• Michael Pachter szerint 2-3 év múlva már feleslegesek lesznek a konzolok
  • Példának a Call of Duty-t hozta
  • A Sony-nak, hogy megőrizze vezető helyét méregdrága exkluzív tartalmat kell kiadnia
  • Hogy ezeket az elkötelezett hívei megvegyék

Michael Pachter piaci elemzőnek és egy ideje ügyeletes jövendőmondónak sok jóslatot köszönhetünk, például azt, hogy az új Mass Effect és Mirror’s Edge 2016 márciusa előtt érkezik, vagy a Red Dead Redemption 2 megjelenik PC-re is. Nos, a Mass Effect: Andromeda 2017 márciusában jelent meg, a Mirror’s Edge: Catalyst meg 2016 júniusában, úgyhogy ez nem jött össze, és egyelőre arról sincs hír, hogy a Red Dead Redemption 2 kijönne PC-re.

De a fenti jóslatokat még úgy, ahogy alá lehetett támasztani, azonban az elemző saját műsora, a Pachter Factor legújabb részében olyasmit talált mondani, aminek realitásában nehéz lenne hinni. A műsorban Pachter Twitteren feltett kérdésekre válaszol, és ezek közül az egyik így szólt: „Mit kell tennie a Sony-nak ahhoz, hogy megőrizze piacvezető státuszát, miután eltűntek a konzolok?”

Pachter válasza erre nagyjából az volt, hogy mivel a konzolok a szoftverektől függnek, a Sony azon nyomban elveszti a dominanciáját a videojátékok piacán, amint a Call of Duty-val nem lehet konzolon játszani, és ez be fog következni 2019-ig, legkésőbb 2020-ig. Merthogy a következő két-három évben eljutunk oda, hogy letöltünk egy játékot PC-re, és játszunk vele a tévén, tíz év múlva meg már ott fogunk járni, hogy a játékot telefonra töltjük le, és szintén a tévén játszunk. És ekkor felesleges lesz konzolt vásárolnunk.

Ezután csak azok fognak PlayStationnel játszani, akik a Sony maximális elkötelezettjei, emellett vagy nagyon gazdagok, vagy nagyon lusták. A cég pedig kénytelen lesz a szolgáltatásait, így például a PlayStation Now-t és PlayStation Vue-t rengeteg, különféle tartalommal feltölteni az exkluzív indie-játékoktól az ingyenes programokig. Ám ha a 400 dolláros játékokat kínálnak, plusz a havidíj is 5 dolláros, míg az Amazonon három dollárért, vagy máshol ingyen megkapsz, nem sok konzolpárti marad.

Szóval ez a helyzet, a PlayStation léte végeredményben a Call of Duty-tól függ, úgyhogy ha kedves nektek a konzol, arra vásároljátok meg. De viccet félretéve, az sem valószínű, hogy két-három év múlva eltűnnek a konzolok, az meg pláne nem, hogy akár a PlayStation, akár az Xbox egyetlen programtól függne, pláne olyanoktól, amik évek óta multiplatform játékok.

michael-pachter.jpg