• A WGA megszüntette a videojátékos kategóriát
  • Azaz jövőre a videojátékok írói nem kapnak díjat
  • Egyes írók szerint a WGA nem becsüli a játékok íróit

A Writers Guild of America (WGA), azaz az Amerikai Írók Céhe 2008 óta oszt díjat videojátékoknak is. Olyan címek nyertek már, mint a The Last of Us, a Horizon: Zero Dawn és a tavalyi God of War. 2020-ban viszont ez változik, ugyanis a WGA most úgy döntött, a videojátékok írói nem kapnak díjat.

Az amerikai IGN-nek eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a kategóriát talán visszatérhet a jövőben, amennyiben „a WGA által lefedett videojátékok mennyisége olyan méretű lesz, hogy értelmes díjválasztást biztosíthasson.” Hogy ez a hablaty mit jelent, az jó kérdés, de valószínűleg azt, hogy ha a bizottság tagjai több játékkal fognak játszani vagy legalábbis többről szereznek átfogóbb ismeretet, akkor talán visszatér a kategória.

Természetesen a videojátékok írói ezt nem fogadták lelkesedéssel. Neil Druckmann, a The Last of Us mindkét részének és az Uncharted 4: A Thief's End-nek a társírója csalódottságát fejezte ki Twitteren, és szerinte a kategória eltávolításával arcul csapták a játékok íróit.

Chet Faliszek, aki a Half-Life-on és a Portalon is dolgozott, szintén nem rejtette véka alá a véleményét: „sosem csatlakoztam a WGA-hoz és sohasem fogok. Ahhoz, hogy megnyerd ezt a díjat, csatlakoznod kell. Amikor megkértek, hogy csatlakozzunk, hogy nyerhessünk, fizetnünk kellett a tagságot, de szavazni nem szavazhatunk, mert a játékok írása nem igazi írás, ellenben egy olyan történettel, amit olyan helyen publikáltak, amit csak 12 ember olvas.”

gamewriter.jpg