Az irányítás


Tomb Raider - LegendA legfontosabb billentyű az interakció [Interaction] gombja, a szövegben simán akciógombnak fogom hívni. Ha valahová ugrasz, és hősnőnk csak fél kézzel kapja el a rudat, peremet, bármit, megjelenik egy sárga körben lévő kéz, ilyenkor meg kell nyomni az akciógombot a korrigáláshoz, különben leesik a kedves. Egy csövön, kötélen, ha függőleges irányban akarsz haladni, azt e gomb nyomva tartása mellett tudod kivitelezni, ugyanis alapban az előre/hátra iránnyal a kötelet tudod belendíteni, ezt kicsit be kell majd gyakorolni. Gombok, egyebek manipulálására, ajtók kinyitására, tárgyak felvételére és rugdosására szintén az akciógomb szolgál. Ugyancsak ezt kell lenyomni, ha egy mozgatható objektum (láda, szikla) mögé vagy elé állsz, ekkor Lara megragadja azt, és az iránygombokkal lehet mozogni. Ez utóbbi megoldást szintén szokni kell, ugyanis megszűnt a korábbi rácshálós, „kötött pályás” mozgás, a leányzó szabadon mozog a térben, így néha idegőrlő beigazítani egy ládát irányba. Bármilyen függeszkedős haladás közben, akár vízszintesen, akár függőlegesen, az akciógomb pumpálásával fürgébb mozgásra készteteted őlédiségét, ez nemcsak időspórolás, de néha életmentő is.

Tomb Raider - LegendAz új kedvenc, az elektromágneses csáklya [Grapple]. Ha valahol valami nagyon csillog, az csáklyázható, ilyen lehet például egy szellőzőcsatorna rácsa, belelőve az eszközt, majd az akciógombbal megrántva kitépheted a helyéről. A másik fontos szerepe, hogy kötélként is felhasználható. Ilyenkor a magasban szintén a csillogó pontokat kell keresni (lámpa, gerenda, stb.), de a legtöbbször megjelenik egy speciális ikon is (PC-n kék körben kék pötty, a kör felső részén nyíllal), mely erre hívja fel a figyelmet. Ilyenkor semmi más dolgod nincs, mint elrugaszkodni a peremről, és vagy a csáklyavetés gombját, vagy az ugrásgombot megnyomva kilőnöd a huzalt. Ezután ez ugyanúgy használható, mint egy kötél, tehát lehet lengedezni, fel-le mászni, forogni. Én egyébként azt javaslom, szokd meg az ugrásos megoldást, mert ez a legegyszerűbb, tehát más dolgod nincs, mint elugrani, majd újra lenyomni az ugrás gombját.

A mozgásról. Lara alapban fürgén szedi a lábait, a „Sneak” gombbal lehet lopakodni, de ennek sok jelentősége nincs (az 1.2-es patch felrakásával kapsz egy külön séta [Walk] gombot is, de ez sem olyan lényeges). A guggolás [Crouch/Roll] billentyű fontosabb. Fő szerepei: sziklaperemen ezt lenyomva Lara lelógaszkodik a karimáról, újabb leütésre elengedi a peremet, ugyanígy tudsz bármilyen függeszkedésből földet érni. Guggolás pozícióban az iránygombokkal lehet bukfencezni is. Az ugrás gomb analóg, azaz minél hosszabban tartod lenyomva, annál nagyobb az ív (legalábbis konzolon).

Szóljunk az úszásról is. Ez ugyancsak tréningezendő dolog. A guggolás gombjával süllyedni, az ugráséval emelkedni tudsz, aztán amint elértél a megfelelő szintre, az iránygombokkal lehet „2D-ben” mozogni. Az akciógomb pumpálásával mind az emelkedés/süllyedést, mind a tempózást lehet gyorsítani, ami sokszor életmentő, hiszen víz alatt megjelenik egy vízszintes kék kijelző, az oxigénszintmérő, ha ez lenullázódik, Lara életereje csökken, végső esetben megfullad.

Tomb Raider - LegendVégül a harc, mely elég összetett móka. A klasszikus dupla pisztoly mellett csak egy másodlagos tűzszerszám lehet nálad, plusz 4 gránát. A fegyverek között a „Switch Weapon” gombbal tudsz váltani, a pisztoly szintén hagyományosan végtelen lőszerkészlettel bír, a másik eszközhöz viszont csak a megölt ellenségektől zsákmányolhatsz muníciót, mindössze egy-két helyen találsz majd fegyverraktárt, ahol lesz „ajándék” hadianyag. Lőszerszámot akár a tűzgombbal (bár ez rögtön lövést is jelent), akár a „Lock Targets” billentyűvel tudsz elővenni, és ez utóbbival eltenni. A „Lock Targets” fő szerepe persze a célbefogás, azaz a célkereszt a legközelebbi ellenségre tapad, és a lövések őt találják el. A célt az egérrel, konzolon az analóg karral tudod váltani (picit ezt is gyakorolni kell). Ha egy ellenség közelében vagy, az akciógombot lenyomva tudod megrúgni őt, ennél is jobb azonban, ha az ugrást nyomod le, ugyanis ez is egy rúgás, viszont hátraszaltóval, miközben Lara az úgynevezett „légitámadás” módba kerül, ami azt jelenti, hogy lelassul az idő, és a lövések pontosabbak, erősebbek lesznek. E kettőt kombinálni is lehet, tehát felugrással a koma felé repülsz, majd előtte megnyomod az akciógombot, ez egy fejrúgás. Sőt, ha az illető felé szállsz az ugrással, és felette ismét lenyomod az ugrást, ez szintén a lassításos mókát generálja. Van „becsúszó szerelés” is: a figura felé futva, és kellő távolságban a guggolás gombját megnyomva. Még egy trükk van: a csáklyával elkapva, és akciógombbal közel rántva az ellent, ez a fentiekkel együtt egy komplex kombórendszert alkot. Sajnos nincs újratöltő gomb, ha kifogy a skuló, Lara magától betáraz, ha nincs már a másodlagos eszközben lőszer, átvált a pisztolyra (bár a fegyverváltásnál történik tárazás). Van célzómód [Manual Aim], ami egy külsőnézetes, vállfölötti kameraállás, ilyenkor pontosabban lehet találni, bár ekkor hősnőnk nem mozoghat. A célkereszt színe jelzi egyébként a lőtávot, ha piros, biztos a találat, ha szürke, túl messze van ez ellenség, bár ilyenkor is lehet osztani, csak több lőszer kell a sikerhez. A másodlagos szerepbe én egyébként a gépfegyvereket ajánlom, főleg az Assault Rifle nevű jószágot; bár a puska nagyon erős, de csak közelre, és kevés muníciót fogsz találni hozzá. Végül említsük meg a gránáthajítást, ami egyszerűbb eset, minél hosszabban tartod lenyomva a gombját [Grenade], annál nagyobb lesz az ív. Ha pontosan akarsz operálni, itt is van trükk: nyomd le a gránátvetés gombját, majd a „Lock Target” gombot, és engedd el a csomagot, így Lara a legközelebbi ellen felé hajítja azt, és biztosabb a találat.

Nos, nagyjából ennyi, ha van még tudnivaló az irányításról, a végigjátszásban megemlítem.

