Először is annyit, hogy eddig azért nem volt gyakori a blogom frissítése, mert diplomát csináltam. Mostantól meg azért nem lesz az, mert próbálok értelmes dolgokat csinálni: érvényesülni ebben a kínkeserves filmvilágban és mellette csinálni valami értelmes dolgot is, aminek köze nincs a bölcsészethez. A bölcsészet egy szar, kész, ne is foglalkozzunk többet vele.

A munkám viszont nem szar, az értékes, mivel időt, energiát, lelket öltem bele. Nem véletlenül lett kitüntetéses a diplomám. Ezt nem zselésítésként írom, hanem azért, mert blogolok, és tény. A emet ettől még kitörölhetem vele, hacsak fel nem vesznek a doktorira.

De ez nem lényeg. A lényeg, hogy a Far Cry 3-mal játszok már egy ideje, ha van időm. És ugye Vaas egy kiváló figura, még akkor is, ha ő szivat a legjobban minket. Őrült, baromállat karakter, már számtalanszor írtam, kihez tudnám hasonlítani (Dennis Hopper - mind az Apokalipszis most-ban, mind a Kék bársonyban nyújtott alakítását Vaas idézi). Kicsit mondjuk túljátszottnak érzem néha, de nem baj, ez szerintem kell is, mert nem lenne ilyen markáns, ha csak egy visszafogott kis őrült lenne. Pont ez a Jokerszerű, vagy még nála is dilisebb gesztusokkal beszélő veszélyes barom kell ebbe a játékba. Mástól talán el sem hinném, hogy csak úgy viccből, szenvtelenül lepuffant valakit.



Vagy mégis? Ugyebár az IGN csinált nyomozott egy kicsit, és kiderítették, hogy Vaas egy folyamat eredménye, de koránt sem ő volt az első elképzelése az alkotóknak. Volt egy Pyro nevezetű, erősen piromán egyén is, aki már Vaasra hasonlított, csak éppen az arca össze volt égve, és egy molotovot tartott a kezében. Őt is simán el tudtam volna képzelni erre a szerepre, viszont inkább Afrika kopár és száraz vidékére illene, mintsem egy ilyen trópusi helyszínre. Ahol persze ugyanúgy ég a zöld növényzet, mint Afrikában a kórók, de semmi baj. Ez csak játék. Ám a sótlan Sakálnál ő biztosan jobb lett volna.



A másik pedig egy igazi atomállatnak néz ki. Állítólag Bullnak hívták. És megfelelően brutális kinézete van. Egyik szemére vak, arca csupa heg, orrában pedig karika, akár egy bikának - mint azt neve is mutatja. Elsőre kicsit furának tűnt. Akkor még nagy volt a rajongásom Vaas iránt, és mivel újdonságnak hatott ez a kiválóan kidolgozott karakter, így Bull nem is fogott meg annyira. Végülis egy teljesen átlagos rosszfiúnak tűnt.

Azonban a napokban ismét belebuzdultam a játékba, és nézegettem pár hírt, értékelést róla, hogy lássam ajnározni ezt a gyönyörűséget. Mert amúgy a játékról is írhatnék egy külön postot, annyira tetszik, annyira eltalált lett. De ezt majd később. A lényeg, hogy ráakadtam az IGN-es hírekre, és ismét végignéztem Vaas elődeit.



Tudni kell, hogy a nagyszerű The Shieldet is mostanában nézem. Újra, hogy pontosabb legyek (itthon az RTL Klub adta - persze csütörtök esténként 11-től, 18-as karikával, elöleltmagyar szinkronnal). Na, ennek van egy olyan része, azt hiszem, a 11-es, amiben összefoglalják az addig történteket az elején. S ez a summa azzal ér véget, hogy Vic, a főhős pofán vág egy kurvát, akit pártfogol, hogy kirángassa a szarból, amibe került (lelőtte egyik kliensét, aki erőszakoskodott vele) - utána pedig vágás, és egy striptease bárba kerülünk, ami alatt egy nagyon cool zene megy. Zack Tempest - The Shield Anthem néven van fent a YouTube-on.

