A Battlefield sorozat harmadik részének megjelenéséig még hónapok vannak hátra, a rajongók addig kénytelenek az egyéves szülinapját ünneplő Bad Company 2-vel csillapítani éhségüket. Azoknak viszont, akik nem engedhetnek meg maguknak egy ilyen felsőkategóriás játékot, vagy számítógépük köszönő viszonyban sincs a rendszerkövetelményekkel, jó hír lehet, hogy április elején megjelent a Battlefield Play4Free című FPS, amiben ingyen és bérmentve megismerhetjük a Battlefield-vonulat sajátos és rendkívül szórakoztató játékmenetét.

Tank, helikopter, repülőgép!


Lássuk elsőként a játékmenetet, ami valószínűleg szinte semmi újat nem hordoz magában azok számára, akik már játszottak valamelyik Battlefield-játékkal. Először is fontos tudni, hogy a Play4Free csakis online játszható, a többszereplős játékmódjában egyszerre 32 fő vehet részt, két csapatra bontva. A program nem igazán bővelkedik a játékmódokban, (egyelőre) mindössze egyetlen darabot találhatunk benne, ami Assault névre hallgat, és itt a sokak által már ismert területfoglalásos játékmenetről van szó. Négy kaszt közül választhatunk, miután regisztráltuk magunkat a játék weboldalán, azaz assault, medic, engineer és sniper felszereléssel indulhatunk, de ezek közül csak egy karakterrel lehet becsatlakozni a mérkőzésekbe, ezért ha meghalunk, kénytelenek leszünk kitartani vele a végsőkig (sajnos emiatt nagyon gyakori, hogy a játékosok fele távozik egy-egy mérkőzés közepén).

Ha röviden körül szeretnénk írni, alapvetően a Play4Free nem más, mint a Battlefield 2 rút mostohatestvére. A játékmenet szinte egy az egyben megegyezik az ott találhatóval, amiben repülőgépek, helikopterek, tankok és harckocsik segítségével vehetik fel a harcot egymással a katonapalánták. Egyetlen kiváló újítást találhatunk benne, méghozzá a fejlődési rendszert. Arról van szó, hogy nemcsak azért kapunk pontot, ha lelövünk egy tankot, katonát, vagy pontokat foglalunk, hanem minden egyes találat, járműjavítás annyi tapasztalati pontot ad, amennyit sebeztünk. Természetesen ennek köszönhetően katonáink szintet lépnek, szintlépéskor pedig egy képességpontot is kapnak, amit a főmenü Training opció­ja alatt pakolhatunk fel egy két részből álló képességfára. Minden kaszt sajátos képességekkel rendelkezik, melyeket itt fejleszthetünk tovább. Így tanulhatunk meg repülőgépet és helikoptert vezetni, újraéleszteni, aknákat pakolni, gyorsabban mászni a létrán, vagy egyszerűen csak érzékelni, hogy milyen irányból érkeznek a testünkbe becsapódó lövedékek.


Ez nem a Frostbite 2


A Battlefield Heroeshoz hasonlóan a Play4Free is nagyon kevés pályával nyitotta meg kapuit, mindösszesen három térképet találhatunk benne, melyek a Battlefield 2-ből lettek átemelve, meg egy kicsit módosítva a pergősebb játékmenet céljából. Hiába is szeretné a játékos 20-30-as szintűre feltornászni a katonáját, sajnos a rettenetesen kevés pálya miatt nagyon hamar unalomba fullad minden, s igazi elvetemült fanatikusnak kell lenni ahhoz, hogy a 15. szint felett még valami ösztönözzön a játékra. A másik tény, ami sokakat elriaszthat a játéktól, az a látvány, ami elég kopottas és egyszerű. A külalak nagyjából 3-4 évvel ezelőtti minőséget képvisel, amit azzal próbáltak modernné, kicsit fogyaszthatóbbá tenni a készítők, hogy az egészre ráhúztak egy zajszűrőt, hogy mégse legyen már minden olyan puritán. Nincsenek shader 3-as árnyékok, nincsenek látványos füst- vagy robbanáseffektek, de még egy árva tükröződést sem látni sehol, ezért az egész kb. úgy néz ki, mint a Counter-Strike: Source, csak itt nagyobbak a pályák. Különösen idegesítő, hogy 16:9-es képernyőmódban a feliratok, kijelzők (azaz HUD) nincsenek átalakítva széles képernyős változatra, ezért a játék egyszerűen csak széthúzza a 4:3-as grafikákat.

Sajnos ugyanez a helyzet a hangokkal is. Nem hallani, hogy milyen irányból közeledik egy jármű, hogy milyen messze lövöldöznek a többiek, a háttérzajok pedig gyakran összekeverhetők azokkal a hanghatásokkal, melyekre valóban érdemes odafigyelni. Persze a fent említett hiányosságok bizonyos szinten érthetők, hiszen a fejlesztők egy mindenki számára elérhető programot szerettek volna letenni az asztalra, ami még az olyan gépeken is elfut, amilyennel kis országunk nagyszámú lakossága is rendelkezik. Nem kell alá 20-40 ezer forintos videokártya, 4 GB memória és Windows 7, egy sima Pentium 4-es gépen is vígan elfut, munkahelyi gépeken ideális GDP-romboló lehet.

Mégse olyan ingyen az ingyen


Abban az esetben, ha kicsit többet szeretnénk kihozni a játékból, mint amit alapból kínál nekünk, már elő kell vennünk a pénztárcánkat és megkeresni a hitelkártyánkat, ugyanis az EA az úgynevezett mikrotranzakciós fizetési módszerrel igyekszik behozni valamennyit a fejlesztési költségekből. Valódi pénzünket a játékban található Battlefunds nevű pénzmagra cserélhetjük, ami nagyjából a forinttal van egy árfolyamon, tehát 2000 pont majdnem 2000 forintba kerül, s ebből vásárolhatunk magunknak jobb fegyvereket, XP-növelőt vagy különleges, másoktól eltérő öltözetet. A Battlefield Heroeszal ellentétben (legalábbis az első verziókkal, később ez is megváltozott ott) a megvásárolható fegyverek jóval hatékonyabbak az ingyenes változatoknál. Ezek darabja 1000 forint körüli áron lehet a miénk, tehát ha csak ennyit fektetünk be, még akkor is olcsón hozzájutottunk egy jó kis mordályhoz.

Battlefield Play4Free

Töltsem, vagy ne töltsem?


Nem szeretjük ezt a mondatot papírra vetni, de most megtesszük: töltsétek le a játékot! Persze azért vagyunk ilyen bátrak, mert bárki ingyen játszhat vele, boltban ne is keresse senki. Nincs szükség bonyolult regisztrációkra vagy bivalyerős gépre a futtatásához, alapvetően pedig nagyon izgalmas szórakozást kínál, még akkor is, ha élettartama közelében sincs a fizetős Battlefield játékokénak. Annyi bizonyos, hogy értékelésünket igen nehéz szívvel biggyesztjük cikkünk végére, ugyanis ár-érték arányt nézve a Play4Free mindent lepipál, hiszen nem kellett érte egy fityinget se fizetni.