1. Bolivia - Tiwanaku


Tomb Raider - LegendTomb Raider - LegendTomb Raider - Legend

Amint átértél a leszakadt sziklahídon, a kis tó innenső partján megtalálod az első bronzkincset (1/10). Átúszva és felkapaszkodva a peremre lökd le a sziklát (akciógomb, és tolás), majd nézz le jobbra, ott a következő bronzkincs (2/10) - nem kell lemenni érte, a csáklyával begyűjthető. Jön némi mászás, gyakorold az oldalra ugrást (mindig előbb az irányt nyomd le, aztán az ugrásgombot, így látod is, Lara merrefelé akar repülni!). Az első lengőkötélről kétfelé vezet az út: a kézenfekvő szembe, a vízesés mögé, ám balra is van egy üreg, ha ide ugrasz be, egy ezüstkincs a jutalom (5/1). A szabadban a párkányozás, az Indy-féle kőgolyó (jobbra a szikálhoz lapulhatsz), és a vízszintes rudas ugrálás tréningje után az első, könnyű ellenség.

Itt lesz az első puzzle: egy nagy, kidőlt fa (balra tőle egy bronzkincs (3/10)!). Mássz fel hátul a sziklaperemre, a sarok után újabb ugrással egy szinttel feljebb, majd a platóra. Ennek végében lökd le a követ, és ess utána - a fatörzs felemelkedett, a kiálló ágon továbbrepülhetsz. Az utat egy csillogó korong zárja le, lődd ki rá a csáklyát, majd az akciógombbal rántsd magad felé az akadályt.

Két őr, perem (gyorsítva - akciógomb pumpálása! - kell továbbmenned, mert leszakad), majd felfelé tovább. Újabb kötélről ugrás következik, a hármas vízesés baloldali vízfüggönye mögött találsz egy bronzkincset (4/10). Lengedezés, őr, szakadék. Jön az első csáklyás repülés: fuss neki a szakadéknak, a pereménél dobbants, majd a levegőben ismét nyomd meg az ugrás gombját, ekkor Lara automatikusan kilövi a csáklyát a függesztőpontba. Innentől kezdve ez a kötél is úgy viselkedik, mint a többi, tehát lehet rajta le-fel mászni, forgolódni, belendülni. A túlparton, amint a sarokhoz érsz, állj meg! Lara felnéz balra: ott egy bronzkincs (5/10), a csáklyával összeszedheted.

A helikopteres mozi után jön az első nagyobb akciórész. A lejtő tetején álló kőgolyókon megjelenik a veszély nemzetközi jele, a sárga háromszögben lévő felkiáltójel; minden ilyen helyet meglőve valami csudás dolog következik, a benzines hordó felrobban, a szikla leomlik és így tovább. Jelen esetben a golyók fognak lerobogni, és kivasalni a srácokat. Amint lecsúsztál a lejtőn, jobbra, szemben van egy kis beugró, itt egy bronzkincs (6/10). Továbbmenve, ha nem mész fel az emelkedőn, hanem jobbra átmászol az építményen, elöl, hátra, szintén picit jobbra van a következő bronzjutalom (7/10). Lengj át a kötélen (ezen már feljebb kell mászni, ne feledd: akció+iránygombok!). A másik oldalon vár a hadsereg nagyobb fele; tőlük zsákmányolhatsz támadókarabélyt [Assault Rifle], gyűjtsd be!

Tomb Raider - LegendA főlépcsőn, a 12. fok magasságában ugorj oldalra, balra, egy befalazott kis alkóvban ezüstkincs (2/5); a bejutáshoz lődd szét a téglákat. Miután beléptél a templomba, a lejtő alján újabb csáklyázós repülés, tehát dupla ugrás. A folyosó végében, amikor meglátod a láncokat, balra bemehetsz egy kis oldaljáraton, itt egy újabb bronzkincs (8/10). A középső láncon fel, hátraszaltó az első láncra, gyorsítva fel, és vissza az előbbire, aztán be az átjárón, ess le. Ugorj a tóba, lemerülve ússz előre és jobbra, koppanóig úszva kimászhatsz egy kis barlangba: bronzkincs (9/10), aztán vissza, a fénynél mássz ki. Az első összezáródó falon simán át lehet rohanni (menj neki futva, amint szétnyílik, átrohanhatsz), a másodikhoz már trükk kell: találsz egy ketrecet, told magad előtt, így átjuthatsz.

Újabb, komolyabb fejtörő: három kapcsoló, ezekre kell egy-egy ládát húzni, hogy kinyíljon a kapu. Amint beléptél, menj jobbra, a lánc mögött felmászhatsz egy kis alkóvba, itt az utolsó bronzkincs (10/10). Lent egy libikóka, egy láda támasztja ki, ezt húzd el, majd vissza, a már lebillent „nyelvre”. Mássz fel a szerkezet melletti sziklára, ennek végében egy magasabb kiszögellés, erről ugorj a mérleghintára, ha jól csinálod, a kalitka felrepül a platformra. Hátrébb találsz még egy ládát, de azt nem kell bántanod, ezzel tudsz időt spórolni. Most két megoldást írok le:

Aki Time Trial módban, időre fut, a felreptetett kockát, és az eleve fent lévő másikat húzza rá a (kapuval szemben állva) baloldali és középső kapcsolókra, majd álljon rá a jobboldalira. A kapu nyitva, ugord át a következő bekezdést!

Tomb Raider - LegendÁm itt szedhető össze a pálya egyetlen aranykincse is. Sajnos a mozi bekavar, ezért annak végén húzd le a középső kapcsolóról a ládát, állj a jobboldalira, hogy lemenjen a kapu, majd told vissza a középső ládát, és állj rá úgy a jobbra lévő kapcsolóra, hogy a jobboldali falnál lévő fogaskerekes szerkezetet lásd (ha kell, told fel a fényerőt!). Figyeld a fogaskereket: csak addig állj a kapcsolón, míg a kerék kettőt forog, ekkor azonnal ugorj le! Ha jól csináltad, a kapu csak félig lesz felhúzva (a kapun lévő majomdombormű szája egy vonalban van a mellette lévő bevágások közül a felsővel, és a kapu fel-le mozog, erőlködve - lásd a képen!). A kincset csak ebben az állásban tudod elérni!

Most mehetünk tovább; a kapuval szemben állva a baloldali láncon felmászhatsz, át egy peremre, felfelé, át a láncon, és ismét perem, csak lefelé esve (guggolás gomb!), majd még egy-két ugrás, és a kapunál vagy. Aki siet, kirohanhat, lásd a következő szakaszt. Aki nem, menjen előre, és a másik oldalon játssza el az iméntieket visszafelé, felszedhet egy ezüstkincset (3/5). Vissza a kapuhoz. Ha fent a második pontot követted, ennek oldalán felugorva elkapható a szikla, majd feljebb még egy, egy oldalugrással a kapun lévő szobor szájába kapaszkodhatsz, majd a kapu tetejére, és máris begyűjthető az aranykincs (1/1).

Fuss ki a kapun, jön az első időzített játék. A lényege: ez egy animáció, melyben néha megjelenik egy nyíl, a megfelelő iránygombot kell lenyomni (illetve konzolon az adott gombokat), és Lara átjut az akadályokon. Ebben az esetben a lefelé, majd a felfelé gombra kell lecsapnod (illetve a guggolás/ugrásra); aki figyel, észrevehet egy ezüstkincset is a mélyben, ezt hamarosan összeszedjük, innen nem érhető el.

