Az egyik ilyen stratégiailag okos döntés az volt, amikor a szenzációs BioShockot hegesztő Irrational Games stúdiót felvásárolták, így történhet bármi (mint ahogy ugye történt is, hiszen kettérobbant az immár 2K Boston néven futó csapat, ahogy azt megírtuk korábban), a franchise jogai őket illetik, plusz a többi, a team által jegyzett cím, ami ugye nem rossz portfólió.

A maffiás srácok is elkeltekNos, most hasonló lépés történt: a kiadó ezúttal a cseh Illusion Softworks gárdáját zsebelte be, így aztán az említett termékpaletta máris olyan IP-kkel gazdagodott, mint a Mafia, a Hidden & Dangerous és Vietcong széria, lévén az 1997-ben alapított Brnóban és Prágában működő stúdió ezekkel írta be magát Játékország történelemkönyvébe. A hozzávetőlegesen 200 főt foglalkoztató cég játékai ezentúl 2K Czech címkével fognak megjelenni, ez lett ugyanis az új nevük. Nyilvánvalóan nem véletlen most sem az időzítés, hiszen épp úgy, mint az Irrational/BioShock esetében, itt is egy sikeresélyes cucc van épp születőben, a sokak által évek óta várt Mafia 2. Emlékeztetőül: a kétmilliós gengszterromantikás akció folytatása (illetve új epizódja) az Empire Cityt uraló maffiacsaládok életének szerves részéve tesz majd minket az 50-es évek elején, a forgatókönyvet Daniel Vavra jegyzi, aki az első felvonás zseniális és felejthetetlen sztoriját is írta, a játék PC (Games for Windows), PS3 és X360 platformokra fog befutni valamikor, de reméljük mielőbb.

A két cég képviselője a sajtóközleményben természetesen körbeudvarolta egymást, ettől szokás szerint megkíméllek benneteket – az biztos, hogy mind a kiadó, mind a fejlesztő jól járt a paktummal: előbbi igen erős, tripla A kategóriás márkanevekkel bővítheti saját portfólióját, utóbbi pedig egy biztos kiadói háttérrel, anyagi és egyéb (marketing, etcetera) támogatással nyugodtan koncentrálhat a munkájára, ebből pedig végső soron mi is profitálni fogunk.