A születésnapos BioShock kapcsán elmerengtünk, hogy mennyi nagyszerű, fiktív városban járhattunk már a különféle videójátékokban. Ezek közül néhány megpróbálja tükrözni a való életben létező helyszíneket, míg mások különleges kreatív szabadságot használnak fel arra, hogy minél jobban el tudj veszni a hangulatban, amint épp az utcákat járod – már ha vannak egyáltalán utcák. Egyes helyszínek a sci-fi-, míg mások mondjuk, a fantasy műfajából merítenek ihletet, de például a Watch Dogs-széria vagy a Sleeping Dogs abszolút valódi metropoliszokban játszódik. Mi most a kitalált helyszínekre koncentráltunk, és ezekből hoztunk el ötöt, amelyek szerintünk a legemlékezetesebbek.

5. Raccoon City – Resident Evil 3

Az első Resident Evil-ben bejárható, hátborzongató Spencer Mansion rémségei után a Capcom úgy döntött, hogy a folytatásban emelik a tétet, és a zombiktól hemzsegő Raccoon City utcáira dobják be a gyanútlan játékosokat. És annak ellenére, hogy a város a folyamatban lévő zombiapokalipszis miatt eléggé lepusztult állapotban van, az olyan ikonikus helyszíneken keresztül valahogy továbbra is meg tudta tartani jellegzetes báját, mint például a rendőrség, azaz az R.C.P.D. épülete, amit gyönyörűen teremtettek újra a 2019-es remake-ben is. A Resident Evil 3: Nemesis már sokkal több külső helyszínt kapott, és a lángba borult autóroncsok, romos épületek, valamint a lomhán kószáló élőholtak látványa egyszerre teremtette meg azt a vérfagyasztó élményt, amely miatt Raccoon City-re még évek múlva is úgy fogunk visszaemlékezni, mint egy ikonikus város, ahol azért nem nyerő sokáig bámészkodni.

raccooncity.jpg

4. Gotham City – Batman: Arkham City

Miután a zseniális Batman: Arkham Asylumban számtalan bűnözővel és gazemberrel küzdött meg, a Sötét Lovag ismét visszatért, hogy csontrepesztő pofonokkal igazságot szolgáltasson a Batman: Arkham Cityben. A játékban Gotham városát elözönlötték az Arkham Elmegyógyintézetből megszökött rabok, ami arra kényszerítette a vezetést, hogy az egész városra kiterjedő kijárási tilalmat rendeljen el. Mivel a szerencsétlen civilek be vannak zárva otthonaikba, Gotham így egy igazi beat 'em up játszótérré változik, amint Batman nekiáll megtisztítani az utcákat a bűnözőktől. A folyamatos éjszaka és a szállingózó hóesés pedig rengeteget dob a gótikus horror védjegyeit is felvonultató élményen.

61d844c32362f886eb890bb9b0046af8.jpg

3. New Vegas – Fallout: New Vegas

A Fallout-sorozat cselekménye lehet, hogy sok évvel egy pusztító atomháború után játszódik, de még mindig ezek adják az egyik legsötétebb, leghangulatosabb nyitott világot, amit valaha pixelekbe öntöttek. Ez különösen igaz Las Vegas maradványaira, amely a Fallout 3 spin-offjának, a Fallout: New Vegasnak a központi helyszínéül szolgál. A Nagy Háború (The Great War) borzalmaitól nagyrészt érintetlen New Vegas városa tökéletes menedék az egyébként meglehetősen kopár pusztaságban. Ez azonban ne tévesszen meg senkit: ez a hely egyáltalán nem egy ideális turistacélpont, hiszen ahhoz, hogy eljuss New Vegasba, gyilkos banditákon és vérszomjas mutánsokon kell átverekedned magad.

ocdddn3dnheybkghyqkigj.jpg

2. Vice City – Grand Theft Auto: Vice City

Bár a 3D-s GTA-játékok bármelyik városát ide lehetett volna tenni (bocsi, Los Santos!), a sorozat egyetlen másik régiója sem tudja megközelíteni Vice City neonfényes, nosztalgikus hangulatát. Az Ocean Drive homokos strandjaitól a Malibu Club neonfényeiig a metropolisz minden négyzetcentimétere a ’80-as évekbeli Miami-t idézi. És bár hivatalos megerősítés még nincs, a pletykák szerint a sorozat következő részében visszatérhetünk erre az ikonikus helyszínre, így csak elképzelni lehet, hogy a város hogyan fog kinézni jelengenerációs pompájában – EZ a videó azért megpróbálja bemutatni.

vicecity.png

1. Rapture – BioShock

Az összes város közül, amelyeket az évek során különféle videójátékokban volt szerencsénk felfedezni, Rapture városa az egyik legemlékezetesebb. Az Atlanti-óceán közepén, mélyen a víz alatt található, egykor gyönyörű utópisztikus paradicsomot alkotója, Andrew Ryan, a II. világháború utáni élet minden vallási, társadalmi és politikai mesterkedései elől elzárt, tökéletes menedéknek szánta. De a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve, ahogy mondani szokták, így a város egy polgárháborút követően fokozatosan veszített dicső fényéből, és egyre leromlottabb állapotba került. Ami végül marad belőle, az egy nárcisztikus ideológia maradványa csupán, valamint a génmódosítás szerencsétlen áldozatai, akik még mindig odalenn élnek. Rapture ad otthont az ikonikus Big Daddy és Little Sister párosnak is, akik a sötét folyosókon bolyonganak, a híres kémiai anyag, az ADAM után kutatva.

thumb-1920-114869.jpg

Persze számos különleges helyszín és elképzelt város beleégett már az emlékezetünkbe, de ezek talán a legmaradandóbbak. És neked melyik a kedvenc videójátékos városod, ahová szívesen vissza-visszatérsz?