A teremben peremekbe kapaszkodva, és egyre lejjebb potyogva tudsz lejutni. A lejtővel szembeni oldalon van egy világosabb kőtömb, amit megfoghatsz és betolhatsz, a barlangban megtalálod az előbb látott ezüstcuccot (4/5). Vissza a lejtőre. Az iménti lyuk felé fordulva ugorj a forgószerkezetre, amint elfordult, előre a következőre, még egyre, majd a fal peremére. Irány jobbra, át a szomszédos karimára. Aki gyűjtöget, innen ugorjon hátra a szerkezetre, az elfordulás után kipörögve felrepülhetsz egy alkóvba, az utolsó ezüstkincsért (5/5). Juss vissza az előbbi peremre, majd fel egyet, és fel a folyosóra.

A zárószakasz jön, a mozi után ne foglalkozz a helikopterrel, rohanj előre a hídon, két ugrás kell közben, amint a placcra érsz, a gépmadár elhúz, egy kisebb haderőt kell lenyomni, ha folyamatosan mozogsz és dolgozol, nem nehéz a feladat.

2. Peru - Return to Paraiso


Tomb Raider - LegendTomb Raider - LegendTomb Raider - Legend

A kaputól menj jobbra, aztán balra lesz egy alacsony melléképület, ennek tetejéről feljutsz a ház gerincére. A szemben lévő lámpaoszlop világítóteste ismerősen csillog: csáklyapont! Repülj át, a túlsó ház belső részén ess le, itt egy bronzkincs (1/8), kijutni a ládáról tudsz, ha az alacsony kerítés mellé tolod.

Találsz egy gyakorlóbábut, ha akarsz tréningezni, a kapu túlfelén élesben próbálhatod ki a dolgot a mozi után. A ládák, a teherautó mind felrobbantható, ügyesen hamar túl leszel a dolgon. Ha a kapuval szemben állsz, jobbra fent, a kétkerekű taliga feletti placcon meglátsz egy újabb bronzkincset (2/8), ezt csáklyával begyűjtheted a teherautó tetejéről, de körbeugrálva is. Van még egy bronzkincs (3/8), a másik oldalon, a zászlórúdnál lévő ház mögött. Ezen a rúdon mássz fel, a teraszon rúgd be az ajtót, odabent egy ezüstkincs (1/2). Ugorj át a másik házra, a szobában feltankolhatsz gránátból. A másik ajtón menj tovább, jön egy izmos csata, idefentről vadászd le, akit tudsz, aztán érdemes a háztetőkön ugrálni. Az egyik ház mögött (ahonnan kiléptél, elöl, jobbra) van egy bronzkincs (4/8). A játék akkor lép tovább, ha sikeresen elérted balra hátul a motorkerékpárt.

Tomb Raider - LegendJön az első motoros üldözés. A motor és utasa ugyanígy gyógyítható, mint eddig, és lesznek elszórva elsősegélycsomagok, taktikusan bánj ezzel. Amúgy mindig csak előre, ha ellenséget látsz, lőj, a célváltásra ennél a mókánál külön gomb van [Vehicles - Switch Targets]. Ha elérted a három teherautót, amint kipucolod a platóját, felhajthatsz rá, és mozi.

Rajongók örömkönnyen, múltidézés, Lara klasszikus öltözetben, high-tech cucc nincs, világítani a jó öreg jelzőgyertyával lehet, melyet a gránáthajító gombbal tudsz elszórni, a készlet végtelen. Le a lépcsőn, vetődés, lejtő, függeszkedés. Előbb balra menj, a kis mozi után vissza, és be balra. Csússz át a rács alatt. A halott lány közelében láda, told a csapda kapcsolójára, a jobb oldalon, erről felugorhatsz a lándzsára, innen a platformra, ennek jobb hátsó sarkában bronzkincs (5/8). Átlósan ugorj a szoborra, át a másik oldalra, és le. Sétálj a csapdán át az ijedt komához. A duma után a kőgolyót húzd le a kapcsolóról, majd rohanj vissza a túloldalra, és fel jobbra, a leomlott sarokról a kötélre, felmászva ugorj át a felső placcra, és le a túloldalra.

Újabb minijáték; a lényege, hogy amint tiéd az irányítás, told az előre irányt. Lara el fog jutni egy alacsony kőfalhoz, ezen át kell ugrani, majd tovább előre, míg a lány leesik egy lyukba. Itt hátul felmászhatsz egy kőgolyóhoz, ezt gurítsd le, ha nem a kapcsolóra érkezik, lent told rá, hogy fent kiugorjon egy lándzsa, majd vissza a platformra, ugorj át szembe, Amandával beszélni. Át a dárdán, kötélen. A platformon jobbra, a párkányon bronzkincs (6/8), majd előre, újabb rúdmászásra.

Ismét a jelenben. Rögtön a ládák mögött, balra egy bronzkincs (7/8), majd elöl, felmászva a platóra, egy leomlott építményben az utolsó bronzcucc (8/8). Ugorj a vízbe. Kemény menet jön, az akciógombot folyamatosan pumpáld a gyorsabb haladáshoz, lesz négy kürtő, ahol felúszhatsz levegőért. A nagyteremben lent, az egyik beugróban ezüstkincs (2/2), és négy kapcsoló, ezeket kell aktiválnod (a legjobb, ha az első meghúzása után csak az iránygombokkal - „két dimenzióban” - mozogsz, az akciógombot folyamatosan nyomkodva, így amint odaérsz egyhez, rögtön aktiválod is). Amint lement a víz, mássz át a lyukon.

Jön némi baloldali peremezés, hátraszaltó, és csáklyázás, majd még egy perememászás jobboldást, és újabb csáklya, aztán minijáték: fel, fel, jobbra.

A terem elején, balra van egy oszlop, a tetején kőgolyóval. Lődd ki a csáklyát, akcióval rántsd meg, lezuhan. A most leszedett, és az eleve lent lévő golyót gurítsd rá a két szélső mélyedésre, így az oldalsó szobrok széttárják a karjukat. A jobboldali karján lévő létrán mássz fel, ugorj középre, fel, fel, és vissza a létrára. Odafent lökd le a golyót, majd juss le, és gurítsd ezt a harmadik kapcsolóra. Beindul a szerkezet, mássz fel a középső szobor létráján, be a kis „szentélybe”.

A mozi után ugorj fel a szobor térdére, jobbra, és felfelé, majd át az eddig meg nem mászott szobor létrájára. Indulj visszafelé, jó sok ugrás és peremezés jön. Végül le kell potyognod három peremen, egy platóra, innen elérhetsz egy kötelet. Aki siet, ugorja át a következő szakaszt!

Tomb Raider - LegendAz aranykincshez a kötélről kapaszkodj feljebb, és balra, átlósan, a romos platform feletti perem felé lengj ki, az ép perem felett van még egy vékony kapaszkodó, ez a cél. Balra tovább, el fogsz jutni a sarok közelében egy alig látható lyukhoz, mássz be, itt találsz egy negyedik kőgolyót. Ezt gurítsd a lejtőhöz, és ennek tetejében engedd el, a lendület elég, hogy kitörje a falat, és leessen. Mássz ki utána, a platformról a jobboldali szoborra ugorhatsz, és innen lefelé ismerős az út. A golyót told a középső golyó mellé, így a kutya tovább emelkedik, és az aljában ott az aranykincs (1/1). Juss vissza az előző szakasz kötelére!

