Egy friss, az IT fenyegetések teljes tartományát vizsgáló tanulmány többek közt azt is szemléletesen demonstrálja, hogy kevesebb, mint az esetek felében kapják csak meg a borsos váltságdíjat kifizető áldozatok a helyreállító kódot. Magyarul továbbra sem érdemes ezt az utat járni, amin sokan hiába fizetnek, de így is pórul járnak.

A CyberEdge biztonsági cég átfogó tanulmánya szerint továbbra is korábbi saját mentéseink adják a legbiztonságosabb alapot egy esetleges ransomware fertőzés utáni károk helyreállításához. A felmérés adatai szerint a megkérdezettek 55%-a válaszolt úgy, hogy zsarolóvírusos támadás érte a tavalyi, 2017-es esztendőben. A ransomware területén leginkább kárt szenvedett országok között találjuk a spanyolokat (80%), utána Kína következik (74%), illetve Mexikó (71.9%), az USA 53.8%-os értékkel szerepel, míg az Egyesült Királyságban a megkérdezettek 49.5%-a részesült ransomware fenyegetésben. A céges környezetben történő fertőzéseknél az esetek döntő többségében, 86 százalék feletti arányban megtagadva a fizetés, saját korábbi mentéseikből állítják helyre a megsérült, elveszett adatokat.

Megbízható és friss mentés hiányában a váltságdíj összegét mégis kifizetők közül 49 százalék kapta meg csak az adatai visszaállításához szükséges kódot, míg a fizetők nagyobb hányada, 50.6%-a a jelentős összegű váltságdíj utalása ellenére sem kapott semmit, és maradt végül a slamasztikában. Tegye fel a kezét, aki eddig hitt a mesékben, és teljesen másra számított!


Emlékezetes lehet, hogy a biztonsági cégek, valamint az FBI véleménye is az, hogy ne fizessünk, hiszen a fizetési hajlandóság ezzel csak tovább erősíti ezt a bűnözői üzletágat. Ám egy 2016-ös IT biztonsági jelentésből (Citrix, 2016.) már akkor is az derült ki, hogy az 500 fős cégek 36%-a, míg a nagyobb cégek 57%-a védekezésképpen előre feltankolt virtuális valutából, hogy baj esetén haladéktalanul tudjon fizetni.

Talán ami a közölt statisztikai adatokból mégis némi bizakodásra adhat okot, az a mentésekkel kapcsolatos egyre nagyobb odafigyelés, valamint hogy az ismételten megtámadott, és ugyanazt a céget többször is váltságdíjjal megvámoló incidensek aránya valamelyest csökkent a korábbi évekhez képest.

Bár mostanában jelentősen elterjedtek a Bitcoin, és egyéb divatos virtuális valuták illegális bányászatát titokban végző kártevők is, ám eközben a ransomware egyáltalán nem szűnt meg, az adatainkat titkosító, majd váltságdíjat követelő kártékony kódok támadása továbbra is jelentős mértékben jelen van.

Sőt ez akár még internetszolgáltatókon keresztül is képes volt masszívan és tömegesen terjedni.