A nyaralás kellemes élményeivel feltöltődve úgy döntöttem, elorzom Obótól a Top 5-öt erre a hétre, hogy bemutassam azt az öt programot, amik a legjobban adják vissza a nyaralás és a tomboló hőség hangulatát. Mert hát valljuk be: kockák vagyunk, utálunk a nyolcvan fokban pörkölődni, és inkább a gép előtt töltjük a nyarat egy hűvös szobában, a vakációt pedig elég virtuálisan átélnünk. A többire ott a barnítókrém meg behűtött sör kóla.

Ez a lista azonban még a Top 5 hagyományaihoz képest is szubjektívnek, vagy inkább kivételesnek minősül, ugyanis viszonylag kevés értelmes játékot találtam, amik beleillenek a nyaralásos hangulat által meghatározott kategóriába. Azt a pár címet is a saját elképzeléseimnek megfelelően rendeztem sorrendbe, elvégre a nyaralás és a pihenés mindenki számára mást jelent. Lássuk hát, mely játékokkal érdemes a légkondis lakásban elütni a napsütéses időt!

5.: Duke Caribbean: Life is a Beatch

A jó öreg Duke ugyan nincs a legjobb formában mostanság, a ’90-es évek második felében viszont még ő volt a király. Akkora ász volt, hogy még a nyaralása idején is inkább agresszor földönkívülieket aprított a napozás helyett, mert hát neki úgyis tökéletes bőre, izomzata és külseje van. A Duke Caribbean: Life is a Beatch egy Sunstorm Interactive által elkövetett Duke Nuken 3D kiegészítő, amiben a strandhangulat és a homokos tengerparti pályák mellett új fegyverek és ellenfelek várnak ránk. Szó mi szó, egy hasonló tematikájú DLC-t még a Duke Nukem Forever mellé is elviseltünk volna -- kár, hogy a 3DRealms és a Gearbox meg sem próbálja kiköszörülni a világ legmenőbb fickójának egóján ejtett csorbát.

Duke Caribbean: Life is a Beatch

4.: Super Mario Sunshine

Olykor még a legnagyobb hősöknek is kijár a pihenés, ezért aztán Mario és barátai az elbűvölő Peach hercegnő társaságában a mesés Delfino-szigeti üdülőbe utaznak a Super Mario Sunshine című, GameCube-exkluzív platformjátékban. Persze a gonosz sosem alszik, így a negyven fokos hőség és a karibi hangulat minden nyugalmat sugárzó tulajdonsága ellenére Mario kénytelen akciózni egy sort -- igaz, a nyaralás egyik legnagyobb bulija a vízipisztolyozás, és kedvenc olasz sztereotípiánk is kap egy masszív vízágyút, amivel lemoshatja a mosolyt ellenfelei arcáról. A Super Mario Sunshine nem a legjobb Mario-játék, de a nyárias atmoszféra, amit teremt, még a napot legjobban gyűlölő gamereket is hajlamos magával ragadni.

Super Mario Sunshine

3.: Outrun 2006: Coast 2 Coast

A lemenő nap fényében száguldani a tengerpart melletti sztrádán egy piros Ferrarival, miközben egy dögös szőke csaj sikongat izgatottan az anyósülésen. Ugyan mi lehetne ennél menőbb és férfiasabb nyári álom? Nos, bár még lennének ötleteim az autókázás utánra is, az Outrun 2006: Coast 2 Coast kocsikázása már önmagában is fantasztikus élmény, amit a SEGA klasszikus sorozatának öröksége és a fejlesztésért felelős Sumo Digital szakértelme a lehető legtisztább formában nyújt át a 2006-os játékban, a korábbi Outrunokkal ellentétben szerencsére PC-n is. Nincs itt semmi felesleges sallang, csupán egy durván arcade autós örömünnep, ami már nyolc éve kiált folytatás után. Most komolyan, SEGA, pont az Outrunhoz nem nyúltok? Sonic is szívesen elvonulna vakációzni, szóval kérjük vissza a bögyös szőkét!

Outrun 2006: Coast 2 Coast

2.: Far Cry 3

A Far Cry 3 egy álomnyaralással indul, ami rögvest lidércnyomásba torkollik -- igaz, ez legfeljebb a főszereplő Jasont zavarja, mi játékosok ugyanis pontosan annyira élvezhetjük a virtuális trópusok nyújtotta kismillió lehetőséget, mint amennyire hősünk és haverjai tették... volna, ha pár kotnyeles kalóz nem szól közbe, ugye. A Far Cry 3 egy magát szinte teljesen komolyan vevő FPS, és mint ilyen, furcsa választásnak tűnhet a többi könnyed program mellett, főleg az igen előkelő második helyen. Ugyanakkor mégis úgy vélem, hogy a tűző napsütés, a csodaszép grafika, a megannyi opcionális feladat és a dzsungel veszélyes, de vonzó mivolta talán még az első helyet birtokló alkotásnál is nyáriasabb keretet alkot. Csak épp van valami, amit még a Far Cry 3 sem csinál olyan jól, mint a…

1.: GTA Vice City

...Rockstar North csapata: a humor. A GTA Vice City ugyanis a határtalan szabadság, a napsütéses Florida, az amerikai álom és a minden irányból dőlő pénz mocskosan romantikus digitális ünnepe, tele poénokkal, popkulturális utalásokkal és keserű, de mókás karakterekkel. Hősünk, a drogkereskedő Tommy Vercetti szinte mindent megtehet a Miami mintájára épült Vice Cityben, amiről egy tökéletes nyaraláson álmodik az ember: csajozhat, bulizhat, kereshet egy kis pénz, napozhat, haverozhat, és még be is téphet, hála Florida állam liberális törvényhozóinak, akik támogatták a „minden gyógyszertár bejárata elé kell egy ingyenes drogampulla” tervet. A GTA Vice City hangulat szempontjából máig első helyen áll a GTA-sorozatban -- bizony, még a tavaly kiadott GTA 5 sem tudta felülmúlni a ’80-as éveket. Köszi Rockstar, várjuk a folytatást!

És szerinted mely játékok a legnyáriasabbak? Oszd meg véleményedet a kommentek között!