A kötélről a túloldali, épp platformra ugorj át, innen lekaphatod a zsoldosokat, aztán tovább előre, harc, kötélen fel, kilengés a boltív felé, mászás, létra, át a rács alatt, fel a baloldali sziklákon, újabb harc és kötél. Odafent lentről intézd el a maradék ellenséget.

3. Japan - Meeting wtih Takamoto


Tomb Raider - LegendTomb Raider - LegendTomb Raider - Legend

Menj a bárpulthoz, a mixert akcióval szólítsd meg, aztán jobbra, a folyosó végén be az ajtón. A mozi után harc, ügyesen. Ha csend van, mozi, a végén kapsz egy kulcsot, a baloldali folyosó végében lift, aktiváld.

Szemben egy felkiáltójeles hordó, lődd szét, az így szabaddá váló csövön mássz fel, ugorj-kússz felfelé. A tetőn csáklyázd meg az elhúzható világítóablakot, és akcióval nyiss utat. Mielőtt lemennél, felmehetsz egy magasabb tetőre, itt egy szétlőhető ládában bronzkincs (1/6). Mássz le a raktárba. Lent a lépcső alatt, valamint ezzel szemben, kartonládák mögött egy-egy faláda, benne egy bronzcucc (2/6) és egy ezüstkincs (1/4). Pattanj motorra, menj ki a tetőre. A csonka hídon kell átugratni, a kanyartól csutkára húzva a gázt (PC-n gond volt a kamerával, a legjobb, ha ilyenkor leszállsz, és Larával elfordítva a nézetet visszamászol).

Tomb Raider - LegendRepülés közben újabb minijáték: bal, fel, le a helyes sorrend. Az állványon, ha lemész az alsó részre, elöl találsz egy bronzkincset (3/6), majd mássz vissza. Rúd, ugrás, rohanás, ugrás, majd lődd meg a csillogó fémkarikát (kézi célzás módban a legjobb). A kötélen lendülj tovább. A végében ugorj a drótkötélre, átcsúszol a szomszéd házhoz.

Szemben egy csillogó platform, csáklyázd meg, akcióval húzd közel, majd lengesd be jól, és amint közelbe ér, ugorj rá. A túloldalon fent egy reflektor, ezt is csáklyázni kell dupla ugrással. Fékezz le, fordulj jobbra, és ugorj az állványra. Itt már két mozgó platform: csáklyával húzd magadhoz, belengetés, fel, amint a másikhoz ér, át arra. Ismét reflektor, csáklya, jobbra át, és fel a tetőteraszra.

Harc, vérebekkel, a díszlámpák meglőhetők, nagyot sebeznek, erre vigyázz! Be az épületbe akcióval. Ha lemész a lépcsőn, fadobozban bronzkincs (4/6). Menj fel a garádicson koppanóig, fent a kiszakad korlátnál a csövekre, át szembe a peremre, jobbra, hátraszaltó, újabb láda, benne egy ezüstkincs (2/4). Juss le a folyosóra, nyiss be az ajtón, harcolni.

Tomb Raider - LegendMássz fel a pódiumra, az egyik szekrényben (rúgással nyitható) ezüstkincs (3/4), lent az egyik üveges falú fülkében bronzkincs (5/6). Állj szembe a nagy kijelzővel, csáklyázd és rántsd meg a nagy T betűt, majd kézi célzással lődd el a két szélen lévő rögzítőszemet. Mássz fel rá, némi harc, lépj ki a szabadba.

Bonyolult gyakorlatsor vár rád. A fémrúdon mássz fel, majd hátraszaltóval kapd el a légkondicionáló szélét, a túlfelén ugorj a platformra. Szemben csillogó valami, csáklya, akció, ezzel egy új platni állt elő, pattanj rá, majd a következőre, fel a létrán. Ismét csáklya és megrántás, rúd, állvány, fel a rúdon, majd hátraszaltó, innen egy vékonyabb rúdon picit fel, át a kereszttartóra; a szerkezet átfordul, most vissza az előző függőleges rúdra, fel, és rá a platformra, itt viszont rohanva kell átugrani a következő, szingli platnira, mert ez a mechanizmus visszafordul. Újabb felfelé mászás a csatornán, de ezt az akciógomb pumpálásával, mert kiszakad a falból, mint a következő keresztrudak is, ezeken nyomd az előrét és az ugrást, hogy rögtön túljuss. Nyiss be, harc, a csillár lelőhető, a legjobb, ha felrohansz jobbra a galériára, itt pucolsz, majd a lentieket levadászod. Idefent faláda az utolsó bronzkinccsel (6/6), lent a vezérlőben, az egyik szekrényben ezüstkincs (4/4). Menj ki a nagyajtón.

Tomb Raider - LegendAz itteni vezérlőben nyomd le a „FIRE ALARM” felirat alatti gombot (a tűzoltókészülék mellett van), a permet láthatóvá teszi a lézercsapdát. A díszes golyót szedd le, és ennek fedezékében, ezt előregurgatva juss túl a folyosón. A következő teremben mozi és csata. Mássz fel a díszes szekrényre, fordulj a függő sárkányszobor felé, lődd bele a csáklyát és lendítsd meg, ez kitöri az ablakot. Menj fel, harc - spórolj a gépfegyverrel! Hátul az irodában Assault Rifle hegyek, gyűjtsd be a lőszert, szükség lesz rá. Van itt egy vörös díszes szekrényke, ráncigáld vissza az ablakhoz és lökd le, a roncsai között megtalálod az aranykincset (1/1).  Irány a lift.

Boss-csata! A legjobb, ha valamelyik szobor mögött, a tartórúdon felmászol a felső platformra, így csak Takamotóra kell figyelni, és könnyű az energiatámadást kivédeni, hiszen vagy bokamagasságban lő egyet (ugord át), vagy mellmagasságban (guggolj le), aztán ha nyugi van, kerülj lőtávolba, és lődd folyamatosan az öreget, jobbra fent látható az életereje. (Néha érdemes ellenkező irányba szaladva bekeríteni a komát.)

4. Ghana - Pursuing James Rutland


Tomb Raider - LegendTomb Raider - LegendTomb Raider - Legend

A tóba csukafejessel ugorj be (felugrás, majd rögtön guggolás). A víz aljában két bronzkincs (1/5, 2/5), az egyik a kis sziget bal oldalán, a másik a becsapódás közelében. A szigeten mássz fel a jobboldali sziklákon, ugorj a kötélre. Csússz le úgy, hogy amint belendülsz, Lara lábbal megrúgja a kőlapot, ami így lenyílik. A mozi után, ha visszaugrasz a vízbe, az előző sziget alatti alagútban ezüstkincs (1/4).

Menj be. A kis tutajt csáklyával húzd magadhoz, aztán lehet kötelezni. A csapdák egyelőre döglöttek. A második kapcsolójára lépve a szemben lévő ajtó kinyílik, de ez időzített, így gyorsan kell rohanni, ugrani és átcsúszni a dárdák, majd a kapu alatt.

