Egy kihallgatószobában ülünk, ahol két zsaru faggat minket. Kik vagyunk? Mi történt az éjjel? A válaszokat még mi is próbáljuk összerakni magunkban. Annyi biztos, hogy ez volt a leghosszabb éjszaka, és nemcsak a mi életünkben, hanem a városéban is, amit bejárhatunk. A bűnözés ugyanis pillanatok alatt terjedt szét, a lakosság veszélybe került, és senki nem avatkozott közbe – kivéve minket. Egy furcsa csomagot dobnak be lakásunk ajtaján, amiből egy drón kerül elő, ami folyamatosan kommunikál velünk. Arra kér, hogy minél előbb induljunk el, és próbáljuk meg a lehetetlent: végigküzdeni magunkat a városon napkeltéig, és megakadályozni, hogy egy mindennél hatalmasabb bűnszervezet átvegye az irányítást a teljes metropolisz felett – ehhez át kell mennünk John Wickbe.

Ütközetben feltűnt

De valami parádés módon. A Midnight Fight Express erőssége a harcokban rejlik, és te jó ég, micsoda harcokat kapunk itt! Eric Jacobus kaszkadőr korábban olyan játékokon dolgozott, mint a God of War vagy a The Last of Us Part 2, és itt is elég rendesen kitette magáért. Minden egyes mozdulat, csontrepesztő ütés vagy rúgás rettentő fájdalmasnak érződik, még úgy is, hogy a játék képi világa igen messze áll a realisztikustól – hasonló a helyzet, mint a Sifuban. Főszereplőnk (Babyface) egy igazi gyilkológép volt egykoron, azonban az amnézia-kártyát kihasználva a Midnight Fight Expressben mindent az alapoktól kell újratanulnia. Ez azt jelenti, hogy a rövidke pályák (összesen 41 van, de némelyik csak 2-3 perces) során begyűjtött XP-t nemcsak szintlépésre, de új mozdulatok kioldására is használhatjuk, így pedig egyre újabb és újabb technikákat tanulhatunk meg.

Pénzt is zsákmányolhatunk, sőt némelyik ellenfél kiütött aranyfogát (!) is értékesíthetjük. A lóvéból aztán új ruhákat, kiegészítőket, tetoválásokat meg egyéb kozmetikai cuccokat vásárolhatunk magunknak. Az alap gazfickókon túl igen hamar szembetaláljuk magunkat táposabb, akár fegyveres rosszfiúkkal, és bizony a Midnight Fight Express – a Sifuhoz hasonlóan – sarkall a tanulásra. Minden új képességet egy külön módban lehet gyakorolni, majd ha már eléggé elsajátítottad, be lehet vetni élesben. Érdemes is gyakorolni, mert akadnak szintek, ahol elég (nehézségi szinttől függően) 2-3 bekapott ütés, és máris lefejeled a padlót, mint kezdő szöcske a harangvirágot. Mini-bossok és rendes bossok is vannak, szóval a vad gombnyomkodás helyett érdemes az időzítésekre, és a biztos találatokra rámenni, pláne mivel általában egy egész csoport jön rád. Tárgyakat is használhatsz: kézi- és távolsági fegyverek is bekerültek, akár egy pajszerrel is oszthatod a sallereket, de pisztolyok és egyéb lőfegyverek is akadnak. Nincs is annál fluidabb élmény, mint mikor egy szobába belépve az első ellenfélre rárúgsz egy széket, a másodiknak kicsavarod a karját, elveszed a stukkerét, amivel kilövöd a harmadik tagot, majd a negyediket izomból fejbe dobod a kiürült fegyverrel.

Kung Fu Banda

Az első végigjátszás nem lesz sétagalopp. Sokszor meg fogsz halni, de ez benne van a pakliban, és ösztökél arra, hogy újra és újra nekifuss az adott szintnek. Mert a harc bizony piszok élvezetes, és a különféle kihívások egy újabb löketet adnak hozzá az egészhez. Van ugyanis online ranglista, amin látható, hogy ki hány ponttal teljesítette az adott szintet, szóval ha maximalista vagy, neki lehet állni a rekord megdöntésének. A papírvékony sztori itt csak körítés, Jacob Dzwinel nagyszerű indie játékának lényege a bunyó, és hogy mesterévé válj a harcstílusoknak – ha kellő időt beleölsz, a végén már úgy fogtok darálni, mint John Wick, akár bekapott sérülés nélkül. Az élményt pedig megkoronázza Noisecream zenéje, aki minden egyes szinthez másik dalt írt: többnyire pumpálós, tempós synthwave + electro-rock dallamokat kapunk, amik brutálisan meg tudják dobni a hangulatot.

Többnyire panaszkodom az indie játékok árazása miatt, de a Midnight Fight Express bőven megéri azt a (jelenleg) 8000 forintot, amit kérnek érte. Ez egy tartalmas játék. A 41 szint végigverése és a sztori befejezése után is ott vannak még a kihívások, illetve az online ranglisták megdöntése, ami képes benntartani. Gyanítom, hogy jön még DLC (új pályákkal, ellenfelekkel, ruhákkal), és az a helyzet, hogy a Midnight Fight Express meg is érdemli. Ez egy jó játék lett, és ha bármilyen szinten is felkeltette az érdeklődéseted, mi csak ajánlani tudjuk a megvételét – nem fogod megbánni!