Egyszer majd azzal is foglalkozni fogunk, hogy szerintünk melyek a legjobb Terminátor-filmek (ez kérdéses?), de most inkább a születésnapos harmadik epizódról emlékezünk meg, amely 12 évvel a második rész után, 2003-ban robbant be jó nagy hangzavarral a mozikba. Ekkoriban kapták fel a modellből lett sztárt, Kristanna Lokent, Claire Danes még foglalkoztatott színésznőnek számított, Arnold Schwarzenegger pedig hamarosan elfoglalta kormányzói székét. Maga a mozifilm kicsit vegyes fogadtatást kapott, ami valahol érthető, de számomra mindenképpen szerethető, már csak amiatt is, hogy végre láthatjuk, ahogy az Ítélet napja bekövetkezik, ráadásul egy izgalmas helyzetben, ami egy számítógépes vírusnak köszönhető. Akár ez is lehetne az egyik legemlékezetesebb jelenet, de személy szerint inkább az alábbiakat válogattam össze.

pc-guru-terminator-3-a-gepek-lazadasa-emlekezetes-jelenetek-poszter.jpg

5. Modell a színen

Ma már talán szexizmusnak számítana, ha egy színésznő meztelenül jelenne meg a jelenetében, hiába tudjuk jól, hogy a jövőből ruha nélkül érkeznek az emberek, Kristanna Loken számára akkoriban ez volt a hatalmas ugródeszka, amivel egyből Los Angeles éjszakájába vetette magát, ahol először természetesen ruhát kellett találnia. Sok-sok akkori filmrajongó legnagyobb örömére, ez pár percig eltartott, addig pedig hátulról, egy diszkrétnek mondható kameraszögből bárki megleshette a felkapott modell bájait. Persze őt sem ejtették a fejére, hiszen kicsivel később, mikor egy rendőr megállítja, és egy hatalmas hirdetés a dekoltázs nagyságát hangsúlyozza, a fejlett kibernetikus organizmus is változtat méretein, ezzel is elterelve a biztos úr figyelmét. Ma már lehet, egy ilyen szimpla kis jelenet is megkapná a magáét, pedig kimondottan emlékezetesnek mondható a korábbi filmek belépői után. Most pedig, hogy itt-ott skeresen kihúztuk a gyufát, jöjjenek a további emlékezetes jelenetek. 

pc-guru-terminator-3-a-gepek-lazadasa-emlekezetes-jelenetek-1.jpg

(Képek: IMDb, Port.hu)

4. A kerék, meg a kormány…

Képet sajnos nem sikerült találni a szemléltetéshez, de szintén kellően emlékezetesnek bizonyult, mikor a T-X, miután meglátogatta az egyik főszereplő, Kate Brewster (Claire Danes) lakását, majd ott megölte a vőlegényét és felvette a fiú alakját, az ügyben érintett nyomozókkal egy autóban ülve úgy dönt, hogy átveszi az irányítást. Ez azt jelenti, hogy a hátsó ülésről a sofőr ülésén és testén átütve ragadja meg a kormányt, majd így vezeti az autót, ami azért valljuk be, nem éppen a szokványos módja a kocsikázásnak.

pc-guru-terminator-3-a-gepek-lazadasa-emlekezetes-jelenetek-2.jpg

3. Temetői buli

Nem igazán szólt senki a stábnak, hogy temetőben nem illik lövöldözni és gyilkolászni, mert a film egyik fontos akciójelenete pontosan itt zajlik, mikor Arnold Schwarzenegger terminátora, Kate és John Connor (Nick Stahl) egy kriptában húzza meg magát, ami tele van fegyverekkel, majd a kiérkező kommandósokkal így veszik fel a harcot. Vagyis leginkább csak Schwarzi, aki egyszerűen fogja magát, és egy koporsóval a vállán, gépágyúval a kezében halad át falon és golyózáporon, hogy még a kirendelt pszichiáter is menekülve rohanjon el, mikor felismeri, kivel akasztották össze a bajszukat a rendfenntartó erők. Ha nem is ez a csúcs, de mindenképpen egy emlékezetes akciójelenetről van szó, ami kellően hatásvadász és kimondottan mutatós, látványos és hangulatos perceket eredményezett. 

