• Jövőre kezdik Tom Cruise-ék a felkészülést az űrben készítendő filmjükre
  • Az oroszok viszont ma kezdenek forgatni a Nemzetközi Űrállomáson
  • Kihívás c. filmben egy sebésznő hajt végre életmentő műtétet az űrben

Amikor Tom Cruise magabiztosan bejelentette, hogy az űrben forgatja következő filmjét, még nem sejthette, hogy a járvány miatt elhúzódnak a Mission Impossible 7 és a Top Gun: Maverick munkálatai, aminek révén az oroszok beelőzhetik őket az új csillagháborús versenyben. Most már biztos, hogy nem a NASA és Elon Musk SpaceX projektje támogatásával készülő amerikai produkció lesz a történelem első világűrben rögzített munkája, hanem az orosz köztévé és a Roscosmos, vagyis az Orosz Szövetségi Űrügynökség bábáskodása mentén készülő, egyelőre Kihívás munkacímet viselő opusz.

Ma indult el a Szojuz MS-19 űrhajó fedélzetén a maréknyi stáb, köztük a főszereplő Julija Pereszild (Lady Death) és a mindenesként működő Klim Sipenko (Szaljut-7) a forgatás helyszínére, a Nemzetközi Űrállomásra. Utóbbi látja el a rendezői, a sminkes és az operatőri feladatokat, sőt a hivatalos közlemény szerint a hangot is rögzíti. Egy biztos, technikai szempontból izgalmas megmérettetés következik. Kísérletet hajtunk végre. Nincs kitől tanácsot kérni. Nincs egyetlen operatőr sem, aki tanácsot tudna adni azzal kapcsolatban, hogyan kell a hajóablakon beáramló fényben dolgozni” – mondta a direktor.

dsc05338.jpg
(A kép forrása: Deadline)

A Kihívás egy orvosnőt követ, akinek sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét. A filmben egyébként két hivatásos asztronauta is szerepel majd. A tervek szerint október 17-én zárul majd a tizenkét napos forgatás. A biztonság kedvéért több hónapos kiképzésen átesett tartalék legénység áll indulásra készen, köztük egy űrhajós, egy színésznő és egy operatőr. Érdekesség, hogy a stábtagok repülés előtt megnézték A sivatag fehér napja című 1970-ben készült szovjet easternt.

Mindannyiuknak egy kilogrammnyi személyes tárgyat engedélyeztek magukkal vinni az űrállomásra, ahol az így is népes személyzet kényelmének javítására a Nauka modulban hétfőn üzembe helyezték az orosz szegmens második űrvécéjét. Működik még egy-egy mellékhelyiség a Zvezda és a Tranquility modulban is. A Nemzetközi Űrállomáson Novickij és Dubrov mellett Mark Vande Hei, Shane Kimbrough és Megan McArthur amerikai, valamint Hoszide Akihiko japán és Thomas Pesquet francia űrhajós várja a filmeseket. Mi pedig a végeredményt várjuk lélegzetvisszafojtva. Premierdátumot egyelőre nem hirdettek.

(Forrás: MTI)