Michael Pachter jóslatainak lehet hinni, de ugyanezzel az erővel lehet rájuk legyinteni is. Legutóbb sok szépet és jót mondott nekünk, de legalább egyvalamit kifelejtett. Addig oké, hogy mesélt a Bethesdáról, és a sokak által várva-várt The Elder Scrolls hatodik részének bejelentését idénre jelezte előre, megjelenését pedig jövőre - amit nyilván sokan szeretnénk hogy valóra váljon, de véleményem szerint ennél nagyobb baklövést még nem követett el.

Rossz hírt mondunk

Most sokan utálni fogtok azért, amit mondani fogok, de amúgy is csak spekuláció, vastagon benne van a pakliban, hogy tévedek, szóval ne vegyétek a véremet. Nos: Pachter vagy nem ismeri a Bethesdát, vagy csak hírverést szeretett volna maga körül (ez utóbbi mondjuk szinte biztos). Az eddigiek alapján ugyanis amit a Bethesda bejelent, az abban az évben meg is jelenik - addig viszont teljes a szélcsend a kiadó körül. Az pedig, hogy ez éppen a The Elder Scrolls legyen, és idén, az kizárt. Egyrészt maga a kiadó is ezerszer elmondta (na jó, nem ezerszer, de csak tavaly  három  tagadásra fixen emlékszem), hogy nem lesz, mert a kiadó szeretne máson dolgozni, újítani. Egész pontosan úgy hangzott a nyilatkozat Pete Hines úrtól, hogy a kiadó szeretne új utakon járni, és valami olyat mutatni, mamit eddig nem láttunk tőlük, de mégis a Bethesdától megszokott stílust viszi tovább, csak minden szempontból több, nagyobb és jobb lesz.

nirnmap.jpg

Ez az a pont, ahol eldönthetjük, kinek hiszünk - a kiadónak, vagy önjelölt jósunknak? Mielőtt én is beszállnék és előkapnám az üveggömböt (ami rendszerint cserben szokott hagyni), abban azért egyetértünk, hogy valami nagy dobásal mindenképpen kell készüljön a kiadó az idén. Ugyan nagyjából már átvettük, hogy mit is művel a kiadó, amikor is azt találtam mondani, hogy legkorábban 2019-ben, vagyis jövőre érkezhet egy nagy megjelenés. Pachter úr szavai azonban egyet elértek: újra, vagyis inkább tovább kellett gondoljam az álláspontomat, és látva, hogy mennyire nincs "semmije" a kiadónak, rá kellett jöjjek, hogy itt márpedig lesz valami. És most nem a Wolfenstein kiegészítőire, és a Quake Champions-re, meg egy esetleges Arkane-játékra gondolok (a kötelező Skyrim újrakiadáson kívül - csak találnak egy újabb platformot, amire nem jelent meg).

Amit mind elfelejtettünk

Najó, de mégis mi? Évekkel ezelőtt felröppent egy hír, melyet az E3 2017 előtt újfent megszellőztettek: egy bizonyos Starfield nevű projektről szállingóztak pletykák. Volt benne minden, mi szem-szájnak ingere: a Fallouttal és a The Elder Scrolls-szal közös univerzum, nyílt világ, és a megszokott akció-rpg játékmenet. Mindez egybevág Hines úr szavaival, miszerint egy új vizekre evezne a Bethesda. Csak új csónakban, pontosabban - ha bejön a jóslat - akkor űrhajóban.

136412700xp.jpg

Maga a cím immáron három éve be lett jegyeztetve, vagyis - ha nagyon akarjuk - ez éppen lefedi a feltételezett fejlesztés idejét, amennyiben a koncepció már nagyrészt megszületett. Ami meglehet, hiszen állítólag 2008 óta foglalkoztatja a kiadót az ötlet, csak mire előkerült, addigra minden kezük tele volt, és előbb még le akarták tudni a Fallout 4-et.

Most, hogy mindezen átrágtuk magunkat, merem állítani: Pachter úr téved, méghozzá nagyot. A Bethesda idén bejelenti ls ki is adja a Starfield-et (vagy ha nem, akkor jövőre). Hogy ez miként is fog festeni, azt csak a pletykákra alapozhatnánk, no meg saját állításaikra - de akárhogyan is, egyértelműen sci-fi csengése van. Egy ütős trailerrel és erős marketinggel még be is jöhet a dolog- Egy biztos: kíváncsi leszek rá, de előrendelni nem fogom.

Még egy apróság

Ha pedig megtörténik az isteni csoda és igazat mond az üveggömböm, akkor tapsot nem kérek és virágot is csak az öltözőbe. A viccet félretéve: egyjátékos mókára kihegyezett nyílt világú sci-fi játék jövőre nem lesz porondon (javítson ki valaki, ha tévedek), és a félresikerült Mass Effect után valószínűleg mindenki ki lesz éhezve egy ilyen játékra. Az Anthem lehet(ne) kihívója, de egyrészt az Electronic Arts ballépései után nagy kérdés, hogy mennyire nyerik vissza a bizalmat a játékostársadalom felől; másrészt pedig az Anthem kooperatív móka lesz - míg a Starfield egy ízig-vérig Bethesda játék. Csak a bugokat felejtsék el, és tanuljanak meg egy jó sztorit írni.