pc-guru-terminator-3-a-gepek-lazadasa-emlekezetes-jelenetek-3.jpg

2. A szükség nagy úr

A katonai támaszponton, ahol Kate apja dolgozik, és ahol nem mellesleg, a Skynet is elszabadul, természetesen a T-X és a terminátor is összetalálkozik, aminek látványos és nagyon emlékezetes bunyó a vége. Persze, tudjuk, hogy a kibernetikus organizmus nem éppen pehelykönnyű kategória, ráadásul egy kimondott gyilkológép, de az már önmagában kicsit komikus, ahogy a Schwarzi-terminátort felkapva végigcsapja vele a teljes mosdót, minden fülkével együtt, majd egymás fejét verik a klotyóba, falba, csempébe, mindenhova, ahova még Arnie napszemüvege is beszorul. A két lélektelen, érzéketlen gép verekedése már csak pont a viselkedésükből adódóan is kicsit vicces, nehéz komolyan venni, pedig összességében jó a koreográfia, nincs gond magával a tartalommal. 

pc-guru-terminator-3-a-gepek-lazadasa-emlekezetes-jelenetek-4.jpg

1. Minden puskapor

Átlagban a filmek végén lövik el az összes létező puskaport, hogy valami igazán brutális és felejthetetlen összecsapással érkezzen el a jól kiérdemelt katarzis, nos, nem így a Terminátor 3: A gépek lázadásánál, ahol már az első félórában sikerül a mozi leglátványosabb jelenetét eldurrantani, ami egy perceken keresztül zajló autós üldözés, ami mind a Terminátor 2: Az ítélet napja, mind a Mátrix – Újratöltve nagyjelenetét lepipálja. Kristanna Loken ugyanis átveszi az irányítást néhány mentő- és rendőrautó felett, amik üldözőbe veszik hőseinket, ő maga pedig beül egy óriási munkagépbe, ami irtózatos pusztítást visz végbe a városban. Pedig ez a jelenet majdnem nem is készült el, vagy éppen nem így nézett volna ki, ugyanis a forgatás előtt a Champion Crane nevű járgány egy kaszkadőr jelenetnél megsérült, és úgy tűnt, nem is lehet határidőre helyrehozni, sőt pótolni sem sikerül. Végül azonban 11, egyenként 18 órás munkanappal csak sikerült kipofozni, ami mindenképpen szerencse, mert ez az üldözéses rész talán a film legemlékezetesebb pillanata, már persze a lezáró ítéletnap mellett. Kár, hogy szinte a film elején el lett lőve. 

pc-guru-terminator-3-a-gepek-lazadasa-emlekezetes-jelenetek-5.jpg

Számunkra ezek a legemlékezetesebb pillanatok a 2003-as Terminátor 3: A gépek lázadásából. Lehet egyébként (sőt biztos), hogy nem ez a sorozat legjobb epizódja, de így is szórakoztató darab, ráadásul ügyesen hozza el és mutatja be azt kataklizmikus eseményt, amiről korábban csak említés szintjén hallottunk. Boldog születésnapot kívánunk Jonathan Mostow (U-571, A félelem országútján) filmjének, amit idővel remélhetőleg a rajongók is megkedveltek, elvégre nem mond ellent a korábbi alapvetésnek, miszerint nincs végzet, csak ha bevégzed, viszont erősíti a tényt, hogy a pusztulást előbb-utóbb a saját nyakunkra hozzuk a mesterséges intelligencia segítségével.

És neked melyik a kedvenc jeleneted vagy Terminátor-filmed?