Navigáció, küldetések


Banoi szigetének hatalmas területe várja a felfedezést, és a pokoli paradicsom nemcsak zombikkal, de küldetéseket biztosító emberekkel is teli van, és az általuk biztosított feladatok mellékszálként jelennek meg a küldetéslistánkon. Az első és legfontosabb tanácsunk az, hogy szánjatok időt ezeknek a mellékmisszióknak a megoldására, hiszen nemcsak rengeteg tapasztalati pontot szerezhettek általuk, de számtalan olyan fegyver-mod is a jutalmatok lehet, melyekkel alaposan felturbózhatjátok kedvenc cséphadarótokat.

Jól nézzetek körül mindenhol, ahol jártok. Sok esetben csak egy bizonyos mellékküldetés juttat el titeket olyan helyekre, ahova más esetben biztos nem merészkednétek. Ezeken a területeken nemcsak értékes fegyvereket, gyűjthető igazolványokat, hangfelvételeket, dokumentumokat találhattok, de felszedhető fegyver-modokat is, melyekből legalább kétszer annyit találhattok a szigeten elszórva, mint amennyit az alap küldetések során kaphattok. Ezek az értékes modifikációk a nagy papírtekercs alakjukról könnyen felismerhetők. Bátran térjetek le a játék által számotokra kijelölt útról, nézzetek szét minden szobában, de persze mindig legyetek éberek.

A térképen jól láthatók azok a helyek, ahol küldetések várnak rátok (zászlók jelölik a célt, felkiáltójelek pedig a felvehető küldetéseket), valamint szürke terület jelzi, ahol korábban még nem jártatok. Mindenképpen látogassátok meg ezeket a szürke zónákat is, több küldetésre is szert tehettek egy kis előre nem tervezett városnézéssel. Halálfej ikon jelöli a térképen azokat az ellenfeleket, akiket mindig érdemes levadászni, ezekre is feltétlenül figyeljetek oda, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy csak a kiirtásuk után áll szóba veletek egy bajba jutott túlélő.

Dead Island JátékképekDead Island JátékképekDead Island Játékképek

Harc


Érthető módon a legtöbb időt harccal töltitek majd a Dead Islandben, ezért készüljetek fel alaposan ezekre a küzdelmekre. Egyszerre mindig egy tucat eszköz lehet a birtokotokban, és ide sorolandók az egészségügyi dobozok, az alkoholos üvegek és a különféle bombák is. Mivel a fegyverek nagyon könnyen amortizálódnak a puha zombifejeken, érdemes legalább öt-hat zúzó-vágó szerszámot magatokkal cipelni, bárhova is menjetek. Sosem tudhatjátok, hol találtok legközelebb javítóasztalt, így nem árt, ha mindig van nálatok valamennyi tartalék.

Ha harcra kerül a sor, ne csapkodjatok össze-vissza, inkább folyamatosan hátráljatok és célozzatok megfontoltan. Ha a karakteretek kimerül a csépelésben, védtelenek lesztek, és könnyedén földhöz vág még a leggyengébb zombi is. Általában a fejre leadott ütések a legcélravezetőbbek, de érdemes lehet karra is támadni, főleg, ha fegyveres zombival találjátok szembe magatokat. Gyorsan rohamozó ellenfeleknél pedig célszerű azonnal a lábakat célba venni. Amennyiben az ellenfeletek sisakot hord, akkor a sebzés harmadolódik a fején, így ne lepődjünk meg, ha az átlagos ütésszám nem teríti le a fejfedővel rendelkező egyedeket.

A harc esetén a lehető legfontosabb tanács, hogy rúgjatok, amikor csak lehet. A zombik a rúgást nem tudják megszakítani, továbbá ez a mozdulat kevés állóképességet emészt fel, sőt, szerencsés esetben még a földre is küldhetitek vele az áldozataitokat. A zombik feje fölött található sárga csík az állóképesség-mutatójuk, ha ez elfogy, akkor azonnal kibillennek egyensúlyukból.
A pályákon található piros propán-bután palackokra talán fel sem kell hívnunk a figyelmet, valószínűleg tudjátok, mire valók. Eldobásukkor célozzatok a zombik lábára, találat esetén az élőhalottak ettől elesnek, nektek pedig lesz időtök és rálátásotok becélozni a robbanóanyagot.

A játék során a thug névre hallgató mini bossok okozzák a legtöbb bonyodalmat, azonban máris nem lesz olyan nehéz leölnötök őket, ha rájöttök, milyen mozdulatokat ismételnek. A legtöbb esélyetek akkor van a támadásra, ha hagyjátok hármat csápolni őket (ez gyakori mozdulatsoruk), majd ezt követően erőtöket nem sajnálva két-három válaszcsapást mértek a fejükre, majd hátráltok, és elölről kezditek az egészet. Legyetek türelmesek, amíg kitámadják magukat, ne menjetek feleslegesen a közelükbe, különben hamar megtapasztalhatjátok, hogy az izgágaság itt nem túl kifizetődő harci technika.