A csarnokban a legjobb, ha gyorsan elrohansz a baloldalon, be az árokba, és ki a túlpartra, így a gépágyús platform alá érsz, és onnan védve vagy. Ha az itteni oszlop előtti hordót kilövöd, ez leselejtez néhány komát, aztán pucold ki a terepet, majd a jobboldalon, a lépcsőn feljuthatsz a felső szintre; a fordulóban bronzkincs (3/5). A gépfegyverrel lődd szét a baloldali keréknél lévő, innenső, ép oszlopot. A beindult vízkerék vízszintes rúdjára ugorj fel, fordulj át, erről a túlsó kötélre, majd a platformra kell felpattanni. A fémkocsit a csáklyával közel húzhatod, majd a túlsó platnin lévő oszlopcsonkba lőve a kötelet, átvonszolhatod Larát a túlfelére. Kötél, a kerék két felső rúdja, majd a túloldali létra a cél. Lesz még két lajtorja, közben a repedésekben kapaszkodás/oldalazás.

A jaguár leölése után ess le, a leomlott lépcsőn felkapaszkodva irány a túlsó platform a két függő hasábbal, a placcon találsz egy bronzkincset (4/5). A szikla külső felén felmászhatsz, majd innen ugorj a kőtömbre. Izgalmas: Lara súlyától ez lefelé indul, a másik fel; a túlsó végébe kell szaladnod, és akkor átugorni a szomszédos, emelkedő tömbre, amikor épp, hogy át tudsz jutni, hiszen amint hősnőnk rálép, ez kezd el süllyedni, ezért villámgyorsan át kell jutnod a túloldalra, a létrára. Mássz fel, végig a platformon, majd ugorj le a vízbe, és fel a tutajra. Szemben csillogó oszlop, csáklyázd meg, akció, a tutaj átsodródik a harmadik medencébe. Ha itt a vízbe ugrasz, és balra hátul kimászol, a romok között ezüstkincs (2/4) vár. Vissza a tutajra, itt is egy fénylő oszlop, vontasd oda magad, és ki a partra.

Újabb „mérlegtömbös” móka. Fel a létrán, erről hátraszaltóval rá a kődarabra, ennek végében a felemelkedő másikra, majd ki a platformra. Ez nagyon ki van centizve, tényleg csak akkor ugorj az emelkedő tömbre, ha már majdnem elment! Ha sikerült, az oszlop mögött megtalálod az utolsó bronzkincset (5/5). Csáklyázós repülés, majd egy hosszabb peremezés jön, az oszlop és a fal repedésein juss át a túloldalra.

Tomb Raider - LegendÁllj a kő nyomólapra, várd meg, míg átfordul a platform, ezután lépj le a kapcsolóról, és várd ki a nyugalmi helyzetet. Ekkor ugrálj át a túloldalra, és a kőtömböt húzd rá a kapcsolóra, majd juss vissza az előző oldalra. Most egy elég nehéz mutatvány jön. Állj rá a kapcsolóra ismét, ez nyitja szét a szobor karjait, ám ha lelépsz róla, azok ismét, lassan bezáródnak. Fordulj a szobor felé, és amikor a platform megállt, lépj le, majd amint úgy érzed, hogy az átforduló lapon Lara meg tud állni (erősen lejtős pozícióban), ugorj rá, majd át a szoborhoz. (Ha leesnél, nem kell körbemenned, az imént ledobott kőtömbről az oldalfal repedésein visszakapaszkodhatsz.) Az istenfigura mellén lévő csillogó követ kell meglőni a csáklyával, és megrántani, ha minden oké, és még nem záródott vissza a két bilincs, a karok lehullanak, a zsilip felemelkedik. Ha sikerül, mozi; ugorj a vízbe, majd a már ismert úton (a víz alatt tempózva) juss vissza a vízkerekes terembe. Ugorj fel a létra melletti vízkerék rúdjára, innen a kötélre, fel a felső platformra. Irány a csapda!

A késes szakaszon ügyes időzítéssel könnyen átjuthatsz. A vízszintes szeletelőnél kőtömb, ezt valamelyik oldalfal mentén told végig (tehát ne középen!), de az utolsó szakaszon, amikor kipattanna a penge a falból, állj meg, és felmászva a tömbre ugorj biztonságba. A lépcsőn felérve jobbra találsz egy újabb tömböt, betolva a falba, húzd ki, és ismételd meg a trükköt. Kegyetlen végjátszma jön! Lépcsőn fel és le - minijáték és kőgolyó közelg. Sajnos PC-n a közvetlen irányváltás miatt nehezebb a móka, mint a konzolok analóg karjával. Előbb jobbra át kell ugrani egy dárdát, majd balra átgurulni egy félmagas alatt, végül egy keskeny szakadékon átpattanni. Kemény.

Odakint a gyűjtögetők másszanak le balra a létrán az ezüstkincsért (3/4), majd vissza ide. Irány a rúd, erről a sziklarepedés, eggyel fel, peremezés balra, át a szomszéd oszlopra, eggyel feljebb, és hamar a rúdra hátra, aztán még egy rúd, és platform. Innen átugorhatsz egy kasra, amikor ez leért, egy platnira, és egy másik kocsira, majd ki a túloldalon. Átlósan a rúdra, innen a peremre, villámgyorsan kúszás oldalra, egy peremmel feljebb, erről a rúdra, hátra arc, újabb rúd, aztán ismét gyors peremelkapás, oldalazás és hátraszaltó. Lépj be a kapun.

Jön két csáklyás ugrás, majd egy híd, katonákkal. A fickók feletti kőtömböt lelőheted, ez kinyírja őket, de a hidat is, viszont efelett is van csáklyapont. Odabent jobbra rudak, ezekről irány az oszlop. Aki gyűjt, ugorjon balra, a vízköpő túloldalán lévő oszlopra, és le a kőkapuhoz, amit gránáttal tudsz berobbantani, odabent ezüstkincs (4/4). Vissza az első oszlopba, a repedésekben fel, majd hátraszaltó, és végig a rudakon.

Ismét kegyetlen. Rengeteg zsoldos, köztük gránátvetős is. Elméletileg vannak itt hordók, melyeket ha berugdosol a vízbe, lent felrobbannak - de ez elviszi a hidat is, és köteleken átugrálni, miközben gépfegyverrel tüzelnek rád... Inkább elő a fegyvert, és rohanj. Lődd le a két innenső katonát, szemben a következőt, a túloldalon a fehér trikóst és a zsoldost, majd rohanj át a hídon, miközben a fejénél lévő komát lövöd folyamatosan, aztán csak egy marad (közepes fokozaton). A bejáraton túl van a mentési pont, jaguárral ízesítve.

Itt két lépcsősor, középen ajtó. Ugorj a baloldalira, majd gyorsan a kötélre, mert kőgolyó jön (ezen az oldalon kettő is van!). A jobboldali lépcsőre ugorva ismét kőgolyó, legjobb, ha visszarepülsz a kötélre, majd ismét ki a garádicsra (itt csak egy van). Fent egy kapcsoló, szemben vele ajtó - ám ez a kőlap az alsó kaput is nyitja! Tehát várd meg, míg a szemben lévő kijárat teljesen kitárul, ekkor valamelyik lépcsőn rohanj le, ugorj le, és fuss be a lenti ajtón az aranykincsért (1/1). Vissza fel, ismét a kapcsolóra, majd fuss/gurulj át a lecsukódó bejáraton.

