Az alkimía nagymestere, a Gust, nem tud lemondani kedvenc lánykáiról. Az elmúlt pár évben a fejlesztőcsapat tucatnyi játékát bemutattuk nektek, most pedig itt van egy újabb gyűjteményes pakk, amely a Mysterious-sorozat összes kalandját tartalmazza. A trilógia első részének premierje alig pár éve volt, így felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e újrázni, illetve, hogy kinek adhat élményt Sophie, Firis, Lydie és Suelle?

Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book

Sophie Neuenmuller egy Kirchen Bell nevű kisvárosban él, és elhunyt nagymamája nyomdokaiba akar lépni, mint alkimista. A lány azonban nem ér el túl sok sikert, próbálkozásai rendre kudarcba fulladnak, egészen addig, amíg otthonában fel nem fedez egy különös könyvet. A könyvről kiderül, hogy van neve (Plachta), saját személyisége, és ért az alkimíához. Sophie és Plachta megállapodást köt: a könyv vállalja, hogy megtanítja a lánynak az alkimista mesterséget, Sophie pedig segít Plachtának visszaszerezni saját identitását, emlékeit. A tanulás elkezdődik… Korábbi, bővebb tesztünk itt olvasható!

Atelier Firis: The Alchemist and the Mysterious Journey

Firis egy Ertona nevű bányászkolónia lakója. A kislány különleges szerepet tölt be a közösségben: képes megmondani azt, hogy mely kövek, ásványok kitermelése elengedhetetlen a túlélés érdekében. Ő azonban nem boldog. A szabad ég alá, a természetbe vágyik, hogy éljen, tapasztaljon, erre azonban nincs lehetősége: egy hatalmas kőajtó megfosztja a szabadulástól.

Egy nap azonban berobban a kőajtó: megjelenik az immár képzett alkimista, Sophie, oldalán Plachtával. Firis egy sor próba teljesítése után engedélyt kap a közössége elöljárójától, hogy elhagyhassa a kolóniát, de csak egy feltétellel: meghatározott időn belül le kell tennie a hivatalos alkimista vizsgát, különben visszakerül Ertonába, ahonnan soha többet nem szabadulhat… A kislány pedig kilép a világba, hogy teljesítse küldetését. Korábbi, bővebb tesztünk itt olvasható!

Atelier Lidye and Suelle: The Alchemists and the Mysterious Paintings

Lydie és Suelle ikertestvérek, akik ügyetlen édesapjukkal élnek egy városban, aki egy alkimista üzletet próbál vezetni, de szegénynek nincs hozzá tehetsége. A lányok azonban egy nap felfedeznek egy festményt, melybe belépve rájönnek, hogy a régi korokban az alkimisták nagyon sok ilyen műtárgyat alkottak meg, hogy segítsék utódaik tanulását. A lányok nem restek, és egyre több ilyen tárgyba lépnek be, a verseny pedig elindul, hogy az alkimista rangsor-rendszer csúcsára kerüljenek… Korábbi, bővebb tesztünk itt olvasható!

Ismeretlen ismerős

Az eredeti trilógia a mai napig megállja a helyét, aranyos, felfedezésre, gyűjtögetésre, harcra, szintézisre épülő játékmenetével, azonban a DX-változat jelentősen kibővítette az eredeti játékokat. Nem vicc, a Gust a trilógia mindegyik részét dugig tömte extrákkal: vannak új receptek, új események, kosztümök, alapanyag-gyűjtő területek, játszható karakterek, és ez még nem minden! Hiszen Firis megtanult járműveket vezetni, mellyel sokkal gyorsabban gyűjthet be nagyobb mennyiségű alapanyagot, és ez hasznos, mert ez volt az a játék, melyben egyébként is sokat kellett szaladgálni ahhoz, hogy elegendő kristály/fa/virág stb. kerüljön a puttonyba. Lidye és Suelle egy új festményt kapott, ami a Nelke világát adja a kislányok világához, az ilyen crossover megoldások pedig mindig örvendetesek.

Persze a játékmenet nem változott, a főszereplők maradtak ugyanolyan cukik, édesek, mint amilyenek voltak: bájuk képes mosolyt csalni az ember arcára, még akkor is, ha egy nagyon rossz nap után áll neki a játéknak. Játék pedig van, hiszen a három rész együtt legalább 100 óra szórakozást kínál, és ahogy az írásból kitűnt, ez az a cím, ami elé gyerekeket is nyugodtan le lehet ültetni, mert egy csepp vér nincs egyik részben sem. A karaktereket gyorsan meg lehet szeretni, személyiségük, pozitív életszemléletük pedig alapvetően megkülönbözteti az Atelier-címeket a többi RPG-től. Nincs sötét téma, van viszont vidámság.

Megéri?

Nos, attól függ, hogy kinek ajánljuk a DX-címeket. Új belépőknek mindenképp ez a verzió a jobb választás, azoknak viszont, akik rendelkeznek az eredeti trilógiával, nem biztos, hogy megéri újra kifizetniük a több mint 30 ezer forintot. Jó lenne, ha egy kedvezményes áron lehetne frissíteni régi játékosoknak is. Erre azonban (egyelőre) nincs lehetőség, de ne bánkódjatok, hiszen az eredeti trilógia is kitűnő élményt nyújt. Azoknak pedig, akik ennek a tesztnek a hatására vágnának bele a titokzatos kalandba, csak annyit mondhatunk: ne féljetek, nagyszerű és hosszan tartó élmény lesz!