Az E3 2018 legjobb trailereinek összegzése után és a kávémásnaposság elmúltával visszatekintünk az elmúlt napokra és elmondjuk, hogy a PGO csapatának mely műsorok tetszettek a legjobban, illetve a legkevésbé. A döntés nem mindig volt egyszerű, és véleményünk nem mindig cseng egybe, de ez nem is baj - és a tiétekre is kíváncsiak vagyunk!

Dreamer

Személy szerint szeretem reálisan megközelíteni az E3-as konferenciákat, ezért a legtöbbször a pohár nálam félig teli és egyben félig üres. Persze akadnak kivételek, mint amilyen például a Square Enix, vagy a Nintendo bemutatója volt. Az első túl rövidre sikeredett helyenként kevés információval, a második estében pedig a várakozásaimon alul teljesített.

De hogy ne csak a negatívumokról beszéljünk szeretném megemlíteni a Microsoft bemutatóját. Jó látni, hogy tanultak a hibáikból és „a világlegerősebb konzolja”, meg TV sorozatok helyett teljes mértékben a játékokra koncentrálnak. Nem volt felesleg szövegelés, pörögtek a bemutatók és ettől lett olyan élvezetes. Több cím esetében finoman szólva hiányoltam a bővebb információkat, de ez egy olyan kompromisszum, amit hajlandó vagyok megkötni.

microsoft-e3-2018-phil-spencer.jpg

Dzséjt

Gondolkodtam, hogy a Square Enix vagy a PC Gaming Show-t nevezzem meg idén „Meh…” kategória győztesének, de végül egyértelműen a PC Gaming Show-re esett a voksom. Ez sza… rossz volt. Nem kicsit, nagyon. Annál is jobban. Alapvető baj volt vele, hogy unalmas volt az egész. A műsorvezetőt, ha összezárnánk két csótánnyal, a csótányok inkább öngyilkosok lennének, annyira volt szórakoztató. Az emberek, akiket behívtak csicseregni a lőtéri kutyát sem érdeklő indie játékokról (nem az indie ellen vagyok, de itt sok tényleg érdektelen volt), semmit sem mondtak. És nem egyszer volt olyan, hogy az eget rengető felkonferálás után kaptunk egy félperces, semmitmondó trailert. Ha kaptunk trailert… És irgalmatlanul hosszú volt. Az elején 90 percet mondtak, de vagy két órán át tartott. Két óra tömény unalom!

A legjobb? Sony, egyértelműen. Bár hajnali 3-kor kezdődött és a Square Enix és a PC Gaming Show után az embernek már élnie sem volt kedve (aludni viszont annál inkább), a Sony jobban hatott, mint a benyakalt kávémennyiség. Ötletes volt a díszlet és az előadások is – még ha a japán/kínai fuvolázó a hófehér bőrével és szakállával nem is volt túl autentikus felvezetés a Ghost of Tsushimanak. És persze ami igazán számít, hogy a játékokról, főleg az olyan várt címekről, mint a Death Stranding, a The Last of Us Part 2 nem csak egy nyúlfarknyi trailert, de játékmenet videót is mutattak. Ráadásul nem is rövideket, hanem igencsak terebélyeseket. Ennek tetejében rengeteg olyan játékuk volt, ami komolyan felkeltette az érdeklődésemet.

sony-e3-2018-showcase.jpg

Pozandr

Melyik show okozott csalódást? Erre könnyű válaszolni: a PC Gaming Show ugyanazért, mint tavaly, a Square Enix show pedig azért, mert egy ilyen hatalmas fejlesztő-kiadó ennél többet is mutathatott volna. Sebaj, két hónap múlva jön a Gamescom, akkor talán többet villantanak…

Az idei E3 show legtöbb konferenciájával viszont elégedett voltam, a Sony és az Ubisoft tényleg show-t csinált, még akkor is, ha a Just Dance 2019 beharangozója elég WTF-re sikerült. A Microsoft egyik trailert nyomjuk a másik után módszere már tavaly sem tetszett igazán, örültem volna részletesebb bemutatóknak, hosszabb beszélgetéseknek, amik kiemelik egy-egy cím lényeges pontjait, ugyanakkor azt nem lehet elvitatni, hogy a Halo Infinite vagy éppen a Forza Horizon 4 egész kiválóan festett, utóbbi kötelező vétel lesz, PC-re.

sony-e3-2018-conference-hall.jpg

SteelSaint

Bevallom, kicsit bizonytalankodtam a Square Enix és a PC Gaming Show között, végül azért döntöttem az előbbi mellett, mert az utóbbiban legalább szerepelt néhány kifejezetten érdekes cím is. Ellenben a Square Enix visszatérése szerintem laposra sikerült, és nekem igen nagy csalódást is jelentett. Igazából nem is volt semmiféle show vagy konferencia, csak levetítettek egy sor egymás mögé vágott trailert, aminek a jó részét már láttuk korábban. Ráadásul a trailereken és videókon túl nem kaptunk semmi konkrétumot, és a játékmenetbe is csak néha leshettünk bele. Összességben szerintem idén a Square Enix hozta a legunalmasabb és legsemmitmondóbb konferenciát, pedig én bíztam benne, hogy a több éves kihagyás után valami nagy durranással térnek vissza.

Számomra idén egyértelműen a Bethesda konferenciája vitte a prímet. Amióta csak jelen vannak az E3-on, valahogy mindig nagyon jó show-kat raknak össze, és szerintem ez idén is így volt. Érdekes, ígéretesnek tűnő játékokat hoztak, gondoljunk csak például a Rage 2-re, a Doom Eternalra vagy a Fallout 76-ra, ahogy az is dicséretes, hogy végül csak mutattak valamennyit a Starfieldből is. Külön tetszett a Skyrim Very Special Edition trailer, jó látni, hogy azért némi humor is szorult a csapatba. A konferencia végén pedig szerintem mindenkit meglepett a The Elder Scrolls VI bejelentés, főleg azután, hogy Pete Hines olyan sok energiát ölt a játék létezésének szisztematikus tagadásába az elmúlt évek során.

e3-2018-bethesda-todd-howard.png

bodak

A spektrum rosszabbik végén végén pedig (továbbra is legnagyobb bánatomra) a PC Gaming Show helyezkedik el, ami ugyan egy halvány fokkal jobbra sikeredett, mint tavaly, de még így is mélyen alulmúlta a teljes felhozatalt. Nem messze tőle a Square Enix, akik még csak színpadot se foglaltak, csak egy videóösszeállítást kaptunk a botrányosan borzalmas Dragon Quest XI trailerrel (az a zene… Istenem…). Ők ketten mindent megtettek, hogy megmentsék az EA-t a dicstelen utolsó helytől, mert Battlefield 5 ide vagy oda, valljuk be, igen karcsú volt az is, amit tőlük láttunk.

A legjobb show idén szerintem a Bethesdáé volt, jó vezették fel, jó volt az ütemezése, minden fölött annyit időztek amennyit kellett, egy perccel sem többet. Gyakorlatilag mindent elhoztak magukkal, nem tudom, hogy jövőre mit hagytak, de emiatt ráérek aggódni majd akkor. De nem mehetek el szó nélkül a Ubisoft konferenciája mellett sem, akik szintén igazi „show”-t csináltak és egy egész sor játékot alaposan bemutattak. CGI trailer, játékmenet videó és a kellő részletek bemutatása mind helyt kapott, tökéletes adagolásban, tehát ha őszinte akarok lenni magamhoz, az első helyet megosztva adom a két kiadónak.

ubisoft-e3-2018-stage.jpg