Bossharc! Ez elég húzós meccs. A helyzet: Rutland energiatámadással és gránátokkal operál, közelről pedig a nagyot sebző karddarabbal döfköd. Nem nehéz levinni az életerejét, ha kb. egyharmad lemegy, felugrik egy platformra, feltölteni azt. A négy platnit tartó kobra hasán, ha közelükbe mész, megjelenik a sárga jel; ekkor lelőheted a szürke fedőréteget, ez alatt egy vörös mázat, így előbukkan egy csillogó lap, ami a tartószeg; ha ezt kihúzod csáklyával, a platform leomlik. Természetesen az a cél, hogy mind a négy tartót leomlaszd, így a fickó nem tud majd tápolni. A harc elején más dolgod nincs, mint körberohangálni, és lebontani a kígyók vakolatát a fémig. Ezután pumpálj annyi ólmot Rutlandba, hogy fel kelljen másznia fedezékbe. Ekkor tedd el a fegyvert (a célzásgombbal), és hamar csáklyázz meg / ránts le annyi kobrát, amennyit bírsz, aztán foglalkozz ismét a sráccal, és amikor elvonul ápolni magát, bonts le a maradék platformot, aztán csipkézd ki a koma száját. A gránátokra nagyon kell figyelned, és arra is, hogy ha feléd rohan a csóka, ellenkező irányba rohanj el, magyarul többet kell lenned a levegőben, mint a talajon. Nem mondom, hogy egyszerű, de ha begyakorlod a bulit, menni fog.


Tomb Raider - LegendTomb Raider - LegendTomb Raider - Legend

###

5. Kazakhstan - Project Carbonek


Tomb Raider - LegendTomb Raider - LegendTomb Raider - Legend

Fuss előre, Larán siklóernyő van, amint Zip üvölt, hogy „Now!”, és megjelenik a nyíl, nyomd le a lefelé gombot a kinyitásához, és szerencsésen a tetőn landolhatsz. Itt rögtön foglald el a gépágyút, és terítsd meg a zsoldosokat. Ha csöndes a terep, jobbra az első barakk tetején láda, ebben bronzkincs (1/5). Eléréséhez mássz fel jobbra a magasabb tetőre, és a zászlórúd oldalkarján repülj át.

Ha földet érsz, jön még egy adag katona, fektesd el őket (vissza is mehetsz a gépágyúhoz). Odabent, a hátsó szobában még egy bronzkincs (2/5). A külső helyiségben mássz fel a létrán, a tetőről szedd le kézi célzással a másik épület tetején lévő őrt, majd a kinyitott ablakról ugorj át, vadássz. Két út is van lefelé, a kábel, vagy a palló, utóbbi jobb, a kisebb tetőről mindenkit kinyírhatsz. Van lenn egy kereszttel jelölt barakk (ez a gyengélkedő), mellette egy dróthálóval elkerített őrtorony. A kettő között, ennek oldalánál lődd szét a ládákat, feltárul egy átjáró a kerítésen, benn egy ládában ezüstkincs (1/3). Nyiss be a gyenguszra, amint tiéd a kód, vissza a placcra, újabb sor ellenség, van itt egy gépágyú, de egyszerűbb simán dolgozni.

Amint csend van, menj a főkapuhoz, nyisd ki (balra panel, akció). Robbanós hordók jönnek, az első sor után fuss be, menj oldalra, balra, és hamar vadászd le a katonát. Odabent a mozi után mássz ki a létrán, csússz le a kábelen, majd a következőn is, végig, visszajutsz az első, gépágyús tetőre. Irány az alagút, akit közben találsz, nyírd ki. Pattanj a motorra.

Tomb Raider - LegendÚjabb motoros etap, ugyanaz, mint Bolíviában. Vadászat, aztán egy ügyességi rész (sajnos a kötött kamera miatt - legalábbis PC-n - elég szivatós), majd ugyanez ismételve. A végén két flikk-flakkal feljutsz a vonatra. Minijáték: le, jobb, bal, és tiéd a pálya.

A platformról nézz fel, a daru csillog, csáklyával húzd magad felé, így ráugorhatsz a kötélre, innen a szerkezetre, majd a létrán felhágva a fémtáblára, balra ki a két vízszintes rúdon át a túloldalon lévő társára. Ugorj le, az itteni darutól balra, egy ládában bronzkincs (3/5). Mássz vissza, az előbbi trükkel húzd magadhoz a gémet, és lendülj át a tűz felett. A platformról kézi célzásban lődd ki a ventilátort, ugorj át a falra, és a peremeken felugrálva mássz be a szellőzőbe. A lejtő aljában hosszú ugrással juss át a leszakadt kábelen, majd csússz/gurulj át a következőn. A halott tudós mellett akciózz a csillogó papírlapon. Balra, rúd, kötél, lecsúszás, a végén jól időzített ugrással. Lődd ki a ventilátort, gurulj, aztán még egy pörgő kilövése, ugrás, mászás, ugrás. Az utolsó lejtő végéből egyből egy rúdra kell ugranod, majd erről ugrás és még egy, hogy kilődd a csáklyát. Ha megvan, ereszkedj le a csatorna aljába, itt egy bronzkincs (4/5). Találsz itt egy dobogót, erről kilőheted a csáklyát, majd megfordulva és felmászva átlendülhetsz a túloldalra. Lejtő jön, miközben csúszol, lődd szét a ventilátort.

Ahol leestél, rögtön balra, a sárga csöveknél találsz egy alacsony szerkezetet, erről felugorhatsz egy szellőződobozra, majd egy platformra, át egy másikra, innen egy kötélre, ezzel megvan az üzemanyagbetáp. Menj a generátorhoz, a csáklyával rántsd meg az elején csillogó szerkezeti elemet, és máris van áram. Mielőtt kimennél: a leesési pont másik felén van egy szellőződoboz, erre felugorhatsz, majd a felette lévőre is, végig a peremen kijutsz egy platnira, a szemben lévő kutrica ajtaját csáklyával kinyithatod, beugorhatsz, ládában ezüstkincs (2/3). Menj ki az ajtón.

Ugorj jobbra a platnira, rúd, platform, kötél, platform, majd még egy. A feltöltött rúdnál várd meg, míg az áram épp, hogy elhagyja Lara oldalát, ugorj fel, akciópumpával kússz át a cső végébe, hátraszaltóval a szellőződobozra, és a platformra. Az előbbi móka jön, csak hosszabb csövön, a végén menj ki az ajtón.

Csússz le a leszakadt híd roncsán, odalent pár katona, és balra hátul az utolsó bronzkincs (5/5). Kússz fel a csövön, az ívkisülésre figyelve, hátraszaltóval a platformra, két rúd, kötéllel a következő függőleges csőre, majd hátraszaltókkal a két másikon, itt már oda kell figyelni erősen az időzítésre. Van itt egy hulla, felszedhető dokumentummal, és oldalt egy ketrec, hordóval, amit szétlőhetsz, odabent egy ezüstkincs (3/3). Menj ki a hátsó ajtón.

Tomb Raider - LegendA folyosón ismét platform, rúd, be a következő terembe. Harc. Jobbra hátul a sínen lévő cucc a mag, húzd a leszakadt létrához, a tetejéről felugorhatsz erre, majd repülés, platform, át a gömb keretére, körbe, hátraszaltóval a rúdra, majd a platformra és létrára, a következő platniról lődd ki a hordót, hogy utat nyiss, végül a kötéllel lengj be a vezérlőbe. Hulla, doksi, nagy kar, akcióval húzd meg. A hátsó ajtón kilépve, a létra maradékán hamar lejutsz.

