélkül erre tenném a voksomat.

Hasonló korban van: Super Mario Bros. -- ha a játékipar elnyűhetetlen klasszikusairól van szó, nem hagyható figyelmen kívül a Super Mario Bros., amely 1985 óta jelentkezik újabb és újabb részekkel.

top-5-tetris-super-mario-bros.jpg

2. Ultima

A szerepjátékok egyik ősapja az Ultima-sorozat, amely már 1981 óta szórakoztatja a fantasy-kalandra vágyó tömegeket. Richard Garriott és csapata egy csodákkal, gonosz teremtményekkel és érdekes királyságokkal gazdagon átszőtt, a lovagregények által inspirált középkori világot álmodott meg Britannia képében, ahol játékosként egy legendák által megjövendölt harcost, a birodalom védelmezőjét megtestesítve indulunk kalandra Lord British parancsára.

Hőstetteinket összesen kilenc egyszemélyes játék örökíti meg, melyek három korszak eseményeit taglalják, de ezen kívül az Ultima-sorozat nevéhez fűződik a játékipar egyik első MMORPG-je, az Ultima Online is, amely az 1997-es indulása óta a mai napig üzemel s fogadja a játékosokat, bizonyítva ezzel, hogy Garriott egy maradandó klasszist tett le az asztalra. A sorozat legfrissebb kiadása a tavaly megjelent, free-to-play Ultima Forever: Quest for the Avatar, illetve már jön a szellemi örökös, a Shroud of the Avatar: Forsaken Virtues, mégpedig egyenesen Richard Garriott-tól, aki végre visszatér a játékiparba.

Hasonló korban van: Wizardry - az Ultimával egyidős, s hasonló mértékben befolyásos RPG a Wizardry, mely nyolc alapjátékot és egy sor mellékágat tartalmaz.

top-5-ultima-wizardry.jpg

1. Pong

A Pong az egyik legrégebbi játék, amit csak az oszcilloszkópra írt Tennis for Two előz meg; a program 1972-ben született, s 42 évnyi élete alatt számtalan átirat látott napvilágot, PC-től asztali konzolokon át egészen az okostelefonokig -- bár azt már nem mondhatjuk, hogy időtállónak bizonyult volna az Atari terméke.

A Pong a maga idején nagyon népszerű volt, manapság azonban már a régi fénye eléggé megkopott -- persze mindenhol megtalálható ez a kezdetleges tenisz-szimulátor, de a vásárlók nem kapkodnak azért, hogy újra átélhessék eme élményt. A program ma már inkább csak egy relikvia szerepét tölti be, ami, mint az egyik első nagy videojáték, alanyi jogon minden platformra kötelezően megjelenik.  

Hasonló korban van: Breakout -- a szintén az Atari gondozásában megjelent Breakout, vagy ha úgy jobban tetszik, Faltörő, esetleg Block Breaker 1976 óta szórakoztat minket.

top-5-pong-breakout.jpg

Említés szintjén még meg kell emlékeznünk az 1981-ben indult Donkey Kongról is, de az 1986-os Castlevania, a 87-es Contra és Street Fighter, vagy az 1980-es Pac-Man se maradjon ki a sorból. Neked melyik a kedvenc, régóta futó sorozatod?