Kezdjük a játékmenettel, amiről sokat nem tudok elmondani. Az a helyzet, hogy ez volt az első ilyen musou típusú játék, amivel játszottam. Ami azt jelenti, hogy nem igazán van viszonyítási alapom, hogy mennyire jó vagy épp rossz. Én ugyan élveztem viszonylagos egyszerűségét, még a repetitív küldetések és helyszínek ellenére is, de ez lehet tényleg csak azért volt, mert ez az első ilyen játékom.

A történet azonban volt az, amire igazán kíváncsi voltam, mivel a Fate/Extra sztoriját imádtam (amiről nem is olyan rég írtam). Azonban itt kellemetlen meglepetésben volt részem.



Önmagában a történet egyszerű és élvezetes lenne, azonban a körítés, minden, ami a sztorit megelőzte, meg úgy az egész Fate univerzum, eléggé érthetetlenné teszi. Kezdjük ott, hogy az Extella nem az első része a sorozatnak, az első a Fate/Extra volt, utána jött a Fate/Extra CCC és az Extella a harmadik. Namármost, az Extella nem egy meghatározott befejezést követ az előző kettő részből (amik ráadásul nem is sima előzmény-folytatás viszonyban vannak, hanem a CCC egyfajta alternatív feldolgozása az alapsztorinak), hanem valami keverékét mindkettőnek. A probléma egyrészt az, hogy a Fate/Extra CCC-t sosem hozták el nyugatra, fanfordítása sem készült, így az angolt értő közönség csak vakarhatja a fejét. A másik probléma meg, hogy magában az Extellában sem nagyon magyarázzák el érthetően, hogy pontosan mi is történet a játékot megelőzően (vagy legalábbis nagyon sokáig nem, max a játék végére lehet valamit kihámozni a homályos utalásokból). Ez viszont nem akadályozza meg őket abban, hogy folyamatosan utaljanak rá. A karterek egy jó része már ismeri egymást, csak mi nem tudjuk honnan. Tehát míg magának az Extellának érthető lenne a sztorija, egy olyan alapra épül, amire a játék során folyton utalnak, de rendesen el nem magyaráznak, és ettől lesz követhetetlen több helyen az egész.

A másik probléma, már a tényleges történettel, az, hogy helyenként nagyon nem halad. Konkrétan az egész cselekmény szinte fele csak arról szól, hogy főszereplőnk valamelyik hősnővel flörtölget. Az egész játék tele van ilyen típusú fanservice-al, ami egy idő baromi unalmas tud lenni. Sőt, úgy általánosságban a főtörténet túlságosan is ráfókuszál a 3 főhősnőre, a mellékszereplők meg nagyrészt el vannak felejtve. Holott szerintem a Fate-ben pont az a legjobb, amikor ezek a különböző történelmi alakok interakcióba lépnek egymással. Ugyan minden egyes mellékszereplő kapott egy úgynevezett „melléksztorit”, amit külön menüben érhetünk el, azonban ezek a történetek igencsak soványak konkrét történetben. Nem sok mindent tudunk meg benne magukról a szereplőkről és kifejezetten rövidek is. Őszintén szólva nem kellett volna őket elválasztani a főtörténettől, hanem bele kellett volna őket integrálni, úgy talán egy fokkal jobb lett volna.

Sajnos rengeteg mellékszereplőről nem nagyon tudunk meg sokat, márpedig nem egy volt, akivel itt találkoztam először. A Fate/Extra ebből a szempontból sokkal jobb volt, az rendesen elmagyarázta, ki mit és miért csinál, rendesen be voltak mutatva a karaktermotivációk. Azonban az a helyzet, hogy az Extra szereplőivel abban a játékban találkoztunk először. Itt kell megjegyeznem, hogy attól tartok a Fate univerzum most már talán túlságosan is nagyra nőtt, most már nem magyarázzák el, hogy melyik karakter kicsoda, és hogy miért olyan, amilyen. Nem mondják el ugyanazokat a történeteket még egyszer. Ami ebből a szempontból logikus, felesleges lenne ismételni, főleg azoknak a fanoknak, akik régóta követik a dolgokat, viszont ez nem teszi a Fate világát barátságossá azok számára, akik most ugranának bele a sorozatba. A Fate/Extra 2010-ben jött ki, még azelőtt, hogy a 2011-es Fate/Zero anime nagy lökést adott volna a franchise népszerűségének, és még főleg nem volt a 2015-ben megjelent Fate/Grand Order mobiljáték, amivel én ugyan nem játszottam, de brutális sikernek örvend mind a mai napig. Ennek a mobiljátéknak köszönhető, hogy a sorozat ma ott tart, ahol. A Fate univerzum talán már picit túl nagyra is nőtt.

Szóval nem rossz játék a Fate/Extella, csak a története támaszkodik túlságosan az előzményeire, meg a már felépített Fate univerzumra. Így pedig nem tudnám nyugodt szívvel ajánlani kezdőknek, csak akik már ismerik és szeretik ezt a világot. A játékmeneti problémái ellenére a Fate/Extra klasszisokkal jobb belépési pontja a sorozatnak, már ha a videojátékos oldalról beszélünk.