A magot ki kell húznod az ajtóig a csáklyával. A kanyarnál fogj egyet rajta, megrántva átjuttatod a cuccot, aztán el a következő kurflihoz, végül rántsd az ajtóhoz, és menj utána. A platformon juss át a gázon. Izgalom! A „lengődugók” áram alatt vannak. A teendő: a csáklyával jól belendíteni őket, majd amikor valamelyik holtponton vannak, elrohanni előre. A sarkon túl már egyszerre mindkét dugót meg kell rántani, és ki kell számolni az ütemet. A legcikibb, hogy a végén oda kell menni az ajtóhoz, hogy az kinyíljon, és kiengedje a csomagot. Amint visszértél, a csáklyával oldalról húzd félre a lemezt az útból, és áram alá kerül a szerkezet. Fuss át jó ütemben a csapkodó ajtón, bent vedd fel a hulla mellől a doksit, és ki a másik nyílászárón.

Katonák érkeznek, ülj be a Tesla-ágyúba (akció)! A célzás gombbal a csőhöz tudsz rántani fémtárgyakat, majd a lövéssel ellökni (körben a kis dobozok a falon jó lövedékek, de átlőheted az ágyú körül lévő hordókat is, a maradékot hagyományos úton intézd el, gépfegyverrel levadászhatóak). A lényeg: a középen lévő lengőplatform felső csatlakozópontját kell megfognod, és az ágyú fordításával elhúznod az egészet a leszakadt hídhoz, majd elengedni a lövéssel. Aki siet irány a túloldal, ki az ajtón, és ugrás a következő utáni bekezdésre!

Tomb Raider - LegendAz aranykincshez melózni kell. Ha a távcsővel megnézed a sínt, amin a lengőplatformot vonszolnod kell, a jobboldali nyugvóponton túl van egy felfelé vezető S-ív. Azt kell elérned, hogy a súly felugorjon ide, és teljesen koppanóig fel tudd húzni a kast. A legjobb mód, amit találtam: húzd el a fentiek szerint jobbra a platnit, majd amint megnyugszik, lőj bele az ágyúval az aljába 4-5 adagot, hogy belendüljön, majd hamar a felső csatlakozópontba is tüzelj 6-7 izmosat. Ha sikerül fellendíteni, és ott is marad, a nehezén túl vagy. Most fordulj jobbra. Van egy vöröslő, rácsos-csöves rész. Ide kell húznod egy fémládát. Ha megvan, ennek tetejére is kell egy, a legjobb a jobbra lévő pódiumon lévő (az ágyúval építgethetsz). Ezután a felül lévő négy kis kockaelemet kell kitépned a falból, majd felmászni a két nagyládára (akár úgy, hogy a felsőt picit eltolod, akár az egyik kiskockáról, vagy egy harmadik nagyot odahúzva, mint lépcső). Ugorj fel kettőt a felső peremre, oldalazz balra, ess le a platformra, innen ugorj a lengőplatformra, majd a jobboldali placcra. Jobbra fordulj, tehát vissza a fal felé, ahonnan jöttél: itt egy rúd, és annak túlfelén az aranykincs (1/1). Ugorj be érte, majd visszafelé ugyanígy, a lengőkasról átugorhatsz a túloldali függőfolyosóra, és kiléphetsz az ajtón.

A folyosón az oldalsó gömböket és a csáklyát használva kell áthúzkodnod magad, lesznek szétlőhető csövek, mint akadály, plusz némi elektromosság is, itt is jókor kell ugranod. Sétálj be az ajtón.

Bosscsata! Az első feladat négy kezelőpanel aktiválása, a külső íven vannak, kivilágítva. Folyamatosan ugrálj, hogy a démon ne találjon el. Ha megvan mind a négy, leereszkedik a gömb középen. Rohanj az ágyúhoz, ülj be. Szemben veled négy nagy gömb, ezeket kell belelökni az ívbe úgy, hogy létrejöjjön egy teljes koszorú (azaz gyorsan kell dolgoznod, hogy mind a négy belengjen). Ha zárt az „áramkör”, hagyd ott a fegyvert, és csáklyával a középső gömbből leránthatod a kincset. Persze közben a dög kóstolgat; a lényeg, hogy ne engedd Lara mögé, lövöldözz rá; ha sikerül a külső íveknél a célzással megfognod, és belerántani két külső gömb közötti ívbe, 90%-ra lemegy az életereje, és van egy kis időd a fő feladatra koncentrálni, míg összeszedi magát. Kell egy pár menet, míg begyakorlod a bulit, aztán már nem lesz nehéz.

6. England - King Arthur's Tomb?


Tomb Raider - LegendTomb Raider - LegendTomb Raider - Legend

A bolt bejárata feletti szellőzőrácsot rántsd ki a csáklyával, bentről húzd ki a ládát, erről fel a csatornába, és be. A ládában bronzkincs (1/9), és újabb kitéphető szellőző. Kint a hátsó párkányra ugorj, innen fel a peremre, a túloldalon le, kapcsold be az áramot. Csatornán fel, perem párkány, másik, majd a harmadik, és ugorj az ajtóhoz, menj ki.

Balra hátul kard sziklában, húzd meg, irány befelé. Jobbra, majd balra, a kisablakon bejuthatsz egy bronzkincshez (2/9), mássz vissza. Ugorj az első zászlórúdra, majd a másodikra, és amint befordul a házfalhoz, egy hátraszaltóval a harmadikra. Erről a csapóhídra, hamar vissza az előző rúdra, hátra arc, lendülettel be, mielőtt a híd bezárul. Bent lődd meg a csónaktartó szemet, a lebillent ladikon ugorj át. Jobbra bemászhatsz egy helyiségbe, bronzkincsért (3/9). Ismét kardot húzz. A csörlőt neked kell aktiválnod; hátrálj el a leszakadt részhez, innen lődd meg a szerkezetet a csáklyával, húzd teljesen magadhoz akcióval a súlyt, majd elengedve fuss/gurulj át a másik helyiségbe.

Jobbra fent egy szellőző, tépd le. Van itt egy kis targonca, akcióval vedd birtokba, a villán lévő dobozt vidd a szellőző alá, hátrálj ki. Vissza a ládákhoz, a jobboldalit tudod legkönnyebben a villára tűzni, majd a tűzgombbal megemelni picit (a gránátvető gomb a süllyesztés), aztán annyira, hogy fel tudd tenni a szellőző alatti másikra, kicsit eltolva, hogy az alsóra felkapaszkodhass (a targoncát ne is húzd ki a felső alól). Így bejutsz egy irodába, ezüstkincshez (1/5).

Told félre a ládákat, és zúgj le a géppel az alsó szentélybe. A duma után a villással rombold szét a szarkofágot, ebben ezüstkincs (2/5). Balról told félre a két ládát, és törj be a géppel a falon. Ne is állj meg, a csapdákat szedd vele csokorba, majd a villát beakasztva a kapu rácsai közé emeld meg azt, aztán tovább előre, át a csapdán és a falon. Amint megjelenik a nyíl, told a felfelét.