Na, erre a zenére elképzeltem egy montázst, ahogy ez a Bull, egy brutális vadbarom komoly pofával torkokat vág el, majd vágás, és bulizik, folyik a pia, rengeteg bennszülött nővel szórakozik, utána meg egy ketrecharcban verekszik (a szintén ütős Warrior c. filmet is mostanában láttam). Ezután ki is találtam egy sztorit hozzá. Amolyan gengszterfilmeset, melyben ennek a Bullnak a "karriertörténetét" követnénk végig. Amolyan Tony Montanás történet lenne, csak itt a kolumbiai drogbáró helyett Bullnak mondjuk az amerikai különleges alakulatokkal gyűlne meg a baja.
Tehát engem nem egy nyálas szar ficsúr érdekelne, hanem ennek a szerintem kinézete alapján rendkívül brutális fickónak a lelki világa, a története, a háttere. Mindig is érdekesebbek az ilyenek, nem? Akikben van vívódás, akik nem jók, hanem rosszak, de van bennük potenciál. Mert azt elárulhatom, hogy az ötletem szerint egyáltalán nem egy vérfehércsokisátánfattyút mutatnék be, lenne benne árnyalat.



Ezen persze csak tűnődtem, meg eljátszadoztam a gondolattal, miközben az említett zenét folyamatosan játszattam le a médialejátszómban. (Eddig a last.fm szerint vagy 72x hallgattam meg csupán. :'D) Össze is dobtam tehát egy jelenetét, ami szerintem jól megragadja az elképzelésemet Bullról. Álljon is itt ez a szösszenet, ami tényleg csak nyúlfarknyi, inkább egy futó impresszió csupán (mindössze 1,5 oldal Wordben).

***


A Bika


Trópusi tengerpart. Hullámok tolakodnak a szárazföld kagylómaradványokkal kevert homoktalajára. Sűrű pálmaerdő fedi el a belterületeket. A távolban öböl töri meg a partszakaszt, s egy település látszódik, ahonnan füst száll fel. Odaát motorcsónakkal indulnak halászatra: hálókat hoznak ki a kis bodegából. Itt viszont csendélet. A durva homokban 5 ember térdel. Turistának látszanak. Nők és férfiak is vannak köztük. Rikító, nyaraláshoz illő ruhákat viselnek. Kezük-lábuk összekötve, moccanni sem bírnak. Ijedten tekingetnek egymásra. Előttük jó pár fegyveres fickó áll. Leginkább kalózoknak néznek ki. Mind rosszarcú, füstös képű alak, valamennyien vörös fejpántot viselnek. Kifejezéstelen, vagy inkább morcos ábrázattal lesnek foglyaikra.

-Figyeljen… - szánja rá magát az egyik férfi túsz a beszédre- Figyeljenek! Mi nem akartunk semmi rosszat. Csak gondoltuk, csapunk egy jó bulit a hétvégén. Sütögetés, berúgás, tábortűz a parton, ilyenek. –próbálkozik némi kétségbeesettséggel, de annál nagyobb elhatározottsággal.

A kalóz, akinek a szónoklatát intézte, vállat von, de nem szól semmit. A középkorú, szemüveges, barna, rövid hajú, hawaii inges, glottgatyás, papucsos fickó erre csak bosszús hallgatással válaszol. Szúrós szemmel tekint végig fogvatartóin. Majd a mellette levő szőke, göndör hajú fiatal lányhoz fordul, akinek sminkjét már feláztatták a könnyek.

-Ne pánikolj, bízz bennem, semmi nem lesz, elhúzunk innen hamarosan! – mondja némi mosolyt erőltetve magára.

Ám arcán puskatus csattan, és álla kissé balra csúszik. Vért köp, a homokba fordul, majd megfullad, köpköd. Nem tud felkelni. Az egyik martalóc rántja fel durván, akitől a taslit kapta.

-Nem akarok meghalni! NEM AKAROK MEGHALNI! – esik pánikba az egyik fiatal, tüskésre zselézett hajú fiú.

Oda is lép hozzá egy másik puskás, és annak rendje és módja szerint fejbe csapja. Hátravágódik és eszméletét is elveszti. Komikus látvány, mert az összekötözött kéz és láb miatt teste groteszk módon meghajlik, mintha egy darab rongyot dobtak volna rá valamilyen korlátra.

Közben egy másik nő próbál szipogva hatni a marcona figurákra.

-Kérem, ne bántsanak minket, egyszerű civilek vagyunk, senkinek nem akarunk semmi rosszat!

A vele szemközti puskás megy oda hozzá, és hosszú barna hajába kapaszkodva húzza hátra a nő fejét. Megnézi magának a kívánatos harmincas, bikinit viselő lányt, majd végignyalja köldökétől a mellén át az arcáig. Társai összevihognak. A nő undorkodik, de nem tud mást tenni, mint tűrni.

Hirtelen rend lesz. A katonák kuncogása elcsendesedik, és haptákba vágják magukat. Az ipse elengedi a nőt, és hátranéz. Azonnal eláll az útból. Egy böszöm nagy, izmos férfi közeledik. Körülbelül két méter magas lehet, mindenkire le kellene tekintenie. De nem teszi, fejét feltartja, melyet testéhez hasonlóan számos vágás, heg borít. Bal szemére vak. Sűrű pofaszakállt visel, orrában karika. Felsőteste csupasz, vállain tetoválások. Drappszínű nadrágot hord és katonacsizma lábain. Koszos bordó vászonnal becsavart kezeit felemeli, ökleit roppantja.

