• 800 órányi kép készült a Top Gun: Maverick forgatásán
  • A légifelvételeket a színészek maguk rögzítették a pilótafülkében
  • 2022. május 26-án debütál mozikban a film
  • Főszerepben Tom Cruise, Miles Teller, Val Kilmer, Jennifer Conelly és Ed Harris

1986-ban aligha gondolta bárki is, hogy 2022-ig kell várni a Top Gun folytatására. Tony Scott helyét Joseph Kosinki (Tron: Örökség) vette át a rendezői székben, aki kihasználva a digitális technika nyújtotta lehetőségeket, 800 órányi felvételt készített a forgatás során. Erről a rendező maga beszélt Empire magazinnak adott interjújában. A Gyűrűk Ura trilógia munkálatai során összesen rögzítettek annyi felvételt, mint a Top Gun 2 esetében, hencegett Kosinski.

„Egy tizenkét vagy tizennégy órás munkanap alatt talán harminc másodpercnyi hasznos anyag készül” – magyarázta. Csak a légifelvételek rögzítése több hónapot vett igénybe. A pilótafülkében játszódó snittek során a színészek maguk kezelték az eszközöket, mivel a stáb nem fért el a szűk helyiségben. „Meg kellett tanítanunk a színészeket világítani, képet venni és vágni”, még az objektívek használatában és a kameraállások típusaiban is elmélyültek Tom Cruise-ék. „Nem volt korlátlan időnk ezekben a repülőkben. Ha felmentek húsz-harminc percre, meg kell bizonyosodnom arról, hogy megkapjuk, amire szükségünk van” – fogalmazott a rendező.

mv5byjhlnjlimguty2e0ys00mdhkltlkmtitnmm3yzixmzazzmfixkeyxkfqcgdeqxvyotq2mjq3mtiv1.jpg

Arról nem esett szó, hogy a tetemes költségvetésből miért nem építettek stúdióban pilótafülkét a könnyebb munka érdekében, amint sajnos munkamódszerébe sem engedett teljes bepillantást a direktor. Michael Cimino A mennyország kapuja hírhedt forgatásán mindössze kétszázhúsz órányi felvételt készített, a produkció viszont akkora pénzügyi és kritikai bukás lett, ami a United Artists összeomlását eredményezte 1981-ben. Felmerül a kérdés, hogy Kosinski miként rágja át magát a több mint nyolcszáz órás nyersanyagon.

mv5bmzy1nzmznmmtnwq3zs00ymi3lwi0ytutnzm4yji2zgm1ndazxkeyxkfqcgdeqxvyotq2mjq3mtiv1.jpg
(A képek forrása: IMDB)

2022. május 26-án debütál a film a hazai mozikban. Az első rész óta felnőtt egy fiatal pilóta generáció, míg Maverick, a főhős vakmerő akrobatikus mutatványokkal szórakoztatja magát és megrögzötten kerüli a szolgálatot. Amikor azonban egy minden korábbinál veszélyesebb küldetésre szánt osztag kiképzése kezdődik, a sok elitkatona élére a legnagyobb tudású pilóta kívánkozik. Utóbbi nem lehet más, mint a címszereplő. Ám Maverick nem pusztán kivételes tudását csillogtatja, éles konfliktusba kerül egykori barátja, Goose fiával. A főszerepben természetesen visszatér Tom Cruise, fiatal kritikusát pedig a Whiplash-ből ismert Miles Teller alakítja. Ismét feltűnik Val Kilmer, vagyis Iceman, aki a főhős régi ellenfelét játssza. A dróntechnológiát alkalmazó film főbb szereplői között találjuk továbbá Jennifer Connelly-t és Ed Harris-t is. Ti várjátok már a premiert?