A szakadék felett előbb finoman jobbra fordulj, itt egy bronzkincs (4/9), a csáklyával begyűjthető. Balra menj, a lépcső tetejéről szemből még egy bronzkincs (5/9) összeszedhető a csáklyával. Le a lépcsőn, kapd el a bemélyedést, majd a párkányon akciósan, le a garádicsra, át a másikra, és a rúdra. Innen a szemben lévő alkóvba, a szomszédos párkányra, gyorsan, ennek végén bemászhatsz, és elmehetsz a bronzkincsért (6/9). Lépcső, kötél, lépcső és mélyedés, lent vagy.

Tomb Raider - LegendMenj fel a lépcsőn, át a tűz fölött. A parázs túloldaláról rántsd át a ketrecet az első lapra. Amikor a középső rostély csendes, ugorj rá, majd át a túlpartra. Húzd át a ládát, és ismételd meg az előzőt. Vontasd át ismét a ládát, mássz át a kapun, és balra a karral nyisd ezt fel, bevonszolva a ketrecet. A baloldali terem felé indulj, magad előtt tolva a kockát, amint a késeket megakasztja, hagyd ott, menj be, ezüstkincs (3/5). Vissza a kapuhoz, húzd ki a ládát, és most át a jobboldalra. A késeket egyik oldalon akaszd meg, így az oldalhelyiségből a blokkoló ketrec mellett kihúzhatod a társát. Most a kapuval szembeni késeket stoppold le, vidd át az egyik ládát, majd a másikat. Jöhet a tűz felőli oldal, blokkolás, áthúzás, kihúzás, majd told rá az egyik ládát a tűzre, aztán a másikat nyomd ehhez, rátolva azt is a lángokra, így két láda lesz egymás után, és ez már elég, hogy biztonságban átérj a túloldalra. Itt egy kar; húzd meg, majd hamar fuss ki a kapu alatt.

Balra menj, be a vízbe, majd ki. A középső csillárfélét belengetve a túloldalon lévő bronzkincs (7/9) rácsát kitörheted, és a csáklyával felszedheted a cuccot. Ugyanezt kell eljátszanod a víz feletti csillárral is: lenget, elenged, ez kiszabadít egy koporsót, amit kiránthatsz a vízre. Várd meg, míg parthoz lebeg, ugorj rá. Balra egy fáklyatartó, csáklya, akció, majd jobbra elöl a következő, végül szemben, a kapcsolólap túlfelén egy harmadik, vonszold ki a koporsót a partra, aztán már ezt csáklyázva felráncigálhatod a kapcsolóra.

Ugorj a vízbe; sodrással szembe fordulj, jobbra egy átjáró, odabent bronzkincs (8/9), balra egy kar, húzd meg, majd tempózva át a következő csatornába, miközben felmászol a koporsóra. A folyosó jobboldalán, középen van egy átjáró, itt kell kiugranod (találsz kétoldalt egy-egy fáklyatartót, ezekkel pozícionálhatod a tutajodat, ha elúsznál). Odabent mellékág, kétszer bal, újabb kar, áthozhatod a koporsót. A fáklyák segítségével vonszold vissza a főcsatornába a tutajt, rögtön be is ugorhatsz az ezüstkincsért (4/5). A lényeg persze nem ez; utazz vissza oda, ahol beengedted a ládát, és rögtön meglátod, hol kell átugranod a következő szakaszba.

Tomb Raider - LegendÚssz ki a partra. A főépülettel szemben állva a baloldali lámpavasat csáklyázd meg, és fordítsd el úgy, hogy balra mutasson (balra menve, és ott az akciót lenyomva), a jobboldalit pedig úgy, hogy a tó felé bökjön. Mássz fel a baloldali tömbön, ugorj a rúdra, innen a lejtőre, és jó ütemben kapd el a kifordított rudat. Ez visszafordul; lendülj neki, és ugrás, majd még egy, így megcsáklyázod a felső vasat, és átugorhatsz a másik vízszintes rúdra. Ez is elfordul, ugorj a peremre, mássz fel, majd ugorj-kússz jobbra, fel a láncon. Odafent előbb balra menj, hátul ezüstkincs (5/5), aztán a kötélen ereszkedj le.

Bedwyr kettétört szarkofágját húzd a függősúly melletti oszlop elé. Állj Arthur elé, szemben a csillárral, ezt csáklyázd meg, húzd magad felé, majd engedd el, hogy jó nagy lendülettel lengjen a harang és a múmia között. Gyorsan mássz fel a síremlékdarabra, innen az oszlopra, ugorj a súly kötelére. Ez felemeli a harangot, amit a lengő csillár megüt, és széttörik a király védőburka. Kell egy kis gyakorlás, de menni fog. A mozi után sétálj ki.

Tomb Raider - LegendBoss, a legkeményebb! A lényeg: van négy harang alakú szobor, mindegyiken egy-egy csörlő. A teendőd: miközben elkerülöd a szörny támadásait, elkezded lőni a harangokat, a siker látható és hallható. Ezt addig ismétled, amíg a szörny elfordul Larától, és bámulni kezdi a hangforrást. Ekkor hamar el kell tenned a fegyvert, csáklyával meglőni a csörlőt, és akcióval megrántani. Ha időben tetted mindezt, a lezúduló kas fejbe vágja a dögöt, és elviszi negyed életerejét, a koma ezután lerombolja az építményt. Ezt mind a négy objektummal el kell játszanod, hogy kifeküdjön a szörny.

Ha sikerült, a dög nyaka, mint híd kínálja magát. Ugorj a vízbe, balra elöl kimászhatsz, át a "nyakhídon", ugorj fel. Jön egy csáklyás, egy rudas, majd egy sima repülés, ezután minijáték, fel, bal, jobb kombináció. Ha túlélted, lődd meg a másik kapu kötélszemét, az oldalsó pajzsdíszre, majd a kapu tetejére ugorj, innen a kötélre, és a túloldalra. Közben leugorhatsz a bronzkincsért (9/9) is, visszajutás, mint előbb. A felső platformon húzd meg a kart, csússz le.

Ismerős a terep, most már tele zsoldosokkal. A kart ne bántsd, legalább tűz ne legyen. Menj be a középső terembe, ölj. A sietősek hagyják ki a következő szakaszt!

A gyűjtögetőknek: idebent van két platform. Balra, a leszakadt közepűhöz húzd át az egyik ládát, a szélén felkapaszkodhatsz, jobbra egy római egyes számmal jelölt kőlap, told be ütközésig. Le, húzd át a dobozt a másik oldalra, idefent balra egy római kettes, ezt is told be. Ezzel előkészíted az aranykincs elérését.

Menj ki, és rángass ki két ládát, ezek segítségével könnyen átjutsz az akadályokon (a másodikkal told előre az elsőt, erről ugorj le, húzd át óvatosan az elől lévőt a másik parázssorra). Amint visszaértél a központi terembe, felmászhatsz a liftre, és a gombon akciózva fellibeghetsz. A gyűjtők előbb tolják be az itt lévő, római 3-mal jelölt falat, így feltárul jobbra egy titkos ajtó, odabent az aranykincs (1/1).

Fent jobbra egy koporsó csillog, megcsáklyázva belendítheted az elevátort, és kiugorhatsz a lépcsőre. Tempósan haladj visszafelé.

7. Nepal - The Ghalali Key