Lehetőség szerint használjatok moddolt fegyvereket a keményebb helyzetekben, ezek ugyanis kritikus találat esetén folyamatos sebzést okoznak az ütés utáni másodpercekben is. Tűz, elektromosság, méreg; mind más és más hatást produkál az áldozatokon, melyeket kihasználva azonnal végezhettek akár egy-egy főellenféllel is.

Dead Island JátékképekDead Island JátékképekDead Island Játékképek

Tárgyak


Megszámolhatatlan mennyiségű fegyvernek látszó tárgyat találhattok majd a játék során, melyek gyűjtögetése nemcsak hasznos, de szórakoztató is. Ezeknek a tárgyaknak a ritkaságát színekkel jelöli a program, méghozzá a következő sorrendben: fehér, zöld, kék, narancs és lila. Természetesen minél ritkább egy tárgy, annál jobb tulajdonságokkal rendelkezik, viszont a különböző színkategóriájú tárgyak javítási költsége – szerencsére -- nem sokban tér el egymástól.

Az egyik legfontosabb tanácsunk, hogy soha ne hagyjátok eltörni a harci szerszámaitokat. Hiába van egy kedvencetek, gyakran váltsatok fegyvert, és mindig legyen nálatok néhány darab, nehogy váratlanul megoldhatatlan szituációba keveredjetek. A végső amortizációt főleg azért kell elkerülnötök, mert egy teljesen lestrapált fegyver javítása hihetetlen összegeket emészthet fel — akár 5000 dollárig is felpöröghet a számláló. A játékban található munkapadokon egyébként nemcsak javítani, de fejleszteni is tudjátok a kedvenc szerszámaitokat, méghozzá négy szinten keresztül, az upgrade opció alatt. A tápolásnak köszönhetőn a fegyverek tartósabbá és hatékonyabbá válnak, azonban igen magas összegeket leszurkolnotok ezekért a változtatásokért is.

Ha sok pénzetek van, semmiképp ne spóroljatok a fejlesztésekkel, sőt, soha ne legyen nálatok 10-15 ezer dollárnál több, ennek úgyis elúszik a nagy része, ha netalántán kiütnek titeket. Költsetek bátran fejlesztésekre és vegyétek meg a kereskedőktől a ritkább darabokat is, már csak azért is, mert pénzt farmolni amúgy sem túl strapás feladat.

A Dead Island egyik legnagyobb erénye a fegyverek moddolhatósága, és ehhez elsősorban tervekre, másodsorban pedig rengeteg alkatrészre lesz szükségetek. Soha ne adjatok el semmilyen alkatrészt, különösen az olyanokat ne, amelyekből amúgy kevés van. Pénzt szerezhetek másképp is, az egyes alkatrészek pedig akár 20 órányi játékidőt követően is kellhetnek, arról nem is beszélve, hogy a kooperatív módban is csencselhettek velük. Sok ismételhető küldetésben kérnek majd tőletek olyan dolgokat, amikről első látásra nem is gondolnátok, hogy valaha szükségünk lehet rájuk (víz, konzerv, pezsgő, elem, stb.). A két legfontosabb komponens számotokra az alkohol és a rongy (rag), ezekből lehet ugyanis molotov-koktélokat készíteni.

Sajnos velünk elég gyakran megtörtént, hogy elhagytunk olyan fegyvereket, amelyek kincset értek számunkra. Az eszetlen dobálózás mellett ez leggyakrabban úgy történhet meg veletek, ha nem veszitek észre, hogy tele a „hátizsákotok”, majd felvesztek egy ártalmatlannak tűnő medi-kitet, vagy némi alkoholt. Ezzel a lépéssel automatikusan lecserélitek a kezetek ügyében lévő eszközt, és könnyen előfordulhat, hogy a nagy rohanásban észre sem veszitek, hogy a földön felejtettétek a kedvenc fegyvereteket. Erre hatványozottan figyeljetek oda, egy kis körültekintéssel rengeteg idegeskedéstől kímélhetitek meg magatokat.

Egy apró trükk: zónázás esetén (tehát amikor gyorsutaztok két fejezet közt, vagyis feljön a töltőképernyő) minden láda és szekrény újra megtelik véletlenszerű tárgyakkal. Az első fejezet 2-es számú bunkerében például négy fémládát is találhattok, de kereshettek más helyeket is, ahol ide-oda ugrálással feltölthetitek a megcsappant készleteiteket.

Dead Island JátékképekDead Island JátékképekDead Island Játékképek

Fejlődés


Mivel mind a négy karakter más-más képességfával rendelkezik, ezért nehéz általános tanácsokat adni a fejlődéssel és a szintlépéskor kiosztandó képességpontokkal kapcsolatban. Számunkra az egyik legfontosabb a ládanyitogatást elősegítő pick-lock képesség megszerzése volt, aminek köszönhetően jobb fegyvereket találhattunk, és így hatékonyabban vehettük fel a harcot a zombik ellenében. Ha ezt megszereztétek, alaposan nézzetek szét a képességeitek között, hogy merre találjátok azokat, melyek segítségével lassabban romlanak le a fegyverek, vagy nő a kritikus sebzések esélye. E két tulajdonság rengeteget segít, főleg az utóbbi, ugyanis a moddolt fegyverekkel összehozott kritikus találat még a legkeményebb ellenfeleket is semlegesíti.