Will Wright hivatalosan nem szerepelt a GDC idei előadói között. Volt viszont a listán egy Phaedrus álnevű figura, aki a Metafizika a játékvilágban című, egyórás műsort készült előadni. Mint az a nagyérdemű meglepetésére kiderült, ez a Phaedrus valójában Will Wright volt, aki azért választotta az anonimitást, mert nem tudta, lesz-e ideje a GDC-re, és ha igen, egyáltalán miről fog beszélni ott.

Will Wright:: ''Munkanélküli gyermekpornós vagyok''
Will Wright

Wright természetesen nem úszta meg, hogy az EA-től való távozásáról is ejtsen pár szót.

"Onnantól, hogy eljöttem, független játékfejlesztővé váltam a Stupid Fun Clubbal, és mikor ezt elmondtam anyámnak, ő nem átallott emlékeztetni rá, hogy gyakorlatilag munkanélküli lettem." -- kezdte Wright. "A játékoknak még mindig megvan ez a kulturális terhük. A legtöbben úgy gondolnak egy játéktervezőre, mint egy drogterjesztőre, szóval úgy tűnik, hogy magam is csak egy munkanélküli drogterjesztő vagyok."

Bizarr? Dehogy, várjátok ki a végét! Will ugyanis ezután felidézte magában a pillanatot, amikor a játékvilág ellen nyomuló egyszemélyes kereszteshad, Jack Thompson lepedofilozta a The Sims 2-höz kiadott -- halkan jegyezzük meg, nem hivatalos -- meztelen patch miatt.
"A karrierem csúcspontja volt, amikor Jack Thomspon gyermekpornósnak titulált. Ezt úgy vettem, mint a megbecsülés jelét. Tehát most akkor én egy munkanélküli gyerekpornós vagyok."

A beszéd többi része már nem volt ilyen vicces. A játékok közösségformáló és szociális ereje, hatása volt a téma, mely alapján Will szerint a játszás, mint olyan, minden létező platformra ki fog terjedni. Erre a német ipar lovacskás programjainak özönét hozta fel példának, majd hozzátette, hogy ami most jön, ahhoz képest semmi sem lesz a sok Sims kiegészítő...

(A képek a The Sims 3-ból valók.)