Agatha néni 1934. január 1-én. fejezte be a "Murder on the orient express" című könyvet,a belőle készült film pedig pontosan 40 évre rá,azaz 1974-ben készült el,és nagy sikert aratott.Akkor még talán az írónő is megnézhette,mert '76-ban meg is halt.

A film 1930-ban játszódik.Poirot Törökországból hamar Londonba akar utazni,de az Orient expresszen már minden hely foglalt.
***
Az Orient expressz Kelet Európát ,Nyugat Európával összekötő luxusvonat,csak a gazdagok kiváltsága.1929-ben Isztambul után nem sokkal elakadt a magas hóban,és nem tudott tovább menni.Fogytán volt az üzemanyag és az étel is.Ez ihlette meg Agatha Christie-t a regény megírásában .
***
Szóval az Orient expressen elfogyott az összes hely.A vasúttársaság tulajdonosa,aki mellesleg Poirot jó barátja,Signor Bianchi elintézi,hogy a detektív is a vonaton utazhasson.Felszálláskor látszólag senki sem repkes az örömtől,hogy a híres belga nyomozó is velük utazik.Az egyik utas,Mr. Rachet szép összeget ajánl fel Poirot-nak,hogy derítse ki,hogy ki ír neki fenyegető leveleket.Poirot finoman elküldi a gazdag embert melegebb éghajlatra,hisz őt nem érdekli ez az ügy.Másnap Mr. Rachet-et holtan találják szobájában,12 késszúrással a mellkasán.A bonyodalom itt indul el.

Mint már említette,Agatha Christie regényeiben sosem lehet tudni,hogy ki a gyilkos,vagy az elkövető,ettől vállnak érdekessé.Nohát itt sem gondoltam volna még a regény elején,hogy ki
gyilkolhatta
meg .A történet nagyon izgalmas.Hamar életem kedvenc filmjévé nőtte magát ez az alkotás is.

De a sok jó dícséret után néhány kritika:
-Poirot szerepét Albert Finney játszodta el.Kicsit sem jól ,sajnos,Ez az egyetlen nagyobb kritika amit a film ellen feltudok hozni.Szegény görbe emberke furán,kiabálósan,túljátszodta szerepét.
Ő az!
-A legtöbb híres Poirot filmben David Suchet játszodta Poirot szerepét.Nagyon jól,találóan,ő az igazi.Bár lehet,hogy mikor a film készült még neki nem volt épp színészi pályafutása. Ugye,hogy ismerősebb?
-A magyar hangjával sem voltam megelégedve a filmben.Csúnyán ordibálós,rekedtes,Poirot szerepéhez cseppet sem illő hang volt.Nem tudom,hogy ki szinkronizálta,és,hogy ki adta neki a szerepet,de szerintem egyikük sem olvasott még ki Agatha Christie könyvet.

Ha értékelnem kellene: A film számomra egy erős 98 %-ot ér.A könyv magában egyértelműen 100 %,a filmben csak a rossz detektívet alakító színészért vontam le.

Ez lett volna rövid beszámolóm a film által nyújtott élményeimből. Remélem valakit hozzásegítettem,hogy megnézze a filmet.