Kevesen tudják, de ma van a család nemzetközi napja. A jeles dátumot 1994-ben nyilvánította ki az ENSZ, és az egész kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott, ezért idehaza is ugyanúgy megünnepeljük a család fontosságáról szóló május 15-ét. Ennek apropóján gondoltuk úgy, hogy e jeles nap alkalmából öt olyan videójátékot szedünk össze, amelyet az egész család vígan játszhat, és akár még a legkisebbeket is le lehet ültetni elé. Szerencsére az egyre erőszakosabb játékok mellett rendre kapunk aranyosabb, szívet melengető címeket, amelyeket akár kooperatív módban is lehet tolni, hogy tényleg mindenki remekül szórakozhasson általuk.

5. Akármelyik LEGO-játék (2005-)

Rögtön csalunk egy kicsit, ugyanis nem egyetlen játékot tettünk az ötödik helyre, hanem egy komplett franchise-t, méghozzá a Traveller's Tales –féle LEGO-játékokat. Ezek már évtizedek óta a családbarát szórakoztatás alapkövének számítanak, és a LEGO Star Wars: The Videogame 2005 márciusi megjelenése óta megannyi remek alkotást kaptunk, kvázi minden nagyobb filmes vagy képregényes klasszikusból. Olyan népszerű mozis franchise-ok kaptak már LEGO-adaptációt, mint a Harry Potter, a Gyűrűk Ura, a Star Wars, a DC és Marvel, az Indiana Jones, vagy a Karib-tenger kalózai. Mindegyik epizódra jellemző, hogy a gyűjtögetést és az ötletes platformer-részeket némi puzzle-feladvánnyal fűszerezik, szóval nem árt, ha apu, anyu, vagy a nagyobbik tesó is ott ül a játék előtt, ugyanakkor a kicsiknek is abszolút élvezhető akármelyik LEGO-játék.

ss07533c3be0aad432ffe3f2556c70ad7d70df0fa81920x1080.jpg

4. Untitled Goose Game (2019)

Ennek a remek indie-játéknak a koncepciója roppant egyszerű: egy olyan huncut kis libát kell irányítani, aki mindent megzavar vagy tönkretesz, ami az útjába kerül, mivel elsődleges célja az emberek bosszantása. Egy kis angol vidéken lehet betörni kertekbe, lopkodni a holmikat, megzavarni a pikniket, vagy szimplán csak a szomszéd agyára menni a folytonos gágogással. A játék ad egy listát, hogy mi mindent kell megtenni, és onnantól indulhat az ördögi szárnyas nagy kalandja! A meglehetősen rövidke élményt nyújtó játék roppant vicces és könnyen kezelhető, így a gyerekek nyugodtan felfedezhetik maguknak, és kedvükre rosszalkodhatnak, persze csak virtuálisan. Ami még jobb, hogy az Untitled Goose Game kooperatív lehetőséget is kínál, így a szülők és a csemeték együtt rakoncátlankodhatnak a Tollas Godzillával.

ss7576323f465966792d0fb021acf5a8a81a16e9f91920x1080.jpg

3. Mario Kart 8 Deluxe (2017)

Rengeteg Mario-játék közül válogattunk (a Super Mario 3D World is esélyes volt), viszont a Mario Kart 8 Deluxe, bár nem a sorozat legújabb darabja, mégis egy remek versenyzős játék. Az ötletes pályadizájnnal és könnyű játékmenetével ideális választás lehet minden család, és minden korosztály számára. Mivel több pályával, elérhető karakterrel és különböző játékmódokkal büszkélkedhet, mindez kellő tartalmat biztosít ahhoz, hogy újra és újra vissza lehessen térni hozzá. Összesen 32 pálya található az alapjátékban, és ezek közül 16 teljesen új térkép, 16 pedig klasszikus pályák bővített, felújított változata. A Deluxe kiadás mindezt rengeteg új tartalommal bolondította meg, ezért lényegében a Nintendo Switch kihagyhatatlan exkluzívja.

mariokart800.jpeg

2. It Takes Two (2021)

Ez egy fokkal komolyabb hangvételű alkotás, azonban ideális lehet, ha már egy kicsit idősebb gyerkőcök is vannak a családban. A Hazelight Studios 2021-es játéka a megjelenésekor rengeteg díjat nyert (a The Game Awards-on az Év játéka díjat is elvitte), és elég könnyű megérteni, hogy miért. Számos szórakoztató elemet ötvöz a kooperatív játékmenettel, miközben egy szívmelengető történetet mutat be. Cody és May bőven több mint tízórás kalandja rávilágít az összetartás erejére, a család fontosságára és arra, hogy két szülő hogyan talál ismét egymásra, miután teljesen eltávolodtak egymástól. A vicces külső alatt meglehetősen komoly téma lapul, ami miatt az It Takes Two az utóbbi évek egyik legfontosabb videójátéka lett.

ss36bf3f63f7534c635510cd0cd5602245e4332a111920x1080.jpg

1. Overcooked 2 (2018)

Bizony, az Overcooked 2 nemcsak a világ legjobb partijátéka, de családi játékként is nagyszerűen megállja a helyét. Az ötlet, hogy séfek legyünk, akiknek együtt kell dolgozniuk, hogy ételeket készítsenek el és tálaljanak, meglehetősen egyszerűnek és könnyűnek hangzik. Akik viszont ismerik az Overcooked-szériát, azok pontosan tudják, hogy milyen kaotikussá válhatnak a dolgok, ha a csapatmunka nem működik megfelelően. Össze kell hangolni a munkát, és ki kell jelölni a feladatokat, miközben megpróbálunk minél több rendelést elkészíteni. Annak idején azt írtuk a játékról, hogy "még ha Jamie Oliver-féle lezser séfnek vallod is magad, ez a kihívásokkal teli játék rövid úton őrjöngő Gordon Ramsay-t csinál belőled" és ez bizony így igaz. A csapatmunka és az egymással való kommunikáció fontossága elsődleges, és az Overcooked 2 nemcsak haverokkal együtt játszva tökéletes kikapcsolódás, hanem az egész család számára nagyszerű élmény lehet.

ss7859c061e1fe53afb3f20160d877a7166fac48c61920x1080.jpg

Ezek mellé nyugodtan odatehető még akármelyik LittleBigPlanet, az Unravel 2 (az első azért elég masszívan nehéz helyenként), a Snipperclips vagy épp a Disney Dreamlight Valley, csak hogy egy frissebb címet is említsünk. A leglényegesebb, hogy kooperatív vagy multis játékokkal nem igazán lehet rossz lóra tenni, ugyanakkor mi nagyon tudjuk értékelni azokat az alkotásokat, amelyek nem csupán nagyszerűen szórakoztatnak, hanem mellette tanítanak is valamit (lásd: a már említett It Takes Two). A mai rohanó világban érték, ha a család össze tud ülni egy kicsit, és ha közös videójátékozásra adnák a fejüket, akkor a felsorolt címekkel biztosan nem fognak mellélőni, a pompás élmény pedig garantált!