Elhalad a túsznőt végignyaló, megszeppent katona mellett, majd hirtelen akkorát leölelneki fordulatból, hogy az vastagon a homokba mélyedve terül el. A vezér –mert lássuk be, csak az lehet- fölényes tekintettel folytatja útját, mintha mi sem történt volna. A többi fegyveres sem mer kiütött kollégájára pillantani, a hústornot követik fejükkel. A barna hajú nő félelemmel vegyes tisztelettel bámulja a fickót. Arcán némi mosoly. Mikor megáll tisztes távolságban a túszok előtt –épp annyira, hogy azoknak meg kelljen emelniük fejüket, ha rá akarnak nézni-, a szemüveges férfi ismét megpróbálkozik a meggyőzéssel.

-Gondolom maga a vezetőjük. Láthatja, hogy itt egy csúnya félreértésről van szó, mi senkik vagyunk, mi nem akarunk ártani sem magának, sem másnak. Csak egy kis hétvégi buli…

De már nem tudja befejezni mondatát, mert a vezér gyors mozdulattal előrántja övén függő kését –mi több, bárdját- hüvelyéből, megragadja a fickó fejét és egy suhintással levágja. Vörös lé sprickol ki ütőereiből. Épp a mellette térdelőkre. Sikoltás. A test lassan elernyed, lerogy. Az utolsó meglepettségtől eltorzult fejet a vezér a tengerbe hajítja. Érzelemmentes, fölényes pofával pásztázza végig a turistákat. Majd egyszer csak mindegyik kötelét eloldja tőrével. Arcukon meglepettség. A fiatal fiú szólni próbálna, de végül meggondolja magát. A vezér ránéz egy pillanatra, ám nem tesz semmit. A túszok közben felkelnének, azonban a behemót hatalmas tenyerét lefelé fordítva mutatja, hogy maradjanak. Teketória nélkül visszatérdelnek a forró homokba.

-Nohát. –szólal meg némi hallgatás után a vezér halálosan nyugodt hangon- Gondolom, azt akarta kinyögni mindannyiótok, hogy köztetek egy kiöleltrohamosztagos faszfej sincs, aki az életemre törne. Ennek örülök, mint látjátok –fejével a fejetlen testre biccent. Kését törli. – De én mégis úgy gondolom, hogy nincs olyan hülye barom, aki ide jönne szórakozni, erre a szigetre.
-De mi valóban… - szipogja a szőke
-Azt akarod mondani, hogy tévedek? – fordul hozzá hűvösen a vezér.

A nő nem mer felelni. A vezér tesz egy-két lépést. Szemügyre veszi embereit.

-Van egy ajánlatom. Ha kb. 1 percen belül senki nem fog rám fegyvert emelni, elmehettek. Ez azt hiszem igazságos. Nem? – kérdi katonáihoz fordulva. Azok persze bólogatnak.

A nők szeme felcsillan, a fiatal srácon is megkönnyebbülés látszik. Ám ekkor a mellettük térdelő, eddig hallgatag társuk rövidgatyájából egy desert eagle-t ránt elő, és a behemótra céloz. A hosszú hajú, borostás, fehér pólós fickó kezét azonban ekkor már a vezér szorítja. Iszonyú öklét arcába préseli, kicsavarja karját, az elejti a pisztolyt. A homokba nyomja a fejét nyakánál fogva. Majd a vezető talpra állítja, s addig veri a pofáját, míg be nem szakad az egész arca. Három, még életben maradt társára löki a testet.

-NE! NEM! MI NEM TEHETÜNK… NEM TUDTUK! – pánikol a fiatal gyerek.
-Ja… - válaszol a vezető közömbösen, majd kikapja az egyik martalóc kezéből gépfegyverét, kibiztosítja és belelő egy teljes tárat a túszokba.
Mind halottak. Vérben úszik a tengerpart. A vezér közelebb megy hozzájuk. A szőke lány arcába tapos, mintha csikket nyomna el. Köp egyet, a távolba néz.
-Senki nem baszakodhat a Bikával! –mondja nyugodt, de erőteljes hangon.

***


Bár van kismillió tervem, sőt, már egész előrehaladott sztorivázlatom, így nem tudom, fogom-e erre cseszni az időt. De én érzek benne potenciált. Ha megihletődök, jelentkezem egy folytatással.